75 Jaar Vrijheid in musea: van herinnering naar historie

Indrukwekkende tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog

Vier 75 Jaar Vrijheid Redactioneel door
Foto 1. Overzicht Arsenaal met de F-15 op de voorgrond in het Nationaal Militair Museum. Foto: NMM © Vincent van Yperen.

archief oud artikel 29 januari 2020 Toerisme Landelijk Nu we al zo lang in vrijheid leven, worden de herinneringen aan de gruwelen en heldendaden tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds meer verre geschiedenisverhalen. Dit jaar delen overlevenden en nabestaanden van overlevenden persoonlijke en indrukwekkende verhalen in prachtige tentoonstellingen ter ere van het themajaar 75 Jaar Vrijheid. Hieronder oorlogsexpo's die in 2020 te zien zijn.

Mode op de bon

Verzetsmuseum Amsterdam, Amsterdam - Tijdens de Duitse bezetting was er een groot tekort aan textiel. Tijdens de tentoonstelling Mode op de bon in het Verzetsmuseum Amsterdam - waar sowieso superveel te zien is over de oorlog - ontdek je hoe creatief Nederlandse vrouwen hier mee om gingen. Herenkostuums werden omgetoverd tot mantelpakjes, van opgespaarde hondenharen werden truitjes gemaakt en parachutes dienden als basis voor trouwjurken. De oorlog had een grote impact op het modebeeld van die tijd. In de expo zie je creatieve creaties en leer je meer over modehuizen van toen. Sommige gingen ten onder door Jodenvervolging, andere produceerden juist uniformen voor de Duitsers. Mode op de bon is tot en met 6 september 2020 te zien.

Biesbosch 75 jaar bevrijd

Biesbosch MuseumEiland, Werkendam - De Biesbosch is tegenwoordig een vredig en prachtig natuurgebied. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een niemandsland tussen de rivieren, waar de Duitsers niet durfden te komen. Dus was het in oorlogstijd voor velen een geliefde verstopplaats en een belangrijke vaarroute voor onderduikers. Bij de bevrijding van Nederland speelde de Biesbosch een grote rol als frontgebied. In de tentoonstelling van Biesbosch MuseumEiland leer je hier alles over. Biesbosch 75 jaar bevrijd is te zien tot en met 30 december 2020.

Vechten voor vrijheid

Nationaal Museum Sophiahof, Den Haag - De meeste mensen die denken aan de Tweede Wereldoorlog, denken niet aan Nederlands-Indië. Welke impact had de oorlog daar? En wie verzette zich tegen wie? Ontdek het in de expositie in Nationaal Museum Sophiahof, een centrum voor alles wat met Nederlands-Indië te maken heeft. In de tentoonstelling komen verschillende verzetsstrijders en nabestaanden aan het woord om over het verzet en de oorlog in Nederlands-Indië te vertellen. Vechten voor vrijheid is tot en met 31 juli 2020 te zien.

Hij of Ik

Nationaal Militair Museum, Soesterberg - Volg in deze tentoonstelling van het NMM de ervaringen van een Duitse én een Canadese soldaat en beleef de bevrijding door hun ogen. Kruip in de huid van Léo en Hans en beleef de strijd die aan de bevrijding voorafging, ontdek wat de oorlog ze persoonlijk gekost heeft en of ze de oorlog overleefden - en hoe. In de tentoonstelling zijn veel bijzondere items te zien, waaronder authentieke voertuigen uit de oorlog. Eén van die voertuigen is de Mercedes G4 (Gelandewagen) van Adolf Hitler. Hij of Ik is tot en met 26 september 2021 te zien.

Dilemma Doolhof

Bergen op Zoom - Wat zou jij doen in oorlogstijd? Zou je vluchten en wegrennen voor de waarheid? Of zou je in opstand komen en vechten voor waar je in gelooft? Ontdek het in het Dilemma Doolhof, waar elk kruispunt gekoppeld is aan een keuze. Al lopend en luisterend vind je een weg uit het doolhof. De keuzes zijn gebaseerd op echte historische feiten en worden je in audio voorgelegd, in Engels en Nederlands. Iedereen schrijft met zijn of haar keuzes dus een eigen oorlogsverhaal. Neem als groep eerst contact op met de organisatie, zodat jullie begeleid door het doolhof kunnen gaan. Het Dilemma Doolhof staat tot en met 6 juni 2020 in Bergen op Zoom.

Verborgen Brieven

Museum het Pakhuis, Ermelo - Stel je voor: de oorlog breekt uit en je wordt als kind door je ouders weggestuurd, zodat je ergens anders veiliger bent. Of je hebt juist ineens twee kinderen voor je deur staan, smekend om een slaapplaats en wat te eten. Wat zou je doen? De tentoonstelling in Museum het Pakhuis werpt licht op beide scenario's en is dus interessant voor zowel kinderen als volwassenen. In de expo volg je Bram en Eva uit Leeuwarden, die onder valse namen moesten onderduiken in Ermelo. Ze schreven hun ouders (toen 'oom' en 'tante') brieven, die bewaard zijn gebleven. Beleef de Tweede Wereldoorlog door hun brieven en hun ogen. Zodra het museum weer open is, is Verborgen Brieven tot en met 7 november 2020 te zien. Tot dan kun je op de site van het museum een documentaire over de tentoonstelling zien.

Getekend

Museon, Den Haag - Dat Nederlands-Indië tijdens de oorlog ook bezet was, wist je al. Maar wist je dat de oorlog daar ook langer duurde? In de expositie in Museon leer je aan de hand van bijzondere tekeningen, bewaarde spullen en verhalen hoe het dagelijks leven onder Japanse bezetting in de toenmalige kolonie was. In het museum vind je ook de themazaal Kind in Oorlog. Hier ontdek je de impact van de oorlog op kinderen aan de hand van videoverhalen van bekende en minder bekende overlevenden. Getekend is van 28 februari tot en met 1 november 2020 te zien.

Vrij! Wijchen herdenkt 40-45

Museum Kasteel Wijchen, Wijchen - Met deze expositie blikt Museum Kasteel Wijchen terug op de Tweede Wereldoorlog in Wijchen. Bijzonder aan deze expo is dat er naast foto's, objecten en video's ooggetuigenverslagen te zien zijn. Het koetshuis van het kasteel was in oorlogstijd namelijk een toevluchtsoord voor onderduikers. De expo heeft twee delen: tot april ligt de focus op de oorlogsverhalen. Daarna staan de bevrijding en leven in vrijheid centraal. Museum Kasteel Wijchen opent de deuren weer op zaterdag 6 juni. Vrij! Wijchen herdenkt 40-45 is tot en met 30 augustus 2020 te zien.

In Oorlogsmuseum Overloon, het grootste oorlogsmuseum van Nederland, staan dagelijks de oorlog en de bevrijding centraal in interactieve, vaste tentoonstellingen. Boek tickets via DagjeWeg.NL Tickets en krijg korting + gratis consumptie.

Meer 75 Jaar Vrijheid

Foto 2. Ontdek alles over de Biesbosch in oorlogstijd in de tentoonstelling 'Biesbosch 75 jaar bevrijd'. Foto: Biesbosch MuseumEiland.

Laatst gewijzigd: 2020-08-05 09:29:50 · Gepubliceerd: 29 januari 2020 - 2180