1

Duik in de wereld van NFT-kunst bij Moco Museum

Is deze hypermoderne kunstvorm The New FuTure?

Moco Museum Nieuws door
Foto 1. Bewonder bijzondere kunstwerken, gekoppeld aan een NFT bij Moco Museum in Amsterdam. Foto: Moco Museum

archief oud artikel 31 januari 2022 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Moco Museum lanceerde eind 2021 een wel heel bijzondere tentoonstelling: the New FuTure. In deze expositie zie je namelijk uitsluitend afbeeldingen en animaties die beschikken over een NFT. Ontdek deze nieuwe kunstvorm en bekijk topstukken uit de collectie van een van de grootste verzamelaars ter wereld.

The New FuTure

NFT (Non-fungible tokens) is een technologie, ontwikkeld om de eigendom van digitale items vast te leggen. Deze 'certificaten' werken op basis van blockchain, dezelfde techniek als waar crypto-munten zoals Bitcoin gebruik van maken. Maar waarom zou je eigenaar willen zijn van iets als een plaatje of een animatie? Van een origineel schilderij is er immers maar één, terwijl een digitale afbeelding vrij gemakkelijk te kopiëren is. Je ontdekt het tijdens de tentoonstelling The New FuTure in Moco Museum.

33NFT versus Moco Museum

The New FuTure is één van de eerste tentoonstellingen ter wereld die uitsluitend werken laat zien die beschikken over een NFT. Moco toont een selectie van bijzondere kunstwerken uit de privécollectie van één van de voorlopers op dit gebied en één van de grootste (anonieme) NFT-verzamelaars ter wereld: 33NFT. Zijn of haar complete collectie bestaat uit meer dan duizend werken, waarvan het museum twaalf topstukken exposeert. Bewonder creaties van onder andere Beeple, Andrés Reisinger, WhIsBe, Mad Dog Jones en FEWOCiOUS. Soms zijn ze bovendien voorzien van een 'real life' versie van de objecten in de animaties.

DJ Don Diablo bouwt installatie

Dat NFT's niet alleen iets zijn voor techneuten op een zolderkamertje, bleek al uit het feit dat beroemdheden als dj Martin Garrix en kunstenaar Joseph Klibansky voor monsterbedragen afbeeldingen van aapjes aankochten. Maar DJ Don Diablo gaat nog een stapje verder. Hij maakte zelf het futuristische NFT-werk HΞXHIBIT III. Dit ruimteschip is zowel digitaal als fysiek te bewonderen is in de Moco Tuin. Het is tevens de grootste fysieke installatie die gekoppeld is aan een NFT. De grote vraag: zijn NFT's de toekomst in een wereld waarin alles steeds meer digitaliseert?

Ook leuk

Foto 2. Bewonder de grootste fysieke installatie die gekoppeld is aan een NFT: HΞXHIBIT III door Don Diablo. Foto: Don Diablo © Thom

Laatst gewijzigd: 2022-03-09 14:58:29 · Gepubliceerd: 31 januari 2022 - 1280

Dit past bij 'Duik in de wereld van NFT-kunst bij Moco Museum'