6x leuke activiteiten in de Museumkidsweek

Dagje uit in de herfstvakantie |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Ontdek een museum in de herfstvakantie

13 oktober 2021 Cultuur Landelijk Een dagje uit naar een museum is altijd een goed idee, maar in deze herfstvakantie is dat nóg veel leuker. Tijdens de Museumkidsweek, van 16 tot en met 23 oktober, organiseren heel veel musea extra kids- en familieactiviteiten. Benieuwd wat je allemaal kunt doen en beleven? Hier vind je 6 leuke activiteiten in de Museumkidsweek.

Foto 1. Overdag kun je speurtocht Zeemeerminnen & Piraten volgen door het Fries Scheepvaart Museum. Foto: Freerk Bokma

Oerfestival bij de hunebedden

BORGER, DRENTHE - Wie bouwden die hunebedden in Drenthe? Bij het Hunebedcentrum sta je zomaar midden in een prehistorisch dorp en maak je kennis met de mens die hier 5.500 jaar geleden leefde. In het Oertijdpark begint de tijdreis in een neanderthal kamp, waarna je via onder meer een rendierjagershut en een een opgraving van een hunebed richting het prehistorische dorp gaat. Bekijk de huizen en loop over de akkers en bekijk vlakbij het Hunebedcentrum het grootste hunebed van Nederland. Extra leuk in de herfstvakantie: tijdens het Oerfestival op 23 en 24 oktober ontmoet je heel veel mensen uit de prehistorie die laten zien hoe zij jaagden, werkten en leefden.

Coole Kidsnacht in Friese musea

SNEEK, FRIESLAND - Beleef spannende avonturen in het Fries Scheepvaart Museum, zelfs na sluitingstijd als je durft! Tijdens de Coole Kidsnacht is het museum namelijk voor één avond geopend voor kinderen vanaf zes jaar. Maar alleen als je iets durft te doen wat het daglicht niet kan verdragen: een diamant smokkelen! Breng de edelsteen naar de juiste plek in het museum zonder dat de douane jullie in de smiezen krijgt. Superspannend en leuk om met de hele familie te doen. Er zijn nog 12 musea die meedoen aan de Coole Kidsnacht op 15 oktober, dus kijk snel welke avonturen je nog meer kunt beleven. Kom je liever overdag? Doe dan mee met de speurtocht Zeemeerminnen & piraten of de workshop paarden tekenen in het Fries Scheepvaart Museum.

Duik in het Science Lab

KERKRADE, LIMBURG - Dompel je onder in de wereld van wetenschap en techniek in het boeiende Discovery Museum. Bekijk onze planeet vanuit de ruimte als een echte astronaut, meet je eigen brein aan dat van een robot en bewonder in de Schatkamer 'sleutelobjecten in de modernisering van het leven'. Stap vervolgens in een karretje voor een spannende wetenschappelijke tijdreis langs miljoenen jaren evolutie en menselijke uitvindingen. Tijdens de Museumkidsweek kun je aan de slag in het Science Lab. Kies een Science Box om stap voor stap een briljante creatie in elkaar te zetten. Die gaat na afloop natuurlijk mee naar huis!

Zelf papier scheppen

LEIDEN, ZUID-HOLLAND - Museum De Lakenhal is misschien niet eerste museum waar je als kind binnenstapt. Toch valt er ook voor jonge bezoekers van alles te zien en te ontdekken. Volg tijdens de Museumkidsweek het Familiespoor en ga op zoek naar symbolen in schilderijen of speel spelletjes bij kunstwerken uit de moderne tijd. Op zondag 17, woensdag 20 of zondag 24 oktober mogen kinderen in het Open Atelier zelf papier scheppen - op ambachtelijke manier papier maken van pulp.

Prinsen- en prinsessencursus

ROZENDAAL, GELDERLAND - Trek je deftigste pak of jurk aan voor een bezoek aan het mooie Kasteel Rosendael en doe op 27 oktober mee aan de prinsen- en prinsessencursus. Een hofdame of lakei neemt kinderen voor een tocht door het kasteel en leert de kleine hoogheden ondertussen deftige manieren. Na afloop van de cursus krijg je een glaasje ranja en een klein presentje. Ouders en begeleiders kunnen tijdens de prinsen- en prinsessencursus zelf het kasteel en park bekijken.
Tip: bestel je tickets voor park en kasteel Rosendael gemakkelijk via DagjeWeg.NL Tickets.

Chocolade-experience op de Zaanse Schans

ZAANDAM, NOORD-HOLLAND - Lust je wel een stukje chocolade? Kom dan in de herfstvakantie naar het Zaans Museum op de Zaanse Schans en kom erachter waar die heerlijke repen vandaan komen. Hoe wordt chocolade gemaakt? En waar komen die cacaobonen eigenlijk vandaan? Luister naar de chocolade-experts, proef van de chocolade en ga zeker langs in de Verkade Experience. In deze experience ga je aan het werk in een koekjes- en chocoladefabriek en mag iedereen een eigen wikkel maken voor een chocoladereep.

Zien wat er nog meer te doen is? Bekijk hier alle activiteiten in de Museumkidsweek.

Meer leuke uitjes voor de herfstvakantie

Foto 2. Zoek de verborgen symbolen in de schilderijen van De Lakenhal. Foto: Mark Kuipers
Foto 3. Net zo deftig als een echte prins of prinses op Kasteel Rosendael. Foto: Floor ten Brink

Laatst gewijzigd: 2021-10-21 08:42:06 · Gepubliceerd: 2021-10-11 14:34:30 - 1197