Wat te doen deze meivakantie? Tips voor thuis!

Wat is er te doen deze meivakantie? |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Leuke dingen om thuis te doen in de meivakantie

24 april 2020 Toerisme Landelijk Het zonnetje schijnt en je hebt lekker een paar dagen vrij. Maar het coronavirus gooit roet in het eten. Hoe kun je er thuis toch nog een leuke meivakantie van maken? Met onderstaande tips voor thuis maak je er een gezellige staycation van.

Foto 1. Wandel virtueel door het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum en speur mee in Streetview Bingo. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Haal nostalgie in huis

Zo ouderwets gezellig als het Nederlands Openluchtmuseum is, zo nieuwerwets zijn hun online tips voor thuis. Ze hebben een online serie gemaakt zodat je zelfs in thuisquarantaine nog van het museum kun genieten. Loop mee met presentatrice Tess, die virtuele rondleidingen geeft op verschillende locaties in het museum en kijk mee met de videoserie 'Ontmoet mij' - het jaarthema van het museum. Klinkt misschien een beetje gek nu, maar juist nu we elkaar soms even niet kunnen zien is het des te fijner elkaar wel online te kunnen ontmoeten. En kunnen we ons verheugen op echte ontmoetingen straks. In de videoreeks vertellen medewerkers van het Nederlands Openluchtmuseum over wat hun rol in het museum is en wat ze zo bijzonder aan hun werk vinden. Spoiler alert: hartverwarmend, je krijgt er heimwee van. Bekijk alle thuistips van het Nederlands Openluchtmuseum.

Extra tip voor thuis - Je hebt complete musea helemaal voor jezelf in deze online museumtours. Dwalen door lege zalen, inzoomen op wereldberoemde schilderijen en meer over kunst ontdekken dankzij grappige video's.

Ook leuk in de meivakantie: do as the Romans do tijdens de online Romeinenweek tot en met 3 mei. Drapeer jezelf in een wit laken en laat twee gezinsleden of huisgenoten je druiven voeren terwijl ze met een palmblad waaieren - een magazine mag ook.

Alle hens aan dek!

Het Scheepvaartmuseum is voorlopig dan wel gesloten, online gaat het museum gewoon in volle vaart door. Nu we allemaal noodgedwongen voor Pampus liggen, heeft Het Scheepvaartmuseum leuke (en stiekem leerzame) activiteiten die je vanuit huis kunt doen. Neem bijvoorbeeld een kijkje aan boord van een echt VOC-schip via Google Streetview, luister naar een podcast over de expo Rijzend water of reis in virtual reality door de historische haven van Amsterdam. De gidsen die normaal gesproken bezoekers meenemen langs de collectie, hebben nu vlogs gemaakt waarin ze alsnog hun kennis kunnen delen. Beauty in de zeventiende eeuw, je eigen morse code maken, matrozentrainingen: online is het alle hens aan dek.

Extra tip voor thuis - Er zijn naast de Rijzend water podcast veel meer mooie podcasts om te luisteren in deze tijden. Sommige duren vijf minuten, andere vijftig. Van fantaseren over vogeltjes tot verhalen uit de Tweede Wereldoorlog: deze podcasts zijn aanraders.

Vier een virtueel familiefeestje

Jaarlijks een hit in elke schoolvakantie: het FamilieFest. Een gezinsvriendelijk festival in Rotterdam, waar families voor een dag VIP's zijn. Dit jaar gaat het festijn in de meivakantie gewoon door, maar dan online. Doe live mee met een cyberspeurtocht die je de hele wereld over brengt, sla aan het bouwen in de workshops 'Hoe is hut?' en bedenk samen met muzikanten een FamilieFest-lied. FamilieFest @ Home vindt plaats van 11:00 uur tot 16:00 uur op woensdag 6 mei, vanuit je eigen woonkamer. Met name leuk voor kinderen vanaf vier tot en met twaalf jaar. Deelname is helemaal gratis.

Extra tip voor thuis - Nu de intelligente lockdown ook de meivakantie beslaat, missen we talloze jubilea, verjaardagen, geboortes en ga zo maar door. Reden te meer om zelf ook een familiefeestje te organiseren! Spreek een dag en een tijd af, zet allemaal de webcams aan en proost met elkaar op de familie. Hapjes erbij en je hebt een virtueel familiefeestje. Een koffiemomentje kan natuurlijk ook, ga je virtueel bij elkaar op visite.

Speuren langs de Zuiderzee

In het Zuiderzeemuseum Enkhuizen weten ze alles van overleven inclusief gezelligheid in barre tijden. Het museum heeft al talloze expo's gehad over het zware vissersbestaan van vroeger en over dramatische periodes die Nederland gekend heeft. Geen wonder dus dat ze nu online allerlei blijmakers voor je op een rijtje hebben gezet om deze lastige tijden leuker te maken. Wandel virtueel door het nostalgische buitenmuseum, leef mee met de verhalen van het leven aan de vroegere Zuiderzee, volg speurtochten en doe mee met Streetview Bingo in het museum. Bekijk alle online activiteiten van het Zuiderzeemuseum.

Extra tip voor thuis - Maak je eigen speurtocht. Met wat foto's en met behulp van een uitgestippelde route op papier maak je van je eigen huis, tuin of buurt een schatkaart. Leuk om met kinderen te doen, maar ook zeker leuk om huisgenoten, familieleden of partners mee te verrassen. En het maken van de speurtocht houdt je zelf ook even zoet!

Op fietsvakantie (in eigen buurt)

Je eigen straat heb je waarschijnlijk wel gezien en de vaste routes naar werk of de supermarkt zou je met je ogen dicht kunnen fietsen. Maar hoe zit het met de rest van de buurt? Ken je dat ene parkje al? Of dat bos, tien minuten fietsen verderop? Op DagjeWeg.NL vind je talloze fietsroutes en wandelroutes in alle provincies en regio's. Wedden dat je nog niet alles kent! Juist nu is het de perfecte tijd om tijdens een ommetje je buurt nog beter te leren kennen en mooie plekjes in je woonplaats te ontdekken.

Extra tip voor thuis - Kun je echt even niet naar buiten? Geen zorgen, je kunt ook virtueel de boel verkennen. Zo zijn er talloze natuurparken online te bezoeken en kun je behind the scenes in deze dierentuinen en natuurparken.

Ga creatief aan de slag

Hé, wat een leuk (orch)idee! De Orchideeën Hoeve heeft leuke thuisactiviteiten online gezet, waaronder een wel héél origineel idee. Je kunt nu namelijk de lievelingsrecepten van de planten en dieren in het park op de website vinden. Lekkere en leuke recepten met een knipoog. Maak een smoothie waar vlinders dol op zijn en bak vliegensvlugge koekjes waarvan vogels spontaan gaan kwijlen. Het leukste recept is dat van de moddermuffins, inclusief wormen - maar dan lekker. Voor de recepten hoef je geen keukenprinses te zijn, iedereen kan dit! Bekijk alle leuke opdrachten en recepten van de Orchideeën Hoeve.

Extra tip voor thuis - Wel creatief maar niet zo'n keukenheld? In dit artikel vind je nog veel meer creatieve DIY projecten voor thuis. Het zal je verbazen wat je allemaal kunt fabriceren van alledaagse dingen.

Dit vind je vast ook leuk

Foto 2. Online is genoeg te doen in Het Scheepvaartmuseum. Foto: Het Scheepvaartmuseum.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-04-24 11:10:22 · Gepubliceerd: 2020-04-22 13:36:48 - 2468