Opnieuw jongen voor het zeearendstelletje in Groningen

Natuur |  
Nieuws door
Foto 1. Een van de twee zeearenden in Groningen. Het stelletje heeft ook dit jaar succesvol eieren uitgebroed. Foto: Het Groninger Landschap © Gerrit Kiekebos

Nog niet te zien om hoeveel jongen het gaat

15 april 2020 Natuur Noordlaren, Groningen Jaaa, het zeearendstelletje in Groningen heeft opnieuw jongen, meldt het Groninger Landschap. Hoeveel is nog niet duidelijk, maar boswachters hebben gezien dat de ouders ze aan het voeren waren.

Zeearend in de lift

Broedende zeearenden: het blijft bijzonder, want ze zijn een zeldzaamheid in ons landje. Maar ze zitten in de lift! Sinds het eerste paartje zich in 2006 vestigde in de Oostvaarderplassen zijn er meer gevolgd. Dit jaar broeden er zelfs veertien stelletjes. Helaas niet allemaal succesvol. Dat is het Groningse paar wel, al sinds 2017. Toen vestigden de twee ze zich voor het eerst in deze provincie. Ze hebben er sindsdien één of twee jongen per jaar grootgebracht en dat lijkt ook dit jaar te gebeuren.

Op afstand

Het vrouwtje zat al een poosje op de eieren te broeden, tot de boswachters op Goede Vrijdag haar naast het nest zagen staan, terwijl ze jongen voerde. Waarschijnlijk zijn ze de dag ervoor, op 9 april, uit het ei gekropen. Het is overigens niet de bedoeling dat iedereen nu op zoek gaat naar het stel. Wil je toch bijzondere beelden uit het wild zien, bekijk dan de webcams van Beleef de Lente. Of neem een kijkje bij de Groningse bevers via de bevercam van Het Groninger Landschap.

Ook leuk om te bekijken

Foto 2. Close-up uit de foto van de zeearend in Groningen. Foto: Het Groninger Landschap © Gerrit Kiekebos

Laatst gewijzigd: 2020-04-15 17:31:11 · Gepubliceerd: 2020-04-15 16:16:31 - 537