Hoera! De musea zijn open en deze 8 exposities wil je niet missen

Bezoek een museum |  
Redactioneel door

Toppers onder de expo's die we gelukkig nog kunnen zien

3 juni 2020 Cultuur Landelijk We kunnen weer naar een museum! Maar wat is er gebeurd met de exposities die we net konden gaan bekijken in maart, of net niet omdat alles dicht ging? Gelukkig konden deze 8 top exposities verlengd worden, waardoor we toch nog de kans hebben om ze te zien.

Foto 1. De eerste expositie met dinokunst in Nederland is verlengd en voorlopig nog even te zien in Teylers Museum. Met onder andere dit hedendaags dinoportret van Mark Witton. Foto: Mark Witton, Europasaurus holgeri, 2016

Formule 1 - Magic Moments

Zandvoorts Museum - Op 13 maart zou in het Zandvoorts Museum de gigantische expositie Formule 1 - Magic Moments openen. Dat ging niet door, maar sinds 3 juni kunnen we er eindelijk heen! De expositie neemt je mee door de geschiedenis van de Grand Prix. Veel foto's, interessante weetjes. modelauto's op schaal en memorabele topstukken als de helm van race gigant Niki Lauda maken zelfs niet-racefans enthousiast. Je voelt je echt op het racecircuit in de sound experience: hier hoor je de motoren van raceauto's brullen en de banden slippen, terwijl je enkele memorabele Grand Prix momenten ziet op een enorm scherm. Door de trillingen van de bas voelt het écht alsof je op dat moment zelf op het circuit racet. Beleef het vanaf 3 juni tot en met 23 augustus.

En tóch staat de Martini - 75 jaar Bevrijding

Groninger Museum - Ook het Groninger Museum kon op 14 maart de expositie En tóch staat de Martini - 75 jaar Bevrijding niet openen. Daarom is deze indrukwekkende expositie over de Tweede Wereldoorlog in de provincie Groningen met een maand verlengd. De vele objecten schetsen samen het leven tijdens de oorlog, zoals een poëziealbum van een meisje dat is omgekomen door een vergissingsbombardement. En een briefje waarin iemand de politie vertelt dat er in de Van Speijkstraat nog joden wonen. Je ontdekt hoe hard er om Groningen is gevochten in 1945, waarna de toon verandert en de expositie de vreugde van de bevrijding laat zien. Te zien tot en met 27 september.

George Stubbs - De man, het paard, de obsessie

Het Mauritshuis, Den Haag - In het Mauritshuis opende op 21 februari de allereerste Nederlandse tentoonstelling over de legendarische Britse paardenschilder George Stubbs, wiens paarden van het doek afspatten. Absoluut hoogtepunt: het levensgrote portret van het paard Whistlejacket, de 'Nachtwacht' van Engeland. Een paar weken konden bezoekers de expositie zien. En dat leek het te zijn, want na 31 mei zou alles weer teruggaan naar Engeland - en of Whistlejacket langer mocht blijven? Ja dus! George Stubbs - De man, het paard, de obsessie is verlengd! Dus grijp je kans om de prachtige paarden van Stubbs te zien. En de echte held uit die tijd te ontdekken: het racepaard Eclipse dat op een wel heel bijzondere manier op de expositie aanwezig is. Te zien tot en met 30 augustus.

Een zee van eilanden - topstukken uit Oceanië

Museum Volkenkunde, Leiden - Ook de topstukken uit Oceanië mogen langer in Nederland blijven voor de expositie Een zee van eilanden. Bijzonder vanaf de eerste expositieruimte, waar je meteen tussen indrukwekkende houten kano's staat. Vooral indrukwekkend als je bedenkt dat de eilandbewoners uit Oceanië daarin enorme afstanden aflegden over de grillige oceaan. Een oceaan die ze niet zien als vijand, maar als hun verbinding met de wereld buiten hun eiland. Maak kennis met hun cultuur, hun ingenieuze navigatiekaarten en met hoe het leven er nu is. Wist je dat we tatoeages, surfen en bungy jumpen allemaal hebben overgenomen van eilanden in de Stille Oceaan? Te zien tot en met 5 april 2021.

