Open Monumentendag: bezoek gratis een monument!

Volop activiteiten voor jong en oud op duizenden locaties in Nederland

Open Monumentendag Nieuws door
Foto 1. Bezoek ook de Van Nellefabriek in Rotterdam tijdens Open Monumentendag. Foto: Nederland Monumentenland © Aad Hoogendoorn

archief oud artikel 5 september 2022 Geschiedenis Landelijk Aankomend weekend is het weer Open Monumentendag. Duizenden monumenten, verspreid door heel Nederland, openen dan gratis de deuren en organiseren bijzondere activiteiten voor jong en oud. Volg een rondleiding of lezing, bekijk muzikale optredens, doe mee met workshops of kijk binnen bij monumenten die normaal gesloten zijn voor het brede publiek.

Gratis bezoekje en heel veel activiteiten

Je herkent ze vast wel; de bordjes in de vorm van een omgekeerd huisje, met aan de zijkant twee gekleurde driehoeken. Meestal zijn ze bevestigd aan de voorgevel of naast de voordeur van een gebouw. Zie je er een? Dan betekent het dat je voor een rijksmonument staat. Ieder jaar zwaaien de deuren van zo'n vijfduizend monumenten wijd open tijdens Open Monumentendag. Op zaterdag 10 en zondag 11 september alweer voor de 36e keer. En leuk meegenomen, je mag overal gratis naar binnen! Ook organiseren veel locaties speciale activiteiten om dit bijzondere evenement te vieren. Interesse gewekt? Mooi, want dat is nou precies de bedoeling van deze dag.

Foto 2. Neem een kijkje in de Pieterskerk in Leiden. Foto: Nederland Monumentenland © Aad Hoogendoorn
Weten waar je naartoe kunt? Bekijk het overzicht van alle monumenten en activiteiten tijdens Open Monumentendag 2022.

Stap eens over de drempel

Behalve een tof evenement neerzetten voor heel Nederland, hebben de driehonderd lokale organisatiecomités nog een belangrijke doelstelling: de interesse voor monumenten aanwakkeren. Door gebouwen en objecten toegankelijk te maken voor iedereen, helpt de organisatie bezoekers letterlijk over een drempel. Dat deze missie ieder jaar weer glansrijk slaagt, blijkt wel uit het feit dat jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers hun weg naar de monumenten weten te vinden. Bezoek gratis bekende attracties als Slot Loevestein en Kasteel Heeswijk, maar ook musea gevestigd in monumentale panden, molens en kleinere monumentjes met bijzondere mooie verhalen.

Foto 3. Bezoek bekende attracties, maar ook schitterende boerderijtjes. Foto: Nederland Monumentenland

Alleen geopend tijdens Open Monumentendag

En waar je sommige monumenten het hele jaar door kunt bezoeken, zijn er ook een aantal bij die normaal gesproken niet voor het publiek toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat er mensen wonen, er een bedrijf, hotel of school in gevestigd is, of omdat ze te kwetsbaar zijn om het hele jaar door bezoekers over de vloer te hebben. Vanbuiten zijn ze vaak ook heel mooi, maar tijdens Open Monumentendag wordt er een uitzondering gemaakt, zodat je toch binnen kunt kijken. Ga aanstaande zaterdag of zondag bijvoorbeeld langs in de ENKA in Ede, de Centrale Markthal in Amsterdam, Tapijtfabriek De Gampel in Breda of Molen van Piet in Alkmaar. Grijp je kans!

  • Praktische tip: het kan soms best druk worden. Check van tevoren even of je zo binnen kunt lopen of dat je vooraf moet reserveren.

Foto 4. Luister naar boeiende verhalen. Foto: Nederland Monumentenland © Marijke Zwart

Duurzaamheid duurt het langst

Ook in 2022 hangt organisator Nederland Monumenteland weer een overkoepelend thema aan Open Monumentendag. In 2022 is dat 'duurzaamheid'. Want hoe zorgen we er eigenlijk voor dat onze monumenten toekomstbestendig zijn? Op veel locaties worden daarom speciale activiteiten georganiseerd over dit bijzonder actuele onderwerp. Zo hoor je op het stallenplein van Paleis Het Loo welke rol duurzaamheid speelt in het verleden, heden en de toekomst van dit koninklijk paleis. In steden als Utrecht en Groningen volg je een tour langs duurzaam gerestaureerde gebouwen en bekijk op Fort Giessen vier duurzame projecten.

Foto 5. Volg een wandeling met gids. Foto: Nederland Monumentenland © Aad Hoogendoorn

Leuk voor kinderen

Ook het overdragen van monumenten aan de toekomstige generaties hoort natuurlijk bij duurzaamheid. Daarom is een bezoekje niet alleen leuk voor volwassenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en architectuur, maar ook voor kinderen. Alleen een rondje wandelen is misschien een beetje saai en daarom zijn er op veel locaties ook toffe activiteiten voor kinderen. Volg bijvoorbeeld een puzzeltocht vanaf De Stadsboerderij in Wageningen, ga slootje speuren bij Molen de Vlieger in Voorburg, doe een spannende speurtocht door Huis te Linschoten of maak bij Dekema State in het Friese Jelsum een foto van jezelf in historische verkleedkleren.

Foto 6. Ontdek de historie van monumenten door heel Nederland. Foto: Nederland Monumentenland © Aad Hoogendoorn

Ook leuk in september

Foto 7. Rondleiding in en om de Van Nellefabriek in Rotterdam. Foto: Nederland Monumentenland © Aad Hoogendoorn

Laatst gewijzigd: 2022-09-05 10:54:03 · Gepubliceerd: 5 september 2022 - 1437