1

Op ontdekkingstocht in winterse musea

De leukste musea voor kinderen in de kerstvakantie

Kerstvakantietips Nieuws door
Foto 1. Een dagje uit in de kerstvakantie? Ga naar een museum! Foto: Marechausseemuseum

archief oud artikel 2 januari 2023 Toerisme Landelijk Museum saai? Nee hoor! Juist in de kerstvakantie organiseren veel musea de leukste workshops en activiteiten voor kinderen. Waan je een echte paleontoloog tijdens het uitgraven van een dino, ontdek de winter zoals de Romeinen dat deden of voer ijskoude experimenten uit. Dat klinkt als een geslaagd dagje uit in de kerstvakantie!

De wereld van de T. Rex

Leeuwarden - Ontdek alles over de Tyrannosaurus Rex in Natuurmuseum Fryslân. Weet jij wat voor een geluid de T. Rex maakte? Of hoe hij eruit zag? Wij ook niet! Laat je verbeelding en creativiteit de vrije loop tijdens een workshop in de kerstvakantie. Door middel van piepschuim of graffiti maak je de T. Rex zoals jij hem voor ogen hebt. Helemaal uitgeknutseld? Dan is er nog veel meer te doen! Tijdens de workshop 'Een paleontowattes???' leer je alles over de opgraving van een T. Rex in Amerika. Aan het einde van de workshop hak je een mini-dino uit gips, hoe cool is dat?

Foto 2. Kom alles te weten over de gigantische dino: de T. Rex. Foto: Natuurmuseum Fryslân © Marcel van Kammen

Duik in de Romeinse winter

Alphen aan den Rijn - Archeon is deze vakantie helemaal in de wintersferen tijdens Vier de winter. Wandel door de straten van het museumpark en ontdek hoe de Romeinen hun winters beleefden. Neem een kijkje in het verwarmde badhuis, doe mee met militaire oefeningen en leer alles over de opgravingen van de Zwammerdamschepen. Deze kerstvakantie bezoek je dagelijks een spectaculaire show met goochelaar Trucasius, waarbij je zelf ervaart hoe het is om door de tijd te reizen…

  • Het hele park gezien, maar nog een uurtje over? Kom ouderwets genieten op de schaatsbaan!

Foto 3. Middeleeuwse winterpret bij Archeon. Foto: Museumpark Archeon

IJzige Experimenten

Arnhem - Het Nederlands Watermuseum opent deze kerstvakantie de deuren voor wel heel koude experimenten. Ontdek hoe je de kleur van water verandert door middel van ijsblokjes en waar smelt ijs sneller, in zoet of zout water? Speel met water, voer proefjes uit en doe mee aan toffe spelletjes. Nederland is een echt waterland, maar wat moet je doen als er toch een overstroming komt?

Foto 4. In Het Nederlands Watermuseum is genoeg te doen en te beleven! Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Speuren en rondneuzen in Buren

Buren - Het Marechausseemuseum is voor de echte avonturiers! Bekijk de tijdelijke fototentoonstelling met beelden van álle defensiefotografen en neem op deze manier een intiem kijkje in de defensiewereld. Maak kennis met zes jonge marechaussees van de Koninklijke Marechaussee en kom achter hun drijfveer. En ga zelf actief aan de gang door middel van proefjes en workshops. Heb je een neus voor fraude en misdaad? Dan zit je goed in het M-lab! Hier maak je een eigen paspoort, want wat gebeurt er als iemand er met jouw identiteit vandoor gaat? En kijk eens goed naar je vingers en vergelijk ze met die van een ander. Hé, die zijn verschillend! Deze kerstvakantie kan je als extra zelf een parachute maken. Hoe zorg je ervoor dat jouw militair een goede landing maakt? Kom erachter tijdens je bezoek deze vakantie!

Foto 5. Neem een intiem kijkje in de defensiewereld. Foto: Mediacentrum Defensie © Cristian Schrik

Peperkoek en speculaaspoppen

Hattem - Ook in het Bakkerijmuseum zijn er leuke kerstactiviteiten aankomende week. Wist je dat Peperkoek in de Middeleeuwen al bestond? Kruisvaarders namen vanuit verre landen specerijen mee die voor de specifieke smaak van de Peperkoek zorgen. En wie al eens in het Bakkerijmuseum is geweest kent de welbekende broodshow van bakker Fred wel, deze show is in de vakantie in een leuk kerstjasje gegoten! Zo leer je hoe je heerlijke broden in een grappige vorm maakt. Hmm, ruik je de lucht van versgebakken brood en koekjes al?

Foto 6. Maak een heerlijke speculaaspop onder leiding van de bakker. Foto: Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Ook de moeite waard!

Foto 7. Kom alles te weten over de gigantische Tyrannosaurus Rex. Foto: Natuurmuseum Fryslân © Marcel van Kammen

Laatst gewijzigd: 2024-01-04 13:58:21 · Gepubliceerd: 2 januari 2023 - 1889

Activiteiten Museumpark Archeon

Nu te bezoeken

De Romeinen komen!


Tijdens het Romeins weekend vinden op Archeon diverse activiteiten plaats met een speciaal kampement waar het dagelijkse leven van de Romeinen te bewonderen is.

Vanaf volgende week te bezoeken

Zondagsbrunch


Op meerdere zondagen per jaar kun je bij Archeon genieten van een heerlijke zondagsbrunch met de hele familie.

Binnen enkele weken te bezoeken

Moederdagbrunch


Wil jij je moeder eens lekker verwennen! Dan regelt Archeon een heerlijke Moederdagbrunch voor jullie. Alle moeders worden deze dag extra in het zonnetje gezet en ontvangen een Moederdag goodiebag.

17e eeuws weekend


Komen jullie van 18 tot en met 20 mei naar het 17e eeuws weekend? Het wordt een weekend om niet te vergeten!