Dit zijn de leukste uitstapjes tijdens Hemelvaart

Meer dagjes uit tijdens Hemelvaart |  
Redactioneel door
Foto 1. Stap in de theekopjes bij BillyBird Park Hemelrijk. Foto: BillyBird Hemelrijk

Geniet van een lekker lang weekend vol toffe activiteiten

18 mei 2022 Toerisme Landelijk Er komt weer een extra lang weekend aan: op 26 mei is het namelijk Hemelvaartsdag. Traditioneel dauwtrappen, watermonsters zoeken of een dagje met de kinderen naar een attractiepark? Er is genoeg te doen! Dit zijn de leukste dagjes uit tijdens Hemelvaart.

Hemelvaart bij Billybird Hemelrijk

Volkel, Noord-Brabant Bij BillyBird Park Hemelrijk verveel je je tijdens dit Hemelvaartsweekend geen moment. Zowel binnen als buiten vind je heel veel spannende attracties. Ga in de achtbaan, glijd van de pijlsnelle bootjesglijbaan, beklim de vijftien meter hoge klimberg en zoef net zo hard weer naar beneden vanaf een van de drie glijbanen. En wat dacht je van de nieuwe 360 graden schommel, waarbij je door zelf te lopen tot wel 9,5 meter hoogte kunt komen. Is het lekker warm? Dan is het strandbad dé plek om na al dat gespeel even af te koelen. Waaghalzen maken salto's in het water of laten zich lanceren op een blobkussen. En is het weer onverhoopt toch iets minder? Geen nood! Speel piraatje in de gigantische binnenspeeltuin Zeeroversland.

Bestorm het Muiderslot!

Muiden, Noord-Holland Op Hemelvaartsdag hebben kinderen op de vestingwallen van het Muiderslot een eigen kasteel. Eentje die ze mogen bestormen zo wild als ze zelf willen. Op het terrein staan namelijk twee gave luchtkussens, geschikt voor de kleine én iets oudere stuiterballetjes. In de stoere kasteelstormbaan baan je je een weg over, langs en dwars door allerlei obstakels. Maak er een wedstrijdje van: wie is het snelst aan het einde van het parcours? In het slot zelf ga je vervolgens op ontdekkingstocht door de torens, waar je spannende routes volgt door de historisch ingerichte kamers. Bewonder eeuwenoude harnassen, schilderijen en spullen uit de zeventiende eeuw. Of wandel op je dooie gemakje door de stijlvolle kasteeltuinen.

Scoor je tickets voor het Muiderslot eenvoudig via DagjeWeg.NL Tickets

Foto 2. Bestorm het Muiderslot op Hemelvaartsdag. Foto: Muiderslot

Dauwtrappen met een gids van Staatsbosbeheer

Landelijk Zoals eieren zoeken hoort bij Pasen, hoort dauwtrappen bij Hemelvaart. Lekker vroeg uit de veren om in alle rust een heerlijk rondje te wandelen en te ontbijten in de natuur. Traditioneel gezien loop je zelfs op je blote voeten! Je kunt natuurlijk zelf een mooi rondje uitstippelen, maar je kunt ook op pad met een gids van Staatsbosbeheer. Die nemen je mee naar de mooiste plekjes in de natuur en vertellen je alles over de flora en fauna in het gebied. Ga op ontdekkingstocht door het Drents-Friese Wold, Boswachterij Austerlitz, Munnikenland, de Sallandse Heuvelrug en nog veel meer groene pareltjes in ons mooie landje. Je mag trouwens gewoon je wandelschoenen aanhouden.

Foto 3. Geniet van de eerste zonnestralen door de bomen tijdens een rondje dauwtrappen. Foto: Aart Beijeman via Pixabay

Een rondje dauwklimmen bij Natuurlijk Heidepark

Lemelerveld, Overijssel Is een rondje wandelen je niet avontuurlijk genoeg, start je Hemelvaartsdag dan sportief tussen de boomtoppen van Natuurlijk Heidepark. Ga dauwklimmen! Kies uit vier uitdagende routes die je kunt volgen vanuit de klimtoren. Begin je dicht bij de grond of ga je meteen voor de uitdagende route op maar liefst veertien meter hoogte? Trotseer obstakels en zoef vervolgens via de zipline pijlsnel over de zwemplas heen. Uiteraard ben je altijd veilig gezekerd. Je kunt terecht vanaf 7:00 uur 's morgens, maar voor iedereen die door z'n wekker heen slaapt, zijn er ook starttijden om 08:00 en 09:00 uur. Ook harstikke leuk als gezinsuitje.

