Volg de lovebirds van dit voorjaar

Beleef de Lente - webcams |  deel via WhatsApp | Nieuws door

De webcams staan aan: de reallifesoap in de nestkast is begonnen

1 maart 2021 Natuur Landelijk Het is een ware reallifesoap, het liefdesleven van vogels in de lente. Normaal gesproken krijgen we daar op de grond niet veel van mee, maar door de webcams van Beleef de Lente kunnen we ongegeneerd gluren in het vogelnest. Kijk mee en volg de liefdesperikelen en opvoedstress van de zeearend, de ooievaar, de merel of de bosuil. De eerste eieren zijn al gelegd!

Foto 1. Gaat de zeearend eindelijk broeden voor de webcam? Foto: Jelle de Jong / Vogelbescherming Nederland.

Wie de webcam aanzet op de website van Beleef de Lente kan even schrikken. Want wanneer ben je nu zo dichtbij een kerkuil of een slechtvalk? Voor de trouwe kijkers is het geen verrassing meer en zijn de verwachtingen hooggespannen wat dit seizoen gaat brengen. Blijven alle koppels bij elkaar? En hoeveel jongen overleven en vliegen uiteindelijk het nest uit? Tot eind juni kan iedereen meekijken op de website van Beleef de Lente. Dankzij heel veel vrijwilligers mis je geen enkel mooi of spannend moment, want zij maken daar korte filmpjes van om later terug te kijken. Leuk: bij sommige video's zit ondertiteling met uitleg, zodat je beter begrijpt wat de situatie is.

Nieuwe acteurs?

Vorig jaar bleken de webcams van Beleef de Lente een mooi tijdverdrijf in coronatijd. Maar liefst 1,7 miljoenen mensen volgden toen het wel en wee van de broedende vogels! Net als vorig jaar schitteren de ooievaar, steenuil, bosuil en slechtvalk voor de camera. Ook staat er opnieuw een webcam gericht op de indrukwekkendste roofvogel van ons land: de zeearend. Dit jaar staat de camera op een andere locatie, waar het paartje zeearenden al op het nest is gespot. Tot nu toe heeft de zeearend nog nooit gebroed voor de camera, dus er wordt volop duimen gedraaid op een succesvol 2021. Verder volgen de camera’s de kerkuil, de gekraagde roodstaart, koolmees en de merel. In maart komen daar drie - nu nog onbekende - acteurs bij. Welke vogels gaan we dit jaar nog meer voor de camera zien?

De bosuil heeft de primeur: eerste eieren

Zelf de natuur in

Zo dichtbij als met een webcam kom je natuurlijk niet, maar je kunt ook zelf vogels spotten in de natuur. Op de website van Beleef de Lente kun je je postcode invullen om te ontdekken welke soorten vogels er in je buurt rondfladderen. De Vogelbescherming geeft je per e-mail tips om meer vogels of vlinders naar je tuin te lokken. En hoe je ze kunt helpen met genoeg voedsel, water of broedplaatsen. Vaak zijn een paar kleine aanpassingen en wat meer groen al voldoende om meer tuinvogels te verwelkomen.

Vogels spotten in de natuurgebieden in Nederland

Speur op de Wadden naar de mooiste wadvogels, zoals de zilverplevier en de kluut. Of tuur de hemel af naar een spoor van de slechtvalk of de zeearend! De zeearend broedt sinds 2006 weer in Nederland en heeft inmiddels jongen voortgebracht in onder meer het Lauwersmeer, de Biesbosch, De Alde Feanen en de Oostvaardersplassen. Ontdek nog meer mooie vogels in een natuurgebied in de buurt:
Foto 2. Kijk mee in het nest van de bosuil. Foto: screenshot Youtube / Vogelbescherming Nederland.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-04-08 16:58:21 · Gepubliceerd: 2021-03-01 10:41:46 - 9269