1

10 leuke kindermusea voor een dagje uit

Doe een dagje museum met de kinderen

Kindermusea op DagjeWeg.NL   Redactioneel door
Foto 1. Spelen en leren over het leven van vroeger in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Foto: DagjeWeg.NL.

24 mei 2022 Toerisme Landelijk Een leuk en leerzaam dagje uit met de kinderen: bezoek samen een museum! Hieronder vind je onze top 10 leuke kindermusea. In deze musea is lekker veel te zien en te doen - en stiekem steek je er zelf ook nog wat van op.

preHistorisch Dorp

Eindhoven, Noord-Brabant - Reis terug in de tijd en ervaar het leven van vroeger! In het preHistorisch Dorp ontmoet je Romeinen, Vikingen, boeren, jonkvrouwen en ridders. Het museum is als een gigantische filmset, waar de tijdperken vanaf de prehistorie tot de late middeleeuwen voor je ogen tot leven komen.

Zuiderzeemuseum

Enkhuizen, Noord-Holland - In het Zuiderzeemuseum ervaar je het dagelijkse leven van vroeger aan de Zuiderzee. Het buitenmuseum staat vol authentieke huizen, die ooit echt ergens in Nederland stonden. Alle huisjes zijn tot in detail precies zo ingericht als vroeger. Speel met speelgoed van toen, bezoek nostalgische winkeltjes en kijk mee met oude ambachten. Leuk: kinderen kunnen zich hier verkleden in klederdracht.

Het Spoorwegmuseum

Utrecht, Utrecht - Loop in Het Spoorwegmuseum door het historische Maliebaanstation en reis mee langs kolossale stoomlocomotieven en oude rijtuigen. Hier leer je in avontuurlijke attracties alles over hoe mensen vroeger reisden en over alle ontwikkelingen op treingebied. Leuk: kinderen mogen zelf trein rijden op het Kinderspoor.

Kasteel de Haar

Haarzuilens, Utrecht - Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en een plaatje om te zien. Kinderen voelen zich voor een dag een ridder of prinses uit een sprookje. Het interieur is prachtig om te zien en nog net als vroeger. Tijdens je bezoek leer je meer over de familiegeschiedenis van de baron en barones die er vroeger woonden.

Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, Gelderland - Het Nederlands Openluchtmuseum neemt je mee op reis door het verleden. Wandel door het Nederland van vroeger en ontdek alle hoogte- en dieptepunten uit onze historie in de Canon van Nederland. Ontmoet ambachtslieden, speel oud-Hollandse spelletjes op het Zaanse Plein en maak een ritje in een historische tram.

De Museumfabriek

Enschede, Overijssel - Beleef de geschiedenis én de toekomst van Twente in De Museumfabriek. Dit familiemuseum is een natuurhistorisch museum, kunstmuseum, techniekmuseum en een streekmuseum in één. Kom hier lekker veel ontdekken en vooral dóen; ga zelf aan de slag in de Makerspace.

Kinderboekenmuseum

Den Haag, Zuid-Holland - Kikker, Rupsje Nooitgenoeg, Dolfje Weerwolfje, Pippi Langkous: in het Kinderboekenmuseum dompelen kinderen zich onder in de werelden van hun helden. Niet alleen leuk, maar ook nog leerzaam. In de tentoonstellingen leren kinderen op een speelse manier meer over woorden, het ABC en emoties.

Het Scheepvaartmuseum

Amsterdam, Noord-Holland - De zee bepaalde voor een groot deel de cultuur van Nederland en dat ontdek je in Het Scheepvaartmuseum. Voel hoe het vroeger was op een zeereis en hijs de lading, kruip door het ruim en schiet een kanon af. Schop je het tot kapitein tijdens het levensgrote bordspel bij Het leven aan boord. Aanbieding: 40% korting via DagjeWeg.NL Tickets.

LEGiO-museum

Grootegast, Groningen - Een klassieker: spelen met LEGO. Kinderen zijn urenlang zoet in het LEGiO-museum - en jij helpt natuurlijk gezellig mee. Leuk weetje: het museumgebouw was het voormalige hoofdkantoor van LEGO Nederland. In de mini-bioscoop in het museum ontdek je meer over de historie van het speelgoed.

Het Nederlands Bakkerijmuseum

Hattem, Gelderland - Hmm, de geur van vers brood komt je tegemoet. Stap binnen het nostalgisch Nederlands Bakkerijmuseum en kijk mee over de schouder van de bakker. Je mag hier ook zelf aan de slag! Er zijn allerlei leuke bakactiviteiten, vooral in het weekend en tijdens schoolvakanties.

Op DagjeWeg.NL Tickets vind je veel musea die je met korting kunt bezoeken.

Meer kindermusea en kinderuitjes

Foto 2. Klussen met Rat in het Kinderboekenmuseum. In 'Ik ben Kikker' leren kinderen hier door spelletjes en leuke opdrachten van alles over emoties. Foto: Kinderboekenmuseum © Eveline van Egdom.
Foto 3. Ontdekken, spelen en knutselen in De Museumfabriek in Enschede. Foto: De Museumfabriek © Anina Romita.

Laatst gewijzigd: 2022-11-09 14:31:32 · Gepubliceerd: 24 mei 2022 - 6801