Foto 4. Ga een rondje dauwklimmen op Hemelvaartsdag. Foto: Natuurlijk Heidepark © Henny in de Wal

Nationale Stoomtreindag op de Veluwe

Beekbergen, Gelderland Hemelvaart betekent ook Nationale Stoomtreindag bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Stap op 26 mei voor een ritje tussen Apeldoorn en Beekbergen of tussen Beekbergen in Loenen in een van de treinstellen en geniet van het waanzinnige uitzicht vanuit het treinraampje. Niks OV-chipkaart, een conducteur komt nog op de ouderwetse manier je kaartjes knippen. En speciaal voor alle dauwtrappers op de fiets, mag de stalen ros gratis mee de trein in. Waar je ook opstapt, plan sowieso wat tijd in om het stoomdepot in Beekbergen te verkennen. Daar is namelijk van alles te beleven. Zie hoe de stoomlocomotieven worden gemeerd en hoe de kolen worden geladen met een hijskraan!

Foto 5. Hemelvaart is ook Nationale Stoomtreindag in Beekbergen. Foto: Veluwsche Stoomtrein Maatschappij © Hanna van Eijsden

Het water op bij Het Scheepvaartmuseum

Amsterdam, Noord-Holland Ook Het Scheepvaartmuseum barst deze Hemelvaart weer uit z'n voegen van de leuke activiteiten voor de hele familie. Kinderen tussen zeven en twaalf jaar oud maken tijdens 'Optimist on Tour' op 26 en 27 mei kennis allerlei watersporten. Ga zelf het water op met een sup, in een kano of in een zeilboot. Meedoen met dit spetterende evenement, georganiseerd door het Watersportverbond, is gratis met je museumticket. Op zaterdag en zondag is ook binnen van alles te doen. Los een puzzel op aan de hand van de de windrichtingen tijdens de spannende kijktocht of bouw je eigen bootje van Kapla-blokken! En natuurlijk bekijk je ook in dit lange weekend het VOC-schip dat voor anker ligt in de haven.

Bestel je tickets voor Het Scheepvaartmuseum nu met 40% korting via DagjeWeg.NL Tickets.

Foto 6. Volop activiteiten in Het Scheepvaartmuseum tijdens het Hemelvaartsweekend. Foto: Het Scheepvaartmuseum © Eddo Hartmann

Op expeditie door Slot Loevestein

Poederoijen, Gelderland Ook Slot Loevestein ontvangt je graag van donderdag 26 tot en met zondag 29 mei. Volg een boeiende rondleiding door een van de gidsen of ga op eigen houtje op expeditie door het beroemde kasteel waaruit Hugo de Groot ontsnapte in een kist. Ga op pad met je eigen sleutel. Kun je de houten kist vinden? Je gaat op pad, gewapend met een speurboekje vol opdrachten. En over wapens gesproken... je kunt ook leren musketschieten en je mag zelf aan de slag met buskruit in de Kruittoren. Knal! En heb je dan nog energie over? Waag je dan op het toffe klimparcours. Je kunt tijdens het Hemelvaartsweekend ook de 1001 bommen en granaten presentatie volgen met ridders, soldaten en gevangenen in de hoofdrol. De geschiedenis komt tot leven.

Open Trein Festijn in het Spoorwegmuseum

Utrecht, Utrecht In het weekend van Hemelvaart is in Het Spoorwegmuseum nóg meer te zien dan normaal. Stap tijdens het Open Trein Festijn in bij meer dan twintig historische treinstellen en stoomlocomotieven die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek. Proef onder andere de ouderwetse sfeer in het dinerrijtuig van de Oriënt Express, met gedekte tafels en al. En kijk vanuit de beroemde Blokkendoos uit over het perron van station Utrecht Maliebaan. Hoe wachtte Koningin Wilhelmina eigenlijk op de trein? Ook de koninklijke wachtkamer gaat voor deze ene keer van het slot. Behalve ongegeneerd rondkijken, vraag je de aanwezige gidsen het hemd van het lijf. Ga naar huis met een coupé vol verhalen

Foto 7. Samen buskruit maken. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Ook leuk tijdens Hemelvaart

Foto 8. Bekijk ouderwetse treinstellen tijdens het Open Trein Festijn. Foto: Het Spoorwegmuseum © Anne Reitsma

Laatst gewijzigd: 2022-06-06 17:21:04 · Gepubliceerd: 2022-05-17 10:23:24 - 3129