1

Deze 6 unieke kerstmarkten wil je niet missen

Bij flakkerend kaarslicht, tussen historische schepen of in boerenschuren

Bezoek een kerstmarkt Nieuws door
Foto 1. Samen genieten van de kerstsfeer van vroeger tijdens het Eynder Pieck Festeyn. Foto: Johan Horst

archief oud artikel 6 december 2023 Toerisme Landelijk Sinterklaas is weer vertrokken, tijd om op jacht te gaan naar een mooie kerstboom, kerstliedjes door het huis te laten galmen en 's avonds de kaarsen aan te steken. De mooiste tijd van het jaar komt er weer aan! Wij zochten de gezelligste kerstmarkten voor je op, voor de ultieme voorpret. En: allemaal met iets extra's die ze net even anders maakt dan andere kerstmarkten!

Winter in de Vesting

Elburg, Gelderland - Wie verlangt naar een oud-Hollandse kerst moet in het Hanzestadje Elburg zijn, waar tijdens Winter in de Vesting de historische Vischpoort even een tijdmachine wordt naar het jaar 1900. Deftige dames in prachtige Victoriaanse jurken knikken je even toe, arme sloebers zoeken een warm plekje in een portiek, over het geroezemoes van de mensen hoor je koortjes kerstliederen zingen en overal treden straatartiesten op. Kaarsjes flakkeren, vuren knisperen en de kraampjes van de kerstmarkt zijn sfeervol versierd. Zoals elk jaar maken de bewoners van Elburg veel werk van Winter in de Vesting en waan je jezelf even écht in een andere tijd.

● Op vrijdag 8 december van 16:00 uur tot 22:00 uur en op zaterdag 9 december van 12:00 uur tot 20:00 uur. De Dames van Plezier en het Klakkelmansgilde gaan door tot 22:00 uur.

De tekst gaat verder onder de video.

Kerstmarkten én heel veel kerstactiviteiten vind je ook in deze 6 steden vol kerstsfeer!

Van boerenschuur naar boerenschuur

Wezup, Drenthe - Een kerstmarkt zonder kraampjes? Jazeker, dat kan! Kerstmarkt Wezup wordt namelijk gehouden in de schuren van de eeuwenoude boerderijen in het dorp. Denk klinkerstraatjes, boerderijen met rietgedekte daken en schuren vol leuke koopjes, vintage en streekproducten. In de ene schuur worden poffertjes gebakken, in de andere vind je eindelijk de warme sjaal van je dromen. Onderweg kom je langs zingende koortjes en natuurlijk worden er ook versgebakken kniepertjes verkocht. Mmmmm. Als het donker wordt gaan honderden waxinelichtjes aan op de route en creëren een sprookjesachtige sfeer.

● Op vrijdag 8 december van 19:00 uur tot 22:00 uur, zaterdag 9 december van 14:00 uur tot 21:00 uur en zondag 10 december van 11:00 tot 17:00 uur.

Winter Fair in Ahoy

Rotterdam, Zuid-Holland - Meer een fan van modern dan van nostalgisch, maar wel met die fijne kerstsfeer vol lichtjes en groen? En dol op lifestyle, fashion en veel shoppen? Dan is de Winter Fair in Ahoy helemaal jouw ding! Van sieraden, kleding en beauty tot antiek, home en living: hier vind je het. Net als kerstaccessoires en leuke cadeautjes. Het blijft hier trouwens niet bij shoppen, want je kunt meedoen aan leuke workshops, je vergapen aan fraaie modeshows, inspiratie opdoen voor je eigen mooi gedekte kersttafel en nog veel meer. Neem de kinderen gerust mee, zij kunnen rondjes draaien in de draaimolen en de kerstman ontmoeten.

● Van donderdag 14 tot en met zondag 17 december, elke dag van 10:00 uur tot en met 17:00 uur. Kinderen tot en met 7 jaar gratis.

De tekst gaat verder onder de video.

Kerstmarkt bij kaarslicht

Heusden, Noord-Brabant - Ga je voor sfeervol, dan ga je naar Christmas by Candlelight in het middeleeuwse Heusden. Het pittoreske vestingstadje aan de Maas brengt je helemaal terug naar de kersttijd van vroeger. Met kraampjes bij kaarslicht in de schilderachtige straatjes en overal kerstzang, vuurkorven, straattheater, foodtrucks en glühwein. Dit is een van de liefste en mooiste kerstmarkten van Nederland. Er is genoeg te shoppen, maar hier ga je heen voor dat echte kerstgevoel. Vooral 's avonds is deze kerstmarkt een plaatje in het flakkerende kaarslicht.

● Op vrijdag 15 en zaterdag 16 december, geopend van 15:00 uur tot 22:00 uur.

WinterWelvaart tussen de schepen

Groningen, Groningen - Een wel heel bijzondere kerstmarkt is WinterWelvaart. Vreemde naam voor een kerstmarkt? Niet als je weet dat historische schepen een belangrijk onderdeel zijn van deze sprankelende fair: vol lichtjes liggen zij te schitteren aan de pittoreske kades van de Hoge, Lage en Kleine der A. Op de kades zelf, tussen de schepen en de oude pakhuizen, staan net zo vrolijk verlichte kraampjes vol leuke spulletjes en lekkere hapjes en drankjes. Verder zijn er op de schepen, in de Akerk en in Museum aan de A talloze optredens, workshops en live muziek. Geniet van de bijzondere sfeer en maak een selfie op de A-brug met achter je de prachtige schepen.

● WinterWelvaart is op 15 december van 17:00 uur tot 00:00 uur, 16 december van 12:00 uur tot 00:00 uur en 17 december van 12:00 uur tot 18:00 uur.

De tekst gaat verder onder de video.

Kerst in de wereld van Anton Pieck

Nederweert-Eind, Limburg - Dickens? Welnee, onze eigen Anton Pieck is de inspiratie voor de kerstmarkt bij Openluchtmuseum Eynderhoof. Dit museum verandert twee dagen lang in een prachtig Anton Pieckdorp tijdens het Eynder Pieck Festeyn. Daar zorgen niet alleen de historische huisjes en andere gebouwen voor, maar ook de meer dan 200 figuranten die zo uit zijn tekeningen lijken te zijn gelopen. Dankzij de koortjes, hard werkende ambachtslieden en straatartiesten waan je jezelf in een kerstdorp van lang geleden. Met als een van de toppers een prachtige vuurshow. Er is een paardencarrousel, een poppentheater en natuurlijk een ouderwets gezellige kerstmarkt. Het vlees komt er nog sissend van de grill en de pannenkoeken worden voor je neus gebakken. Hmmm, dat ruikt lekker!

● Open op 16 en 17 december van 15:00 uur tot 20:00 uur. De horeca is open tot 22:00 uur.

Foto 2. Nostalgische kerst in het Anton Pieck kerstdorp van Openluchtmuseum Eynderhoof. Foto: Johan Horst

Nog meer kerstsfeer

Foto 3. Samen genieten van de kerstsfeer van vroeger tijdens het Eynder Pieck Festeyn. Foto: Johan Horst

Laatst gewijzigd: 2023-12-08 02:20:13 · Gepubliceerd: 6 december 2023 - 8045