Bezoek een museum tijdens de herfstvakantie

Doen in de herfstvakantie |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Het is weer Museumkidsweek met allerlei kinderactiviteiten

4 oktober 2020 Cultuur Landelijk Veel doen, veel zien, veel beleven. Allemaal lekker binnen, terwijl het herfstweer buiten zijn gang gaat. Musea zijn tegenwoordig een geliefd uitstapje bij kinderen. Want de tijd dat musea saai waren voor kinderen ligt ver achter ons. Nu kunnen ze er speurtochten maken, zelf schilderen, proefjes doen en nog veel meer. En tijdens de Museumkidsweek organiseren musea door het hele land ook nog eens extra kinderactiviteiten. Laat de herfstvakantie maar komen!

Foto 1. Bezoek een museum in de herfstvakantie! Het is dan weer Museumkidsweek en veel musea hebben leuke kinderactiviteiten. Zo kun je in Naturalis met een speciale kaart op expeditie door de natuur. Foto: Naturalis © Koen Mol Fotografie

Kidsproof!

Ooit begonnen als een week waarin musea extra activiteiten voor kinderen organiseerden, is de Museumkidsweek uitgegroeid tot een begrip. Met een enorme keuze aan musea waar je kroost zich geen moment verveelt. De Museumkidsweek is onderdeel van Museumkids en Museumkids stuurt al jaren Museuminspecteurs op pad die testen of een museum kidsproof is. Compleet met prijzen voor de meest kindvriendelijke musea. Hoe die inspecteurs dat kunnen beoordelen? Gewoon, omdat ze zelf kind zijn! Een handige kaart op de site van Museumkidsweek laat in één oogopslag zien waar je door heel Nederland musea vindt met kinderactiviteiten.

Beleef een leuke dag in bijvoorbeeld deze musea:

  • Dagje op een kasteel: Onderdeel van Museum Helmond is Kasteel Helmond. Hier kunnen kinderen een spannende speurtocht maken met na afloop kruisboog schieten! Ook de tocht over de zolder is bij veel kinderen populair. Op de binnenplaats wachten middeleeuwse spellen op ze en overal komen ze de middeleeuwse kasteelbewoners tegen die heel wat verhalen te vertellen hebben. Tussendoor kunnen ze ook even kijken wat de kok maakt. Op een vuurtje in plaats van een fornuis.
  • Zelf proefjes doen: Een katapult maken, door de tijd vliegen in het Time Warp Theater, een robot ontmoeten, zelf proefjes doen… in het Continium discovery center in Kerkrade is voor kinderen meer te doen dat is op te noemen. En ze mogen ook nog eens alles aanraken. Reken maar dat ze hier met blijde snoetjes vandaan komen. "Gaan we nog een keer?"
  • Konijnen en oorlog: Duik onder de grond met de konijnen van Waterschapsheuvel in het Airborne Museum in Oosterbeek. Konijnen in een museum over de Slag bij Arnhem? Jazeker, want schrijver Richard Adams baseerde zijn wereldberoemde boek op zijn eigen ervaringen tijdens die slag. De Waterschapsheuvel experience is een doolhof met escaperooms, waar je met de konijnen op zoek gaat naar een betere wereld. Ook de kelder van het museum is een belevenis. Hier is het alsof je zelf de oorlog binnenstapt. Spannend!
  • Speuren door het verleden: Hoe zou het zijn om te leven zonder auto, mobiel, computer of magnetron? In Openluchtmuseum Het Hoogeland maken kinderen het mee. Trek een kiel aan, maal koffiebonen voor het kopje koffie van je ouders, bezoek de buren en het kruidenierswinkeltje en ga op speurtocht met de 'Brief aan de toekomst'. Zo ontdek je alles over het leven van de kinderen Jet en Jan in 1910. Speciaal tijdens de Museumkidsweek heeft het museum een goedkope gezinskaart voor maximaal twee volwassenen en maximaal drie kinderen.
  • Reizen met de dieren: Kinderen houden van dieren en natuur. En in Naturalis in Leiden kunnen ze op expeditie om daar van alles over te ontdekken. Winwin, want deze expeditie door het museum is naast leuk ook leerzaam. Leidraad is een grote expeditiekaart. Volg de route, maak de opdrachten en ontdek de reiskampioenen onder de dieren, hoe het is om op een vulkaan te staan, wat je tegenkomt als je terugreist in de tijd en nog veel meer. De Dinozaal is een belevenis op zich en in de Science-zaal zie je wetenschappers aan het werk. Na afloop mag je als gezin een mooie poster uitzoeken.

Win een prijs

Kinderen, opgelet! Is de keuze voor een museum gemaakt? Meld je dan aan bij Museumkids en maak van je bezoek meteen een museuminspectie. Gewoon je eigen mening geven over hoe je het allemaal vond. Een museuminspectie invullen is leuk om te doen, helpt andere kinderen (en hun ouders) met het kiezen van een museum én je maakt kans op mooie prijzen!

Kijk ook bij het pronkstuk van je gekozen museum en word een Tikkit Talker tijdens de Museumkidsweek. Vertel als een echte vlogger thuis of in het museum wat je vindt van T-rex Trixie in Naturalis, het astronautenpak van André Kuipers in Space Expo, het speciale tientje van Lieftinck in het Belasting & Douane Museum of je lievelingskunstwerk. Ook daarmee kun je leuke prijzen winnen. Bij sommige musea mag je je Tikkit Talk zelfs geven voor een echt publiek. Let wel op dat je vlog kort blijft, maximaal 5 minuten.

Ook leuk in de herfstvakantie

Foto 2. In de kinderexpositie Waterschapsheuvel van het Airborne Museum gaan kinderen in een doolhof met speciale escaperooms op zoek naar een bijzondere sleutel. Foto: Airborne Museum © Daan van Oort

Laatst gewijzigd: 2020-10-05 10:59:47 · Gepubliceerd: 2020-09-30 18:06:04 - 770