1

Leukste dagjes uit voor de zomervakantie in Midden-Nederland

Maak er een mooie zomer van en plan een dagje weg

The Park Playground Redactioneel door
Foto 1. Met mooi weer is de waterplaats in de Speurtuin een fijne plek. Foto: GeoFort

archief oud artikel 30 juni 2022 Toerisme Landelijk Vrije weken strekken zich voor je uit, met hopelijk veel zon en leuke dingen om te doen. Een dagje uit in Midden-Nederland? We hebben de leukste uitjes voor de zomervakantie in deze regio voor je verzameld. Bewonder een kasteel, dwaal door een fort of speel met miljoenen legosteentjes. Fijne vakantie!

Virtueel avontuur in nieuwe werelden

Den Haag, Zuid-Holland - Is het regenachtig? Of heb je gewoon zin in iets heel nieuws? Ga dan naar The Park Playground in Den Haag voor een gave experience in virtual reality. Zet een vr-bril op en betreed nieuwe en wonderlijke werelden om een missie te voltooien. Reis samen naar Nieuw-Zeeland om mee te doen aan 'Wie is de Mol?' of ga de ruimte in op zoek naar een onuitputtelijke energiebron. Dat zijn nog eens avonturen! De VR experiences van The Park Playground zijn meestal geschikt vanaf 12 jaar, maar er zijn ook twee experiences voor jongere kinderen. Zoals de experience met K3, waarbij je de drie meiden uit een Egyptische piramide moet redden. Een gave activiteit om samen te beleven en nog lang over na te praten!

Foto 2. Beleef een avontuur in virtual reality in Den Haag. Foto: The Park Playground

Bouwen en spelen met heel veel LEGO

Scheveningen, Den Haag, Zuid-Holland - Kinderen kijken hun ogen uit in het LEGOLAND® Discovery Centre Scheveningen, vol prachtige bouwwerken van heel veel LEGO® steentjes. Bouw zelf ook een gave wolkenkrabber op een ‘schud'-plaat en kom erachter of het gevaarte blijft staan. Of bouw een eigen huis in Heartlake City, waar de vijf meiden van LEGO® Friends al levensgroot op je staan te wachten. Ook leuk: er is een 4D bioscoop met LEGO® films. En niet alleen kinderen hebben veel te zien in LEGOLAND® Discovery Centre Scheveningen, ook volwassenen zullen onder de indruk zijn van Den Haag MINILAND, met de boulevard, de Pier, het Kurhaus en veel Haagse hotspots nagebouwd met LEGO®. Samen kunnen ouders en kinderen een LEGO-workshop volgen en tijdens de piratenweken, van 9 juli tot en met 4 september, zijn er allerlei extra leuke activiteiten.

Foto 3. Volop bouw- en speelplezier in LEGOLAND® Discovery Centre in Scheveningen. Foto: DagjeWeg.NL

Dagje uit vol muziek en vrolijkheid

Utrecht, Utrecht - Overal in Museum Speelklok klinkt muziek! Ga in de zomervakantie mee met de muzikale rondleiding en luister naar een vrolijke rondleider, die de zelfspelende muziekinstrumenten in het museum tot leven wekt. Van de kleinste speeldoosjes en speelklokken tot enorme dans- en straatorgels. Geef er een slinger aan en dans op de muziek! Kinderen kunnen iedere dag speuren naar orgelaapje Toon, die zich in Museum Speelklok op verschillende plekken heeft verstopt en een eigen 'plingplong'-kaart maken met eigen muziek in de Muziekfabriek. In het gezellige museumcafé maak je een dagje weg compleet met iets te drinken of een lekkere lunch. Tip: bestel tickets met 15% korting voor Museum Speelklok op DagjeWeg.Tickets.

