Chillen in een beeldentuin

Bezoek een beeldentuin |  
Redactioneel door
Foto 1. Ontdek verrassende beelden in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Zoals deze Hoofdstukken van Jan Fabre. Foto: Kröller-Müller Museum © Wieneke Hofland

Bezoek een keertje zo'n groene oase vol kunst

21 mei 2021 Toerisme Landelijk Buitenlucht én kunst en cultuur gaan prima samen. Je geniet van allebei in een beeldentuin. In deze groene oases kom je de prachtigste beelden tegen. Sommige zijn megagroot en al van verre te zien. Andere duiken opeens op vanachter een struik, klein en onopvallend tot je voor ze staat. Bekijk deze 8 prachtige beeldentuinen en ga er eens een kijkje nemen, want ze zijn weer open! En ze bezoeken kan vrijwel altijd gratis.

Doe een dagje Van Gogh in het Kröller-Müller

Otterlo, Gelderland - De beeldentuin van het Kröller-Müller Museum is weer open! Eindelijk kunnen we weer door het enorme zwartwitte kunstwerk Jardin d'émail van Jean Dubuffet lopen. Een publiekslieveling in deze enorme beeldentuin, een van de grootste in Europa. En een surrealistische belevenis als je er middenin staat. Maar er zijn in deze tuin van 25 hectare nog ruim 160 sculpturen te vinden van beeldbepalende kunstenaars als Auguste Rodin, Henry Moore en Jan Fabre. Dit is Kunst met een grote K! Het is best wel even een zoektocht om ze allemaal te vinden, zeker omdat ze op heel onverwachte plekjes kunnen staan.

De beeldentuin is open van maandag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur. Voor Jardin d'émail gelden aparte openingstijden en de twee paviljoens zijn nog dicht, net als het museum. Tickets moeten van tevoren worden besteld op de site van het Kröller-Müller museum.

Het Depot beeldengalerij

Wageningen, Gelderland - Bij de beeldentuin van Het Depot beeldengalerij krijg je er een arboretum bij. Ze staan namelijk in Arboretum De Dreijen, dat ooit van de Wageningse universiteit was. Nu vind je in de oude rozentuin, op de Japanse heuvel en tussen de platanen onverwachte beelden. Van een steen die van binnen hol blijkt te zijn (ja, je kunt er doorheen kijken) tot een enorme houten torso, ze worden allemaal omgeven door unieke planten, bomen en struiken. Je kunt het arboretum elke dag gratis bezoeken van 10:00 uur tot 17:00 uur, daarna gaan de hekken weer op slot.

Beeldenpark Jits Bakker

De Bilt, Utrecht - Midden op Landgoed Beerschoten vind je Beeldenpark Jits Bakker. Een groene oase van rust aan de rand van het bruisende Utrecht. De vogeltjes fluiten en de frisse lucht waait er door je haren. Op loopafstand van de beeldentuin werkte Bakker in zijn atelier 'de kooi' jarenlang aan prachtige beelden van brons, marmer en graniet. Wanneer je door het beeldenpark struint en zijn paardentorso's, wielrenners, voetballers en nog veel meer fraaie figuren tegenkomt, voel je nog de aanwezigheid van de in 2014 overleden kunstenaar. Dus stap door Icarus poort naar de Paradise Gardens en geniet van zonsopkomst tot zonsondergang voor nop van zijn 31 indrukwekkende sculpturen.

Meer informatie vind je in dit artikel over Beeldenpark Jits Bakker.

Galerie en Beeldentuin De Watervogel

Nederhemert, Gelderland - Als je een eindje rondfiets in de streek boven Den Bosch kun je zomaar opeens de beeldentuin van Galerie De Watervogel tegenkomen, bij een statige boerderij. De prachtige tuinen inlopen vol bijzondere beelden voelt als een cadeautje. Neem er even de tijd voor, want hier dwaal je rond in drie tuinen, allemaal met hun eigen thema. In de heuveltuin staan beelden die te maken hebben met mens, familie en natuur. De vijvertuin is de 'dierentuin' en in het park staan abstracte beelden, maar ook vogels uit Zimbabwe en aparte vogelhuisjes. De toegang is gratis en je kunt hier zelfs slapen tussen de kunst.

