Dagje museum voor mensen met dementie

Museum Boerhaave start met speciale rondleidingen voor dementerenden

Rijksmuseum Boerhaave Nieuws door
Foto 1. Een museumbezoek maakt mensen met dementie blijer. Foto: Museum Boerhaave

20 september 2022 bijgewerkt: 21 juni 2023 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Mensen met dementie worden blijer van een dagje naar een museum, zo blijkt uit onderzoek van VUmc Amsterdam. Museum Boerhaave brengt daarom vanaf 21 september de collectie tot leven voor mensen met dementie tijdens een speciale rondleiding. En daarin is het museum niet de enige!

Samen kijken en verhalen delen

Samen met een begeleider of dierbare gaan mensen met dementie op een ontdekkingstocht door Museum Boerhaave. In kleine groepjes van maximaal tien personen kunnen ze zich rustig verwonderen, terwijl een getrainde rondleider door verhalen de museumobjecten tot leven wekt. Extra vragen en opdrachten in de museumzalen nodigen uit tot leuke gesprekken tussen de bezoekers. Mensen met dementie worden zo op een ontspannen manier aangemoedigd om herinneringen op te halen en verhalen te delen. Uit het onderzoek van VUmc blijkt dat deze manier van samen kijken mensen met dementie echt vrolijker maakt. En het levert bovendien vaak een beter contact op met hun begeleider.

Foto 2. Samen met een begeleider of dierbare napraten over het museumbezoek. Foto: Museum Boerhaave

Praktische informatie over Verheugenis

De speciale Verheugenis-rondleiding is gratis te boeken; er wordt in overleg een datum en tijd gepland. Er kunnen in totaal tien mensen per keer deelnemen, maximaal vijf mensen met dementie en vijf begeleiders. De rondleiding begint gezellig, met een kopje koffie of thee en iets lekkers. Na de rondleiding, die ongeveer twee uur duurt, wordt er nagepraat in het museumcafé.

Dementievriendelijke rondleidingen

Museum Boerhaave is niet het enige museum met een speciale rondleiding voor mensen met dementie. Onder de naam Onvergetelijk begonnen het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum al in 2013 met een programma voor mensen met dementie en de ziekte van Alzheimer. Onvergetelijk is geïnspireerd op een project van het Museum of Modern Art in New York, wat al lang een groot succes was. Ondertussen hebben veel Nederlandse musea zich aangesloten bij Onvergetelijk.

Het Rijksmuseum Amsterdam en de Lakenhal in Leiden hebben hun eigen rondleidingen voor mensen met dementie.

Ken je nog een museum met speciale activiteiten voor bezoekers met dementie? Laat het ons weten en mail naar redactie@dagjeweg.nl.

Ook interessant

Foto 3. Een museumbezoek levert vaak een beter contact tussen mensen met dementie en hun begeleider. Foto: Museum Boerhaave

Laatst gewijzigd: 2023-06-21 10:36:20 · Gepubliceerd: 20 september 2022 - 2091

Activiteiten Limburgs Museum

Nu te bezoeken

Zilveren Camera


Vanaf 1 juni t/m 29 september ontdek je de meest indrukwekkende nieuwsfoto's tijdens de tentoonstelling 'Zilveren Camera' in het Limburgs Museum in Venlo.

Zilveren Camera 2024


Vanaf 1 juni t/m 29 september ontdek je de meest indrukwekkende nieuwsfoto's tijdens de tentoonstelling 'Zilveren Camera' in het Limburgs Museum in Venlo. Dit jaar pakt het...

Feest!


In de familietentoonstelling Feest! ontdek je met allerlei spelelementen welke feesten er in Limburg worden gevierd. Maar ook hoe, met wie, waarom én op welke manier die feesten door de tijd heen...