Foto 4. Kinderen kijken hun ogen uit in Museum Speelklok. Foto: Fred Ernst

Interactieve geschiedenis het Waterliniemuseum

Bunnik, Utrecht - Al is het vakantie, een stukje geschiedenis meepakken kan geen kwaad. Al helemaal niet als je dat in virtual reality kunt doen in het interactieve Waterliniemuseum Fort bij Vechten! Hier vlieg je met een VR-bril op over de Nieuwe Hollandse Waterlinie: het geheime wapen van Nederland in de strijd tegen de vijand. Een enthousiaste gids vertelt je alles over de waterlinies en waarom ze werden aangelegd. (Prins) Maurits doet ook een duit in het zakje en vertelt alles over zijn briljante idee in 1589. Spoiler alert: hij bedacht dus de Hollandse Waterlinie. Laat je meenemen in dit stukje Nederlandse geschiedenis en ga op ontdekkingstocht rond het fort.
Tip: bestel tickets met 20% korting voor het Waterliniemuseum op DagjeWeg.Tickets.

Foto 5. Maquette van de waterlinie. Foto: Luuc Jonker

GeoFort: spannende speurtochten en doolhoven

Herwijnen, West Betuwe, Gelderland -Een groot forteiland met donkere tunnels, een doolhof en gave activiteiten. Welkom op GeoFort! Hier draait alles om de aarde en hoe de toekomst eruit ziet nu het klimaat verandert. Stap in de lift naar het binnenste van onze aardbol en volg een zalm door de oceaan in het geurendoolhof. Op de Energy Bike trap je een dag elektriciteit voor thuis bij elkaar en in de Earthquake Shake is het aan jou om een toren te bouwen die een aardbeving kan doorstaan. GeoFort is in de zomervakantie elke dag open. Op mooie zomerdagen kunnen kinderen heerlijk spelen in de Speurtuin met waterplaats.

Exclusieve actie: tickets met 15% korting voor GeoFort.

Foto 6. Spannend! Daal af naar het binnenste van de aarde in Expedition Earth. Foto: GeoFort

Zingende apen in Ouwehands Dierenpark

Rhenen, Utrecht - In het najaar verruilt pandajong Fan Xing zijn geboorteplaats Rhenen voor een toekomst in China. Wil je de 2 jaar oude panda nog een keer bewonderen? Kom dan deze zomer nog langs in Ouwehands Dierenpark! En daar valt deze zomer nog veel meer te zien en vooral te horen. Tijdens ZomerSounds, van 9 juli tot en met 4 september, leer je wat de dieren je vertellen door hun geluiden. Luister naar het getrompetter van olifantje Bumi en kom erachter welke apensoort je ‘s ochtends van kilometers ver hoort zingen. Ecologe Sterrin Smalbrugge vertelt je nog veel meer in het luisteravontuur: leuk en leerzaam!

Foto 7. Bezoek pandajong Fan Xing nog deze zomer in Rhenen. Foto: Ouwehands Dierenpark.

Nationaal Militair Museum

Soesterberg, Soest, Utrecht - In het Nationaal Militair Museum valt je mond open bij het zien van alle tanks, vliegtuigen en een heuse raketwerper. Alle stoere tools van de Nederlandse lucht- en landmacht kun je hier bewonderen én nog leuker, zelf soms in mee rijden of besturen! In de Xplore pak je het stuur over een tank en stap je in een onderzeeboot. Extra leuk: in de zomervakantie staan er er allerlei stoere soldatenactiviteiten op het programma en kom je erachter of je een echte soldaat bent. Leer een tentje opzetten, codes kraken en een schuttersputje bouwen. Op het buitenparcours mogen kinderen in een mini-jeep of een mini-tank rijden. Niet indrukwekkend genoeg? Rijd dan deze zomer mee in een van de rupsvoertuigen. Vet!

Foto 8. In de zomervakantie staan er allerlei gave activiteiten op het programma. Foto: Nationaal Militair Museum

Volop speelplezier in Plaswijckpark

Rotterdam, Zuid-Holland - Ga lekker spelen in het Rotterdamse Plaswijckpark deze zomer! In de gezellige Speelwijck ravotten de kinderen eindeloos in de grote speeltuin en sjezen rond op skelters in de verkeerstuin - met een paar nieuwe tunnels. En is het een dagje wat minder zomers? Dan is er altijd nog een binnenspeeltuin in het Huis in de Heuvel. Dierenliefhebbers haasten zich naar de Dierenwijck waar heel veel bijzondere dieren wonen. Zie je daar die witte wallaby en die schattige ottertjes? In de Wandelwijck kun je tot slot of tussendoor lekker picknicken en op de rondvaartboot stappen.

