7 mooie kastelen voor een dagje uit

Bezoek een kasteel |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Kuier door paleistuinen en dwaal door historische zalen

18 mei 2020 Toerisme Landelijk Nederland kent prachtige kastelen en paleizen om een dagje te bezoeken! Zoals deze 7 interessante kastelen: van een sprookjeskasteel tot het laatste torenkasteel van Noord-Nederland. Stuk voor stuk plekken waar je even de realiteit achter je kunt laten tijdens een dagje uit. Wees er wel op tijd bij om je tickets te reserveren.

Foto 1. Met het gezin op schervenspeurtocht door Kasteel De Keverberg. Foto: Kasteel de Keverberg © Dick Holthuis

Muiderslot: tussen ridders en kronieken

MUIDEN - Beleef zeven eeuwen geschiedenis in het echt in het prachtige middeleeuwse kasteel Muiderslot. Verken de kasteeltuin, beklim de torens en volg de spannende Ridderroute. Alles is eenrichtingsverkeer, ook in de tuinen: zo blijf je goed 1,5 meter van de andere bezoekers vandaan. Binnen is een audiotour verplicht om de aantallen bezoekers in de gaten te houden. En zo hoor je meteen allemaal leuke weetjes over het kasteel. Om iedereen beter te verspreiden zijn er twee nieuwe audiotours bijgekomen en één daarvan is speciaal voor kinderen!

Kasteel de Haar: een sprookje voor iedereen

HAARZUILENS - Wandel over de ophaalbrug en door de poort naar binnen bij Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland. Een kasteel als uit een sprookje, waar je fantasie tot leven komt. Kinderen voelen zich kleine ridders en jonkvrouwen als ze op pad gaan met de speciale speurtocht. En jong en oud staat versteld van het rijke interieur dat je in alle rust kunt bekijken. Daar zorgt het maximum aantal bezoekers wel voor. De looproute is aangepast om overal anderhalve meter afstand te kunnen bewaren, dus niets let je om even uit de dagelijkse realiteit te stappen.

Slot Loevestein: op avontuur in de geschiedenis

POEDEROIJEN - Ook Slot Loevestein is weer open. Het slot bewaart een eeuwenlange geschiedenis binnen de vestingmuren. Loop de eenrichtingsroute in het kasteel en ontdek hoe de oude bewoners leefden. Wandel buiten over de aarden wallen, tussen de dubbele grachten en door het straatje met soldatenhuisjes. En bezoek tussendoor de horeca to go. Slot Loevestein is meer dan een kasteel! Vergeet niet op tijd een tijdslot te boeken, want er mogen steeds maar 100 mensen tegelijk naar binnen. Daarna verspreidt iedereen zich vanzelf in de ruime vesting.

Kasteel het Nijenhuis: kunst tussen middeleeuwse muren

HEINO - Kasteel het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Dit mooie pand is een tweede locatie van Museum de Fundatie in Zwolle en bevat internationale topkunst. Pijlen op de vloer wijzen je de weg door de exposities. Even wat langer stilstaan bij een kunststuk kan nog steeds op de speciaal aangegeven plekken, waar mensen je kunnen passeren op 1,5 meter afstand. Ook de beeldentuin om het kasteel heen is de moeite waard.

Kasteel Doornenburg: kasteel van tv-held ridder Floris

DOORNENBURG - Word een ridder in Kasteel Doornenburg, net als ridder Floris uit de bekende tv serie Floris. Je waant je even terug in de tijd in dit middeleeuwse kasteel, gelegen in het mooie rivierenlandschap van de Rijn en de Waal. Ontdek de rijke geschiedenis en spannende verhalen van het kasteel tijdens een 1 uur durende tour door de burcht, terwijl overal gidsen en suppoosten staan om je meer te vertellen. Kom maximaal een kwartier van tevoren om wachtrijen te voorkomen en dompel je onder in het verleden.

Kasteel De Keverberg: historisch en modern

KESSEL - Boven de ruïnes van Kasteel De Keverberg stijgen moderne muren van glas op: een ontmoeting van historisch en modern. Binnen loop je door oude gewelven, maar ook door lichte zalen waar je naar alle kanten een prachtig uitzicht hebt. Het is alsof je door twee kastelen loopt. Voor het kasteel werd gebouwd stond hier ooit een grote ronde toren uit 950 en sinds de verbouwing in 2015 is deze toren weer deels zichtbaar. Kinderen kunnen op pad met de schervenspeurtocht. Of geniet hier van een hapje en drankje met uitzicht over de Maas.

De Schierstins: laatste torenkasteel van het noorden

VEENWOUDEN - De Schierstins is een van de weinige bewaard gebleven kastelen in Friesland en zelfs het laatste torenkasteel van Noord-Nederland. In de toren zelf (of stins in het Fries) zie je alles over de geschiedenis van deze torens en ontdek je hoe de krijgers en boerenadel uit die lang vervlogen tijd leefden. In de Theun de Vrieskamer van het kasteel kom je van alles te weten over deze schrijver.

Bekijk nog meer kastelen.
Foto 2. Bezoek het Muiderslot en de mooie tuinen. Foto: Muiderslot
Foto 3. Duidelijke pijlen op de vloer geven de route langs de kunstwerken aan in Kasteel het Nijenhuis. Foto: Museum de Fundatie © Teo van den Brink
Foto 4. Een fraaie schouw in De Schierstins. Foto: De Schierstins © Frans de Vries
Stap het sprookjesachtige Kasteel de Haar binnen. Foto: Kasteel de Haar © Ivo Vrancken

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-09-02 12:01:06 · Gepubliceerd: 18 mei 2020 - 1011