Volg de lovebirds van dit voorjaar

Beleef de Lente - webcams | Nieuws door

Bij de vogels van Beleef de Lente zijn de lentekriebels niet van de lucht

18 februari 2019 Natuur Landelijk Het is een ware reallifesoap, het liefdesleven van vogels in de lente. Normaal gesproken krijgen we daar op de grond niet veel van mee, maar door de webcams van Beleef de Lente kunnen we ongegeneerd gluren in het vogelnest. Kijk mee in het nest en volg de liefdesperikelen en opvoedstress van de zeearend, de ooievaar, de ijsvogel of de bosuil. En zie hoe de lente zich ontvouwt...

Foto 1. Gaat de lepelaar broeden voor de camera? Foto: Jelle de Jong / Vogelbescherming Nederland

Wie de webcam aanzet op de website van Beleef de Lente kan even schrikken. Want wanneer ben je nu zo dichtbij een kerkuil of een slechtvalk? Voor de trouwe kijkers is het geen verrassing meer en zijn de verwachtingen hooggespannen wat dit seizoen gaat brengen. Blijven alle koppels bij elkaar? En hoeveel jongen overleven en vliegen uiteindelijk het nest uit? Tot eind juni kan iedereen meekijken op de website van Beleef de Lente.

"Het gaat met zoveel haken en ogen, beren en leeuwen en ups and downs gepaard, dat van ieder paartje voor de webcams een complete speelfilm kan worden gemaakt. Elk broedseizoen is voor al die afzonderlijke vogels een uniek verhaal", zo schreef Louis van Oort, medewerker Vogelbescherming Nederland al in 2018. En dat zal dit jaar niet anders zijn!

Nieuwe acteur: de lepelaar

Voor het eerst schittert de elegante lepelaar voor de camera's van Beleef de Lente. En hopelijk niet eentje, maar een verliefd koppeltje wat jongen gaat grootbrengen. De webcams staan gericht op de nesten in het kleine natuurgebiedje De Liede, aan de rand van Haarlem. Hier nestelen de lepelaars al sinds 2004, tussen een kolonie blauwe reigers. Ieder jaar zijn er ongeveer veertig nesten in het moerasbos en vliegen er veel jongen uit. En hopelijk kan iedereen dit jaar toekijken hoe de kleine lepelaartjes uit het ei kruipen en opgroeien. Voor nu is het nog even duimen dat er een koppeltje is dat een nest voor de camera uitkiest.

Zelf de natuur in

Zo dichtbij als met een webcam kom je natuurlijk niet, maar je kunt ook zelf vogels spotten in de natuur. Speur op de Wadden naar de mooiste wadvogels, zoals de zilverplevier en de kluut. Of tuur de hemel af naar een spoor van de slechtvalk of de zeearend! De zeearend broedt sinds 2006 weer in Nederland en heeft inmiddels jongen voortgebracht in onder meer het Lauwersmeer, de Biesbosch, De Alde Feanen en de Oostvaardersplassen.

Foto 2. Kijk mee in het nest van de steenuil. Foto: Koos Dansen / Vogelbescherming Nederland
Laatst gewijzigd: 2019-02-19 11:54:14 · Gepubliceerd: 18 februari 2019 - 506