Bezoek een imposant kasteel

Vaassen, Epe, Gelderland - Wandel over de oprijlaan en het bruggetje zo het statige Kasteel Cannenburch binnen en je bent ineens in de Middeleeuwen belandt! Beleef de geschiedenis in het kasteel, wat in de zestiende eeuw werd gekocht door de legendarische Gelderse veldheer Marten van Rossem. In het middeleeuwse interieur is het niet moeilijk voor te stellen hoe de adellijke families hier in die tijd woonden. De audiotour vertelt alle verhalen van het landgoed en in een speciale kinderaudiotour vertelt de jonker, zoon van de kasteelheer en kasteelvrouwe, allerlei verhalen. Tip: op een aantal zondagen in de zomer komen de vroegere kasteelbewoners tot leven en kun je ze ontmoeten!


Bestel snel tickets voor Kasteel Cannenburch!

Foto 9. Kasteel Cannenburch is alles wat je van een kasteel verwacht. Een statig uiterlijk met torens, water rondom, een uitgestrekt park en een rijk interieur. Foto: Kasteel Cannenburch

Kijk je ogen uit in Het Glasmuseum

Leerdam, Zuid-Holland In het Nationaal Glasmuseum vind je prachtig glaswerk en kunst waar de kleuren vanaf spatten. Je komt ogen tekort, zoveel hebben ze. Glazen voorwerpen van vroeger en nu, kunstige ramen, bijzondere wanddecoraties, glas waarin fraaie afbeeldingen zijn gegraveerd en fragiele beeldjes. Huh, is dat een My Little Pony? Wat kan er veel meer met glas dan je ooit voor mogelijk had gehouden! Ondertussen trekt ook de hele geschiedenis van het glas maken aan je voorbij. Met kinderen is de bingo speurtocht een aanrader. Vanaf de Glasblazerij is het een wandeling van zo'n 25 minuten langs de Linge naar het Glasmuseum. Daarna smaakt een kopje koffie in de mooie tuin extra goed.


Ook leuk: zie hoe glas gemaakt wordt bij de Glasblazerij.

Foto 10. Vitrines vol glaswerk. Foto: Nationaal Glasmuseum © Ben Deiman

Zomervakantie met de Egyptenaren

Leiden, Zuid-Holland - Vaar met een zeilbootje langs de Nijl, de langste rivier ter wereld, en ontdek eeuwenoude steden, moerassen en woestijnen in het Rijksmuseum van Oudheden. Onderweg kom je erachter welke dieren er in deze rivier leven, zoals krokodillen en pelikanen, en hoe belangrijk de Nijl nog steeds is voor miljoenen mensen. Dit avontuur langs de Nijl is al leuk vanaf 7 jaar. En dat is nog maar een klein stukje van de Egyptische zomer in dit boeiende museum! Ga op zoek naar het verborgen graf van Toetanchamon, kijk ademloos toe bij een wervelende lichtshow rond een echte tempel en leer zelf papyrus maken en hiërogliefen schrijven. Op woensdagmiddag zijn er vier gratis kindercolleges over het oude Egypte (27 juli, 3, 10 en 17 augustus) en met speciale kinderroutes speur je door alle vijf Egypte-zalen. Bonus: het museum is gratis voor kinderen tot en met 18 jaar!

Ook te zien: een 3000 jaar oude papyrusrol van meer dan 17 meter in de expositie 'De papyrus van Qenna.

Foto 11. Op reis door het mysterieuze oude Egypte op zoek naar Toetanchamon en de geheimen van de Nijl. Foto: Rijksmuseum van Oudheden

Meer leuke dingen om te doen in de zomervakantie

Foto 12. Met mooi weer is de waterplaats in de Speurtuin een fijne plek. Foto: GeoFort

Laatst gewijzigd: 2022-08-25 09:14:55 · Gepubliceerd: 30 juni 2022 - 5401