Picasso & Matisse. Beauty of a line

Rijksmuseum Twenthe, Enschede - De wereldberoemde werken van twee moderne meesters komen in het voorjaar samen in Enschede. In de tentoonstelling Picasso & Matisse. Beauty of a line in Rijksmuseum Twenthe bewonder je de veertig mooiste werken van Pablo Picasso (1881-1973) en Henri Matisse (1869-1954). Het komt niet vaak voor dat zoveel kunst van deze twee op één locatie in Nederland te zien is. Te zien tot en met 13 september.

Caravaggio – Bernini. Barok in Rome

Rijksmuseum Amsterdam - Gruwelijke taferelen vol drama en overdaad, levensechte emoties en grote licht-donkereffecten. Tot begin zeventiende eeuw was kunst vooral mooi, elegant en verfijnd, maar volgens een groep kunstenaars uit Rome moest kunst vooral iets met je dóen. Met schilder Caravaggio en beeldhouwer Bernini als aanvoerders begonnen artistiekelingen hun toeschouwers steeds meer emotioneel te betrekken bij de kunst. Ook nu, dat blijkt wel uit de expositie Caravaggio – Bernini. Barok in Rome. Ontdek wat deze groep geniale kunstenaars bewoog en hoe ze jou proberen te raken. Een 'once in a lifetime' tentoonstelling, vanwege de combinatie van schilder- en beeldhouwkunst. Gelukkig verlengd tot en met 13 september in het Rijksmuseum.

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

Hermitage Amsterdam - Vroeger sierden ze de high society van Rusland, tegenwoordig schitteren ze in onze hoofdstad in de expositie Juwelen! Schitteren aan het Russische hof. Zo'n driehonderd juwelen in alle soorten en maten sprankelen je tegemoet. Cartier, Fabergé, tiara's, loodzware kettingen en gigantische ringen. Bewonder de persoonlijke blingbling van machtige tsarina's zoals Elisabeth, Catharina de Grote en de modebewuste Anna Paulowna. Daarnaast zijn er super-de-luxe baljurken, kostuums en portretten te zien in de expo. Juwelen! geeft een stralend overzicht van zo'n twee eeuwen modegeschiedenis. Verlengd en nog tot en met 31 augustus te zien.

Dinomakers in Teylers Museum

Teylers Museum Haarlem - Teylers Museum heeft met de expositie Dinomakers een echte primeur. Het is de eerste expositie in Nederland over paleokunst. Wat dat is? De paleokunstenaars zijn degenen die de gevonden fossielen van dino's en het werk van de wetenschappers vertalen naar een concreet beeld. Met creativiteit en lef vullen ze de witte vlekken in en geven de dino's hun uiterlijk. Met elk nieuw inzicht van de wetenschap verandert ook het beeld van de dino's. Dinomakers laat dit proces zien: van de eerste portretten van dino's uit 1856 tot modern werk, zoals de Jurassic Park films. Kinderen kunnen op speurtocht door het museum met creatieve doe-opdrachten. Verlengd tot en met 23 augustus.

Foto 2. Michelangelo Merisi da Caravaggio, De doornenkroning, te zien in de expositie 'Caravaggio-Bernini. Barok in Rome'. Foto: Rijksmuseum
Foto 3. Toch nog een beetje Formule 1 in Zandvoort dit jaar dankzij de tentoonstelling 'Formule 1 - Magic Moments'. Foto: Zandvoorts Museum © Aad van Koningshoven
Foto 4. Het schilderij van Whistlejacket in het Mauritshuis. Door George Stubbs, c.1762, doek, 292 x 246,4 cm, Londen, The National Gallery (aangekocht met steun van het Heritage Lottery Fund, 1997). Bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Foto: Ivo Hoekstra, Mauritshuis
Deze tiara komt uit de collectie van het Hermitage in Sint-Petersburg. Nog even te zien in Hermitage Amsterdam. Foto: State Hermitage Museum, St Petersburg
Grote Markt na de strijd in april 1945. Een van de beelden van de expositie 'En toch staat de Martini'. Foto: Groninger Archieven

Laatst gewijzigd: 2020-05-30 14:53:55 · Gepubliceerd: 3 juni 2020 - 759