Ga een dagje uit naar een museum in de voorjaarsvakantie

Musea in Nederland |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Lekker knutselen, poppenkast kijken of proefjes doen

8 februari 2020 Cultuur Landelijk Niet getreurd als de hemel helemaal grijs is in de voorjaarsvakantie en een miezerige regen begint te vallen. Plan gewoon je dagje uit in een museum! Het is er lekker warm en droog en er is altijd wel iets leuks te doen. DagjeWeg.NL zet alvast 5 musea met extra kinderactiviteiten in de voorjaarsvakantie op een rij.

Foto 1. Met de talkshow van de liefdesgodin Aphrodite in je oor wordt de expositie over Cyprus nóg leuker. En er is in de voorjaarsvakantie nog veel meer te doen in het Rijksmuseum van Oudheden. Foto: Rijksmuseum van Oudheden © Ilona Hartensveld

1. Kinderverhalen in het Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - Het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum is vernieuwd. Vanaf 14 februari stap je in een hal vol verhalen over de woeste Zuiderzee van zo'n honderd jaar geleden, voor de Afsluitdijk werd gebouwd en de Zuiderzee veranderde in het rustige IJsselmeer. Ervaar hoe een vissersschip zich staande houdt wanneer het dondert en bliksemt en hoe een ijsvlet met krassende ijzers over de bevroren Zuiderzee reist. Voor de kids is er een speciale kinderverhaallijn die onder andere laat zien hoe kinderen in die tijd leefden. Onderweg klimmen ze op een vissersschip, mogen ze klederdracht passen en kunnen ze in de bedstee kruipen. Van 15 tot en met 23 februari is er ook nog eens elke dag een leuke poppenkastvoorstelling.

2. Kinderrondleidingen in muZEEum

VLISSINGEN - Wist je dat kinderen vroeger bier dronken in plaats van water? En ken je de roos waaronder geheimen worden verteld? Je hoort nog veel meer leuke weetjes tijdens de speciale kinderrondleidingen in het Zeeuws maritien muZEEum. Tijdens de voorjaarsvakantie kun je elke zondag om 14:00 uur mee. Er is nog veel meer te doen van 15 februari tot en met 1 maart. Bouw een mooi schip met plankjes Kapla, probeer een boot veilig naar de haven van Antwerpen te loodsen en ga op zoek naar het Paaseiland. Of maak een avontuurlijke speurtocht. Niet vergeten om tussendoor ook even het torentje te beklimmen, waarvanaf je ver over de zee kunt kijken. Tip: bestel makkelijk en snel je tickets op DagjeWeg.NL Tickets.

3.Speuren door het Fries Landbouwmuseum

Van 18 tot en met 21 februari staat het Fries Landbouwmuseum helemaal in het teken van water én van kinderen. Er zijn kindertheatervoorstellingen, een gratis speurtocht door het museum en leuke weet- en doe-activiteiten. Nog leuker: kinderen mogen helemaal gratis het museum in! Dus kom tussen 11:00 uur en 17:00 uur lekker knutselen. Maak je eigen warme chocolademelk en leer hoe je met melk ook een geheime boodschap kunt maken. Ook een aanrader: de kindervoorstelling over water. Vol liedjes, grappen en vrolijke leerzame momenten.

4. Kleien in het Rijksmuseum van Oudheden

LEIDEN - In het Rijksmuseum van Oudheden staat alles van 15 februari tot en met 1 maart in het teken van het zonnige eiland Cyprus van vroeger. Trek kriskras door de expositie over Cyprus tijdens een familierondleiding vol spannende opdrachten. Of volg de kinderaudiotour waarin de liefdesgodin Aphrodite vertelt over haar favorieten. Ze is namelijk op het eiland geboren en kent alles en iedereen. In de Tempelzaal ligt alles klaar om met klei en kleurtjes je eigen Cyprusbeeldje te boetseren of een mooie Cyprusamulet te knutselen. Tip: drie keer per dag is er op de Egyptische tempel in de entreehal een spectaculaire lichtshow te zien.

5. Ga aan de slag in NEMO Science Museum

AMSTERDAM - Trek je witte labjas aan, zet je veiligheidsbril op en ga aan de slag met experimenten en proefjes in het scheikundelaboratorium van NEMO Science Museum. Of geniet van 15 februari tot en met 1 maart van extra workshops en maak een wagentje dat wordt aangedreven door een ballon, laat een lampje branden via een elektrische schakeling en zet je eigen tandwielen in elkaar uit verschillende materialen. De spectaculaire Kettingreactie met een bewegende kantoorstoel, knallende ballonnen en vallende dominostenen is in de vakantie extra vaak te zien. En tieners ontdekken van alles over het menselijke lichaam en zichzelf in de nieuwste expositie Humania. Waai ook even lekker uit op het dak met spectaculair uitzicht over Amsterdam.

Meer tips voor de voorjaarsvakantie

Foto 2. In NEMO Science Museum is van alles te doen deze voorjaarsvakantie. Ook tieners zullen een dagje uit hier helemaal cool vinden, want ze kunnen van alles over zichzelf ontdekken in de nieuwste expo Humania. Foto: NEMO © DigiDaan
Foto 3. Het Zuiderzeemuseum opent net voor de voorjaarsvakantie een nieuwe kinderroute. Verder geeft poppenpeler Egon Adel twee poppenkastvoorstellingen per dag over Marretje de meeuw. Foto: Zuiderzeemuseum © Madelon Dielen

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-02-15 11:00:28 · Gepubliceerd: 2020-02-07 15:42:44 - 1764