Lentekriebels! Volg de lovebirds van dit voorjaar

Beleef de Lente - webcams |  
Nieuws door
Foto 1. Met een mobiele camera zijn dit seizoen alle ogen gericht op weidevogels, zoals onze nationale vogel: de grutto. Foto: Pixabay

De webcams staan aan: kijk mee in de nestkast

27 februari 2022 Natuur Landelijk Het is een ware reallifesoap, het liefdesleven van vogels in de lente. Als mensen krijgen we daar normaal gesproken niet zoveel van mee, maar de webcams van Beleef de Lente geven ons een uniek inkijkje in het vogelnest. Kijk mee en volg de liefdesperikelen en opvoedstress van de zeearend, de ooievaar, de merel, de bosuil en nog veel meer vogelsoorten. De eerste eieren zijn al gelegd!

Wie de webcam aanzet op de website van Beleef de Lente kan even schrikken. Want wanneer ben je nu zo dichtbij een kerkuil of een slechtvalk? Voor de trouwe kijkers is het geen verrassing meer en zijn de verwachtingen hooggespannen wat dit seizoen gaat brengen. Blijven alle koppels bij elkaar? En hoeveel jongen overleven en vliegen uiteindelijk het nest uit? Tot eind juni kan iedereen meekijken op de website van Beleef de Lente. Dankzij heel veel vrijwilligers mis je geen enkel mooi of spannend moment, want zij maken daar korte filmpjes van om later terug te kijken. Leuk: bij sommige video's zit ondertiteling met uitleg, zodat je beter begrijpt wat de situatie is.

Wie legt een ei in de wei?

Wat er ook gebeurt, het leven van de vogels gaat gewoon door. Gelukkig wel, want ook in de lockdown van 2021 waren de webcams van Beleef de Lente een mooi tijdverdrijf. Maar liefst 1,7 miljoenen mensen volgden toen het wel en wee van de broedende vogels! Dit jaar schitteren publiekslievelingen de ooievaar, steenuil, bosuil en slechtvalk weer voor de camera. Ook staat er opnieuw een webcam gericht op de indrukwekkendste roofvogel van ons land: de zeearend. Vorig jaar kwamen er voor het eerst kleine zeearendjes uit het nest voor de camera en natuurlijk wordt er gehoopt op een herhaling! Nieuw dit jaar is de mobiele webcam in een weidevogelgebied, die kijkers hopelijk trakteert op baltsende grutto's en broedende kievieten. En in het jaar van de merel ontbreekt deze vogel natuurlijk niet in het rijtje acteurs. Later in het seizoen komen er nog zeker twee - nu nog onbekende - acteurs bij. Welke vogels gaan we dit jaar nog meer voor de camera zien?

De bosuil heeft de primeur: eerste eieren

Traditiegetrouw legde de bosuil al het eerste ei van dit voorjaar.

Zelf de natuur in

Zo dichtbij als met een webcam kom je natuurlijk niet, maar je kunt ook zelf vogels spotten in de natuur. Op de website van Beleef de Lente kun je je postcode invullen om te ontdekken welke soorten vogels er in je buurt wonen. De Vogelbescherming geeft je per e-mail tips om meer vogels of vlinders naar je tuin te lokken. En hoe je ze kunt helpen met genoeg voedsel, water of broedplaatsen. Vaak zijn een paar kleine aanpassingen en wat meer groen al voldoende om meer tuinvogels te verwelkomen. Voor basisscholen ontwikkelde de Vogelbescherming extra lesmateriaal bij de livebeelden.

Vogels spotten in de natuurgebieden in Nederland

Speur op de Wadden naar de mooiste wadvogels, zoals de zilverplevier en de kluut. Of tuur de hemel af naar een spoor van de slechtvalk of de zeearend! De zeearend broedt sinds 2006 weer in Nederland en heeft inmiddels jongen voortgebracht in onder meer het Lauwersmeer, de Biesbosch, De Alde Feanen en de Oostvaardersplassen. Ontdek nog meer mooie vogels in een natuurgebied in de buurt:
Foto 2. Zien we weer kleine zeearenden voor de webcam? Foto: Jelle de Jong / Vogelbescherming Nederland.
Foto 3. De bosuil is er altijd eerste bij, met het eerste ei! Foto: Pixabay

Laatst gewijzigd: 2022-02-28 08:48:48 · Gepubliceerd: 2022-02-24 14:58:20 - 15229