Kasteel het Nijenhuis

Heino, Overijssel - Op nog geen vijftien kilometer van Zwolle ligt Kasteel het Nijenhuis, één van de locaties van Museum de Fundatie. Deze prachtig bewaard gebleven havezate is nu een museum met beeldentuin. Het museum blijft voorlopig nog dicht, maar de beeldentuin is weer open! Siertuin, gazons en bos - samen goed voor 4,5 hectare - bieden plaats aan zo'n honderd beelden uit binnen- en buitenland. Bewonder werken van kunstenaars als Zadkine, Dolz, Appel, Mitoraj en Dodeigne. De witte zwerfstoeltjes die overal staan maken deze beeldentuin ideaal voor een picknick.

Open van dinsdag tot en met zondag, van 11:00 uur tot 17:00 uur, tegen een gereduceerd tarief. Het laatste timeslot is om 15:45 uur.

De Beeldentuin met showroomdorp

Garderen, Gelderland - De Beeldentuin in Garderen is een heel andere ervaring dan de overige beeldentuinen. Hier combineer je het bewonderen van beelden niet met de natuur, maar met shoppen. Bij de beeldentuin hoort namelijk een nagebouwd dorpje. Als je door de deuren naar binnen stapt waan je je nog steeds buiten, want je komt op een pleintje omgeven door winkeltjes met pittoreske gevels die wel een paar eeuwen oud lijken. Er staat zelfs een pomp, net als vroeger. De beelden staan buiten en wat zijn het er veel! Je kunt ze gewoon komen bewonderen (gratis), de beeldentuin is groot genoeg. Binnen geldt wel een maximum aantal aan mensen.

Bijbelse Tuin

Hoofddorp, Noord-Holland - Achter de Joannes De Doper parochie ligt een heel bijzondere beeldentuin: de Bijbelse Tuin. De meeste bomen, planten en kruiden in deze tuin worden ook genoemd in de Bijbel. Tussen het groen staan meer dan vijftig prachtige beelden van Bijbelse figuren en taferelen, gemaakt door Karel Gomes. Tussen de appelbomen vind je Eva. Susanna uit Babylon droogt haar voeten af bij de vijver. Zelfs de deur van de kerk doet mee: hier vertellen bronzen panelen het verhaal van Johannes de Doper.

Wandel rond en voel je helemaal tot rust komen. Pluk Bijbelse kruiden in de pluktuin. Neem plaats op het bankje bij Maria, Jozef, oma Anna en de kleine Jezus. En dwaal door het labyrint, dat symbool staat voor de levensreis. De toegang is gratis.

Park- en Beeldentuin De Schoppert

Hattem, Gelderland - Tussen de buxushagen en langs het grindpaadje dwaal je door Park- en Beeldentuin De Schoppert. Onderweg kom je nette bloemenborders tegen, maar ook een bostuin en schitterende vijvertuin. En beelden, heel veel beelden. Van kikkers die ontspannen rondhangen in een vogelbadje tot moderne bustes. Leuk detail: elke tuin heeft zijn eigen kleur. Een bijzondere dag voor een bezoek is woensdag, want dan zijn er beeldhouwers aan het werk. Even van een afstandje de kunst afkijken! De toegang is gratis.

Ook interessant

Foto 2. Twee dames zitten te kletsen in de beeldentuin van Galerie De Watervogel. Foto: Foto: Marjolijn van der Pol
Foto 3. De imponerende paardentorso's in Beeldentuin Jits Bakker. Foto: Stichting Jits Bakker Collectie
Foto 4. In De Beeldentuin in Garderen staan naast stenen beelden ook prachtige houten exemplaren. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 5. De beelden van Het Depot Beeldengalerij staan in een fraai arboretum. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2022-01-18 09:16:42 · Gepubliceerd: 21 mei 2021 - 5302