Allemaal Dafjes! Ontdek de 10 gaafste automusea

Bewonder de tofste oldtimers (die je soms ook kunt huren)

Bezoek een automuseum Redactioneel door
Foto 1. De originele Aston Martin DB5 uit de James Bond film Goldfinger staat in het Louwman Museum. Foto: Louwman Museum

22 oktober 2022 bijgewerkt: 22 juni 2023 Toerisme Landelijk Dol op auto's? En helemaal weg van oldtimers? Dan zit je goed bij deze 10 gave automusea. Bezoek het DAF Museum en ontdek naast dit Nederlandse erfgoed ook het Tsjechische automerk Tatra in een bijzondere expositie. Bewonder de sportwagens van Healy in het Healymuseum. En bekijk de oudste privécollectie automobielen ter wereld in het Louwman museum. Of ga naar een van de andere bijzondere automusea, waaronder het gratis automuseum in Schagen!

1. Automuseum Schagen

Schagen - Automuseum Schagen is een walhalla voor de liefhebbers van oldtimers en iconische automerken. Tussen oude Dafjes, Chevrolets, Cadillacs en een bijzondere Rolls-Royce staan ook prachtige brommers en motors. En wat dacht je van een mini-auto waar de voorkant helemaal van openklapt en de deur blijkt te zijn? Of de historische truck waarmee de bakker vroeger zijn brood rondbracht? Hier zie je het allemaal. En: een kijkje nemen kost niets, want de toegang is gratis!

Foto 2. Naast oldtimers zie je in Schagen ook allerlei andere elementen uit de geschiedenis van de automobiel. Foto: Automuseum Schagen © cre8fotografie

2. Healy Museum

Vreeland - Als je ze ziet zeg je: oh ja! De door voormalige piloot en autocoureur Donald Healy ontworpen auto's zijn wereldberoemd. Vooral zijn sportwagens die na de oorlog furore maakten op de racecircuits! Je kunt ze van heel dichtbij bewonderen in het enige Healy Museum ter wereld. Leer ook de persoon Healy kennen, bewonder originele blauwdrukken, tekeningen en trofeeën, verdiep je in de herinneringen van bekende Healy coureurs en zie de Healy's rijden over het witte doek in de bioscoopzaal.

3. Louwman Museum

Den Haag - Een bezoekje aan het Louwman Museum in Den Haag is voor de echte autoliefhebber een must. Hier vind je de oudste privécollectie automobielen - en daar zitten heel bijzondere exemplaren bij. Van een chique koets tot prachtige racewagens, beroemde auto's uit films en zelfs twee wit met gouden pronkexemplaren in de vorm van een zwaan! Er is trouwens nog veel meer te zien: miniaturen, sculpturen, trofeeën, prachtige affiches en gebruiksvoorwerpen in de vorm van auto's.

Foto 3. Rechts de auto Genevieve van de film 'Genevieve' uit 1953, links één van de fraaie Spykers in het museum. Foto: Louwman Museum

4. Metropole Druten

Druten - Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar het grote pand aan het water van Metropole Druten staat vol met fantastische classics en zeer exclusieve historische bolides. Hier zie je oldtimers die je niet snel ergens anders zult tegenkomen. Allemaal opgesteld in strakke rijen in een enorme showroom, waar ze alle ruimte hebben om te schitteren. Zo kun je elk exemplaar van alle kanten bekijken, van heel dichtbij! Sommige auto's zijn trouwens inderdaad te koop. De ultieme droom van de echte liefhebber...

Foto 4. Deze fantastische Alfa Romeo ziet eruit alsof hij net terug is van een wegrace. Foto: Metropole Druten © Emiel Janssen

5. DAF Museum

Eindhoven - Snuif de nostalgie op in het Brabantse DAF Museum en ontdek de geschiedenis van een onvervalst stukje Nederlands industrieel erfgoed. Stap in de historische werkplaats, bewonder Dafjes in alle soorten en maten en ontdek hun sportauto's en legertrucks.

Foto 5. Ook de DAF 33, de daffodil, is te zien in het DAF museum. Foto: Joenomias via Pixabay

6. Ford Museum Tullekensmolen

Beekbergen - Klein maar fijn, dat is het Ford Museum Tullekensmolen. Alleen al om de locatie, een oude watermolen waar vroeger papier werd gemaakt. Het waterrad draait nog steeds. Binnen zie je de mooiste Ford oldtimers. Vierdeurs, tweedeurs, cabrio's en een oude brandweerauto in originele staat. Levensgroot vlak voor je neus en in miniatuurversie achter het glas. Bekijk ook de mooie fotocollectie en films uit de jaren dertig.

7. Kevermuseum De Wolfsburcht

Wijk en Aalburg - Liefhebbers van de authentieke Kever moeten echt een kijkje nemen in De Wolfsburcht. Dit museum is helemaal ingericht rond het bekende bolle autootje en zijn geschiedenis. Zelfs het gebouw is daar onderdeel van: het is een nagebouwd kasteeltje dat op de kofferklep van de Kevers stond. Er staan Kevers uit de periode van 1933 tot heden, inclusief de bekende volkswagenbusjes die vaak werden omgebouwd tot campers.

Foto 6. Kevers in alle soorten en maten. Foto: De Wolfsburcht © Irene van der Meijs

8. Automuseum Classic Park

Boxtel - Ben je een liefhebber van oldtimers? Dan is Automuseum Classic Park jouw paradijs! Hier kun je je vergapen aan de fonkelende motorkappen van Ferrari, Rolls-Royce en Porsche. De grote verzameling vult een showroom van zo'n 3500 vierkante meter. De collectie wisselt voortdurend, want elke oldtimer die hier staat is te koop. Het restaurant en een shop met autogadgets maken van Classic Park een compleet dagje uit.

9. Visscher Classique

Buren - Ontdek tachtig jaar autogeschiedenis in het automuseum van Visscher Classique. Hier staan fraaie Peugeots als de 404 Cabriolet Injection naast de Chrysler Simca, de Opel Rekord C Coupé en de Citroën SM, het Citroën topmodel van de zeventiger jaren. En dat zijn nog maar een paar van de vele klassiekers die je hier kunt bewonderen. Zie je ergens een lege plek, dan heeft iemand er eentje gehuurd. Ja, je kunt zelf rijden in een aantal van deze oldtimers! Een bijzondere ervaring waar het hart van elke autofan sneller van gaat kloppen.

Foto 7. Niet alleen prachtig om te zien, je kunt ook zelf rijden in zo'n mooie oldtimer. Foto: Visschers Classique

10. 't Andere Museum

Leeuwarden - Op stap met iemand die wat minder enthousiast is over auto's dan je zelf bent? Dan is 't Andere Museum een mooi alternatief. Naast de fraaie historische wagens is er nog veel meer te vinden in dit museum. Terwijl je helemaal opgaat in de prachtige auto's en hun geschiedenis, kunnen je metgezellen zich storten op kant, textiel, treinen, radio's, grammofoons en het technische speelgoed Meccano. Hoewel je zelf misschien toch ook wel eventjes een kijkje wil nemen bij de Meccano Eiffeltoren met werkende lift.

Ook leuk voor autofans

Foto 8. De originele Aston Martin DB5 uit de James Bond film Goldfinger staat in het Louwman Museum. Foto: Louwman Museum

Laatst gewijzigd: 2023-06-22 16:12:52 · Gepubliceerd: 22 oktober 2022 - 3887