8 mooie kastelen voor een dagje uit

Kuier door paleistuinen en dwaal door historische zalen

Bezoek een kasteel   Nieuws door
Foto 1. Met het gezin op schervenspeurtocht door Kasteel De Keverberg. Foto: Kasteel de Keverberg © Dick Holthuis

6 juni 2021 Toerisme Landelijk Nederland kent prachtige kastelen en paleizen om een dagje te bezoeken en dat kan gelukkig weer! Ga eens naar deze 8 interessante kastelen: van een sprookjeskasteel tot het laatste torenkasteel van Noord-Nederland. Stuk voor stuk plekken waar je even de realiteit achter je kunt laten tijdens een dagje uit. Wees er wel op tijd bij om je tickets te reserveren.

Huis Doorn: vorstelijke grandeur

DOORN - In de Eerste Wereldoorlog vluchtte de Duitse keizer Wilhelm II naar Huis Doorn - een huis dat groot genoeg was voor hem én zijn ego. Hij nam al zijn kunst en mooie spullen mee om ook in Doorn op stand te kunnen leven. Nu is het een museum, met nog steeds hetzelfde keizerlijke interieur. In de luxe eetzaal staan het kristal en zilver nog op tafel. Het keizerlijk huis heeft ook een prachtig park in de klassieke en Engelse landschapsstijl van vroeger, met een romantische rozentuin.

Bekijk alle aanbiedingen op DagjeWeg.NL Tickets en bestel tickets voor een dagje uit naar een kasteel of paleis! Met elke aankoop spaar je extra kortingspunten op voor je volgende uitje.

Kasteel de Haar: een sprookje voor iedereen

HAARZUILENS - Wandel over de ophaalbrug en door de poort naar binnen bij Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland. Een kasteel als uit een sprookje, waar je fantasie tot leven komt. Kinderen voelen zich kleine ridders en jonkvrouwen als ze op pad gaan met de speciale speurtocht. En jong en oud staat versteld van het rijke interieur dat je in alle rust kunt bekijken. Daar zorgt het maximum aantal bezoekers wel voor. Zo kun je ook goed genieten van alle torens, zowel de echte torens als de afbeeldingen en miniaturen in de nieuwe expositie.

Kasteel het Nijenhuis: kunst tussen middeleeuwse muren

HEINO - Kasteel het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Dit mooie pand is een tweede locatie van Museum de Fundatie in Zwolle en bevat internationale topkunst. Pijlen op de vloer wijzen je de weg door de exposities. Even wat langer stilstaan bij een kunststuk kan nog steeds op de speciaal aangegeven plekken, waar mensen je kunnen passeren op 1,5 meter afstand. Ook de beeldentuin om het kasteel heen is de moeite waard.

Kasteel Hernen: met een eigen molen

HERNEN - Moeilijk voor te stellen, maar in de middeleeuwen was Kasteel Hernen gewoon iemands nederige stulpje. Inmiddels is het een geliefde bestemming voor fietsers, wandelaars en dagjesmensen! Het kasteel heeft een eigen molen en wordt omgeven door grasvelden, rivieren en het Hernense Bos. Bewonder oude portretten van vorige bewoners, dwaal door het Hernense Bos en doe mee met de vele gezinsactiviteiten die het hele jaar door worden georganiseerd. Boek je tickets online via DagjeWeg.NL Tickets.

Kasteel Doornenburg: kasteel van tv-held ridder Floris

DOORNENBURG - Word een ridder in Kasteel Doornenburg, net als ridder Floris uit de bekende tv serie Floris. Je waant je even terug in de tijd in dit middeleeuwse kasteel, gelegen in het mooie rivierenlandschap van de Rijn en de Waal. Ontdek de rijke geschiedenis en spannende verhalen van het kasteel tijdens een één uur durende tour door de burcht, terwijl overal gidsen en suppoosten staan om je meer te vertellen. Kom maximaal een kwartier van tevoren om wachtrijen te voorkomen en dompel je onder in het verleden.

Kasteel De Keverberg: historisch en modern

KESSEL - Boven de ruïnes van Kasteel De Keverberg stijgen moderne muren van glas op: een ontmoeting van historisch en modern. Binnen loop je door oude gewelven, maar ook door lichte zalen waar je naar alle kanten een prachtig uitzicht hebt. Het is alsof je door twee kastelen loopt. Voor het kasteel werd gebouwd stond hier ooit een grote ronde toren uit 950 en sinds de verbouwing in 2015 is deze toren weer deels zichtbaar. Kinderen kunnen op pad met de schervenspeurtocht. Of geniet hier van een hapje en drankje met uitzicht over de Maas.

Muiderslot: tussen ridders en kronieken

MUIDEN - Beleef zeven eeuwen geschiedenis in het echt in het prachtige middeleeuwse kasteel Muiderslot. Verken de kasteeltuin, beklim de torens, volg de spannende Ridderroute en doe mee met alle leuke activiteiten die er worden georganiseerd. Alles in en om het kasteel is eenrichtingsverkeer, ook in de tuinen: zo blijf je goed 1,5 meter van de andere bezoekers vandaan. Binnen is een audiotour verplicht om de aantallen bezoekers in de gaten te houden. Er is er ook één speciaal voor kinderen.

De Schierstins: laatste torenkasteel van het noorden

VEENWOUDEN - De Schierstins is een van de weinige bewaard gebleven kastelen in Friesland en zelfs het laatste torenkasteel van Noord-Nederland. In de toren zelf (of stins in het Fries) zie je alles over de geschiedenis van deze torens en ontdek je hoe de krijgers en boerenadel uit die lang vervlogen tijd leefden. In de Theun de Vrieskamer van het kasteel kom je van alles te weten over deze schrijver.

Meer kastelen om te bezoeken

Foto 2. Op het Muiderslot beleef je een stukje geschiedenis in het nu. Foto: Muiderslot © Mike Bink
Foto 3. Duidelijke pijlen op de vloer geven de route langs de kunstwerken aan in Kasteel het Nijenhuis. Foto: Museum de Fundatie © Teo van den Brink
Foto 4. Een fraaie schouw in De Schierstins. Foto: De Schierstins © Frans de Vries
Foto 5. Stap het sprookjesachtige Kasteel de Haar binnen met zijn vele torens. Foto: Kasteel de Haar © Ivo Vrancken

Laatst gewijzigd: 2022-07-19 16:55:13 · Gepubliceerd: 6 juni 2021 - 4246