1

Leukste dagjes uit voor de zomervakantie in Noord-Nederland

Maak er een mooie zomer van en plan een dagje weg

Doen in de zomervakantie 2022 Redactioneel door
Foto 1. Er is weer van alles te doen deze zomervakantie! Lekker buiten, maar ook leuke binnenactiviteiten als het regent. Foto: Batavialand

archief oud artikel 2 juli 2022 Toerisme Landelijk Zomer, zon en heel veel weken vrij: dan krijg je vanzelf zin om iets leuks te doen! Zoek je speciaal een dagje uit in Noord-Nederland tijdens de vakantie? Die zijn er volop! Van mega springkussens door heel Assen tot je eigen vlag maken in een museum: we hebben de leukste uitjes voor de zomervakantie in deze regio voor je op een rij gezet.

Kids Zomervermaak in Assen

ASSEN - Deze zomer is Assen dé place to be met kinderen. Want dan gaat Assen helemaal los met Kids Zomervermaak! Van 9 juli tot en met 3 september is er elke woensdag en zaterdag van alles voor ze te doen. Boogschieten en spelletjes spelen op het Spelletjesplein, springen en klimmen op het Klauterplein, bouwen met mega bouwblokken op het Bouwplein, lekker knutselen op het Creatieve plein en naar kindertheater in de Cultuurtuin. Alle activiteiten zijn helemaal gratis en midden in de gezellige binnenstad van Assen met zijn leuke shops en terrasjes. Kids Zomervermaak eindigt op 3 september met een groots feest.

Extra tips: het Mega Springkussen Festival op 13 en 23 juli en 3 en 13 augustus. Dan zijn drie van de vijf pleinen gevuld met tientallen springkussens! En zet zaterdag 3 september vast in je agenda, want dan sluit Bartje Bartels, het boegbeeld van Drenthe, de zomer af met een Oudhollands verjaardagsfeestje.

Foto 2. Je kunt zelfs boogschieten tijdens Kids Zomervermaak. Foto: Anne Jan Molenhuis (Newz Marketing en Media)

Naar de IJstijd in Museum Fryslân

Leeuwarden, Friesland - Ooit kon je van Nederland naar Engeland lopen door een prehistorische wereld met uitgestrekte vlakten, rivieren, holenberen en zelfs nijlpaarden. Tot zo'n 8000 jaar geleden het klimaat veranderde en alles onder de golven verdween. Dit land noemen we nu Doggerland, een gebied waar veel Neanderthalers leefden en jaagden. In Natuurmuseum Fryslân ontdek je alles over deze verdronken wereld, een beetje ons eigen Atlantis. Bewonder de vele archeologische schatten en de dieren uit de IJstijd, ga op onderzoek met het Ontdekblad, loop over het Neanderthalerpad en graaf zelf botten op. Duik daarna met zijn allen de zee in tijdens de OnderWaterSafari.

Foto 3. Reis van het Friese land steeds dieper het water in tot de bodem van de zee. Foto: Natuurmuseum Fryslân.

All-in dagje weg in pretpark Duinen Zathe

Appelscha, Friesland - Voor een dag vol pret ga je naar Verkeers- & Attractiepark Duinen Zathe. Hier is voor elke leeftijd wel iets te beleven. Oudere kinderen die houden van spanning en sensatie stappen in de supersnelle 14 meter hoge Rollercoaster, wagen zich in het spookhuis en gaan wild op en neer in de Super Nova. Niet zo'n durfal? Stap dan in je eigen mini-jet voor een vliegtochtje, roetsj van de waterglijbaan en haal in een trapauto je verkeersdiploma op het verkeerscircuit. Er is zelfs een achtbaan die voor iedereen geschikt is: Spur de rups! Verder is er genoeg te klimmen en te klauteren in Duinen Zathe om zelfs de energiekste kinderen moe te krijgen. En alles is inclusief, ook eten en drinken!

Foto 4. Deze vrolijke achtbaan is geschikt voor iedereen. Foto: Verkeers- & Attractiepark Duinen Zathe

Allemaal aan boord in Het Scheepvaartmuseum

Amsterdam, Noord-Holland - Reis terug naar de begindagen van onze scheepvaart en neem een kijkje op VOC-schip Amsterdam. In Het Scheepvaartmuseum ontdek je de spannende geschiedenis van Nederlanders op de zee. Tijdens de zomervakantie is een bezoek nog leuker, want dan zijn er allemaal extra activiteiten. Zoals vissen op plastic in het water vanaf de Plastic Whale sloep. Je eigen scheepsvlag maken. Met de familierondleiding door het binnenste van een levensgrote walvis dwalen. Of zelf op stap gaan met een formulier waarop je allemaal ontdekkingen kunt invullen. Klaar? Dan kun je van je invulformulier een bootje vouwen en maak je kans op een toffe prijs.

