Dagje uit in de natuur met de kids

Dagje uit in de natuur | Redactioneel door

Frisse buitenlucht, flink bewegen en lekker vies worden

28 februari 2020 Natuur Landelijk Niets zo leuk én gezond voor kinderen als spelen in de natuur. Ze kunnen zich helemaal uitleven en hun fantasie aan het werk zetten. Met takjes en stenen maken ze compleet nieuwe werelden. En als ze als paarden galopperen door het bos, klimmen in bomen of een hut bouwen zie je bijna voor je ogen hun motoriek verbeteren. Bekijk onze tips voor een dagje uit in de natuur en trek er samen op uit.

Foto 1. Natuurspeeltuinen zijn een heerlijke plek voor kinderen, zoals Netl de Wildste Tuin in Kraggenburg. Klimmen, klauteren en lekker kliederen met zand en water. Foto: Netl de Wildste Tuin © Floor Prinsen

Naar een natuurspeeltuin

Door heel Nederland komen er steeds meer natuurspeeltuinen en speelbossen bij. Niet vreemd, want kinderen spelen er graag en als ouder ben je er ook even uit in de natuur. Zoals in Netl de Wildste Tuin in Kraggenburg. Wat eerst een akkerbouwland met witlof was is nu een enorm recreatiepark met strand, natuur en een heerlijke speelplek. Hier balanceren kinderen op boomstammen, klauteren in apentouwen, verstoppen zich in de bamboejungle en roetsjen van de modderglijbaan. Ouders doen net zo hard mee op de grote-mensen variant: de obstacle course. Natuurspeeltuinen en speelbossen vind je zelfs in steden. Speelbos Gijsbrecht van Aemstelpark bijvoorbeeld ligt midden in Amsterdam-Zuid. Trek die oude laarzen aan en spring hier over de spannende stenen naar het eilandje. Pas op dat je niet in het water valt!

Kijk of er een natuurspeeltuin bij jou in de buurt is.

Kabouters zoeken in het bos

Wonen er kabouters in onze bossen? Veel boswachters denken van wel, want in hun gebieden lopen heuse kabouterpaden. Zet een rode puntmuts op om kabouters niet af te schrikken en volg hun sporen. Op Kabouterpad De Pelen in Ospel kom je kleine voetafdrukken, geplet gras en zelfs een kabouterdrolletje tegen. Ga op stap met een kabouterboek, kabouteropdrachten en een knapzak vol lekkers en het kabouterpad wordt één groot avontuur. Het kabouterpad in Odoorn is extra spannend, want daar heeft een heks de kabouters in slaap getoverd. Verzamel onderweg van alles in een toverzakje voor een drankje die iedereen weer moet wekken. En doe ook de andere leuke opdrachten, zoals een verstopplekje maken voor de bosmuis en dennenappels klaarleggen waar de kabouters hun oven mee aan kunnen steken. Voor deze tocht kun je gratis online de opdrachtenbrochure downloaden. Natuurlijk is een opdrachtenboekje niet nodig om een kabouterpad te volgen, maar wel extra leuk.

Bekijk nog veel meer kabouterpaden in Nederland.

Op ontdekkingstocht in een natuurgebied

Nederland heeft gelukkig nog veel mooie natuurgebieden. Een van de grootste is de Veluwe. Hier vind je onder andere Het Nationale Park De Hoge Veluwe, onze groene schatkamer. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen. Onderweg kom je genoeg plekken tegen om te stoppen en op onderzoek te gaan of samen door het stuifzand te rollen. Andere natuurgebieden zijn een stuk kleiner, maar niet minder mooi. Met kinderen is het de moeite waard om eerst te kijken bij een bezoekerscentrum, want daar hebben ze vaak leuke activiteiten. Zoals bij Buitencentrum Drents-Friese Wold. Bezoek het bijzondere Boswachterslab vol vondsten van de boswachter, waar je ook je eigen natuurvondsten tentoon kunt stellen. En voel de modder tussen je tenen op het spannende blotevoetenpad. Tip: Gratis consumptie in de Theekoepel als je je tickets bestelt op DagjeWeg.NL Tickets.

Meer leuke buitencentra.

Stadsparken en arboreta

Zoek je het liever wat dichter bij huis? Gelukkig vind je in veel steden een stadspark vol groen. Middelburg heeft het mooie Park Toorenvliedt waar het prachtig wandelen is. Plof tussendoor in het gras terwijl de kinderen spelen, of laat ze los in de speeltuin. In Maastricht voel je je een pionier in het Frontenpark, waar een deel van de wandelpaden nog echte struinpaden zijn: hobbelig en begroeid met gras en onkruid. Ook arboreta zijn mooie groene plekken in de stad. In Wageningen is het Arboretum Belmonte een favoriete picknickplek, met genoeg grasvelden om je kleedje uit te spreiden tewijl de kinderen lekker rondrennen.

Vind een stadspark of arboretum in de buurt.

Klimmen tussen de bomen

Beleef de natuur een keer als een klauterende eekhoorn en bezoek een klimbos. Een uitje waar kinderen helemaal hun energie in kwijt kunnen en waar ze nog lang over zullen napraten. Voor de jongere kinderen zijn er vaak lage parcoursen. Zo heeft Klimbos Avontuurlijk Paasloo naast spannende klimroutes tussen de boomkruinen ook de Low Rope route: een klauterroute met acht hindernissen dicht bij de grond. Ook Klimbos Achterhoek houdt rekening met kinderen die nog wat bedremmeld onder aan de boom staan. Voor ze het weten voelen ze zich echte klimgiganten en durven ze een hogere route aan. Gevaarlijk is het nooit door het zelf-zekeringssysteem, waardoor je veilig en zelfstandig kunt klimmen. Tip: Bestel gemakkelijk je tickets online voor Klimbos Avontuurlijk Paasloo.

Bekijk ook deze klimbossen.

Foto 2. Lekker tussen de bomen klimmen en klauteren. Foto: Klimbos Avontuurlijk Paasloo
Foto 3. Lekker spelen en op onderzoek in natuurspeeltuin Netl de Wildste Tuin. Foto: Netl de Wildste Tuin © Rebecca Welvaadt
Foto 4. Wie durft de bomen in? Als je het eng vindt, dan zijn er ook lage parcoursen. Foto: Klimbos Nederland

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-06-25 13:39:57 · Gepubliceerd: 28 februari 2020 - 713