Foto 5. Wat ontdek jij op het VOC schip en in het museum? Foto: Het Scheepvaartmuseum © Twycer

Rembrandt en Bruegel in Hermitage Amsterdam

Amsterdam, Noord-Holland - Deze zomer ontdek je bij Hermitage Amsterdam ons Nederlandse erfgoed. In de expositie Dutch Heritage wordt steeds één beroemd en geliefd schilderij van Nederlandse meesters op een bijzondere manier in het zonnetje gezet. Tot en met 24 juli is dit het laatste zelfportret van Rembrandt van Rijn. Je begint in een galerij met al zijn andere zelfportretten - en dat zijn er veel! Deze leiden je onder de klanken van zeventiende-eeuwse muziek naar het hoogtepunt: het laatste portret. In een atelier ontdek je hoe Rembrandt etsen en verf maakte. Indrukwekkend is de filmrol met alle zelfportretten, waarin je de jonge Rembrandt steeds ouder ziet worden. Maar ook hoe zijn schildertechniek veranderde. Kinderen kunnen zich uitleven met speurtochten en tekenopdrachten.

Van 2 augustus tot en met 28 augustus staat in Dutch Heritage De toren van Babel van Pieter Bruegel centraal.

Foto 6. Een bijzondere expositie leidt je uiteindelijk tot een topstuk: Rembrandts laatste zelfportret. Foto: Hermitage Amsterdam

Lekker spelen bij speelboerderij De Flierefluiter

Raalte, Overijssel - Voor een klein bedrag zijn kinderen bij speel- en recreatieboerderij De Flierefluiter de hele dag in touw. Binnen én buiten leven ze zich uit op trampolines, glijbanen, zandbakken en nog veel meer. Klim in de speeltoren, ren door het doolhof en glijd van de metershoge glijbaan. Het leuke aan deze speeltuin is: als je moe bent van het spelen, neem je gewoon een kijkje bij de hangbuikzwijntjes, geitjes en schapen. Durf je ze te aaien? Met warm weer spetter je erop los in het zwembad en het waterpark. Een heerlijke dag buiten met z'n allen! En als het regent, dan speel je gewoon binnen verder. Want ook daar is van alles te doen.

Foto 7. Heerlijk: kliederen met water en zand. Foto: De Flierefluiter © Raamsteeboers

Op safari in WILDLANDS Adventure Zoo

Emmen, Drenthe - In WILDLANDS Adventure Zoo ga je echt op safari! De dierentuin bestaat uit unieke gebieden met verschillende soorten flora en fauna. In de savanne van Serenga ontmoet je giraffes, stokstaartjes, leeuwen en bavianen. De reis gaat verder met een boottocht door Jungola, waar boven je hoofd apen door de bomen klauteren en je af en toe naar de kant drijft om de dieren goed te zien. In het koude Nortica ontmoet je zeeleeuwen en zie je door een glazen wand de ijsbeer in het ijskoude water zwemmen. Voor wie de ultieme avonturier uit wil hangen is Animazia perfect. Een speelparadijs waar je tussen de naakte molratten, tropische vissen en zeeschildpadden klautert.

Foto 8. IJsberen kijken in de ijsberenbaai. Foto: WILDLANDS © Rob Doolaard

Beleef het verleden in het Zuiderzeemuseum

Enkhuizen, Noord-Holland - In het Zuiderzeemuseum zie je hoe vissers, wevers en winkeliers vroeger leefden aan de Zuiderzee. Stap binnen in hun winkeltjes, volg een lesje in het oude schooltje en ren door de steegjes van het authentieke vissersdorp waar de vissers op straat hun netten repareren. Hier is van alles te doen, zeker voor kinderen! Meehelpen op de boerderij, oud-Hollandse spelletjes spelen, een klomp pimpen of er een klompenbootje van maken en lekker het water op bij Expeditie Waterwerken. Als er een buitje valt is er het Binnenmuseum vol verhalen en speurtochten, waar kinderen kunnen feesten met Boer Boris. Leuk: kinderen kunnen hier de hele dag rondlopen verkleed in klederdracht.

Foto 9. Hinkelen tussen de historische vissershuisjes. Foto: Zuiderzeemuseum © Madelon Dielen

Hijs de zeilen en zet koers naar Batavialand

Lelystad, Flevoland - Stap in Batavialand aan boord van het historische schip De Batavia. Ga aan de slag op de scheepswerf, bedien zelf de poldersluizen in het Watertheater en speur naar de ontsnapte wolvissen. Of ontdek het mysterie van het Oorijzerwrak, een speurtocht voor gevorderden. Elke vakantiedag is er iets leuks te doen in Batavialand! Op sommige dagen kun je een VOC tegel versieren of je eigen modelbootje bouwen. Op andere dagen leer je schieten met het waterkanon, houtsnijden met hamer en beitel of een sleutelhanger knopen. Ga je op zaterdag, schrik dan niet als opeens de kanonnen bulderen! Want dan geven de kanonniers tussen 14:00 uur en 14:30 uur een demonstratie.

Foto 10. De kanonnen bulderen deze zomer weer in Batavialand! Daar is van alles te doen tijdens de zomervakantie. Foto: Batavialand

Meer leuke dingen om te doen in de zomervakantie

Foto 11. Er is weer van alles te doen deze zomervakantie! Lekker buiten, maar ook leuke binnenactiviteiten als het regent. Foto: Batavialand

Laatst gewijzigd: 2023-08-30 16:45:16 · Gepubliceerd: 2 juli 2022 - 6050