1

Koninklijk Pasen: bezoek een kasteel!

Verken prachtige kastelen tijdens de paasdagen

Dagje uit met Pasen Redactioneel door
Foto 1. Tijdens de paasdagen openen kastelen hun poorten met leuke activiteiten! Zoals Kasteel Hernen, waar het paaseieren zoeken extra leuk is met de pratende lamp die je alles vertelt over het kasteel. Foto: Kasteel Hernen

archief oud artikel 30 maart 2023 Toerisme Landelijk Het ontbreekt ons Nederlandse landschap misschien aan machtige bergen en sprookjesachtige watervallen, maar statige kastelen hebben we in overvloed. Deze kastelen zijn open met Pasen, zowel 9 als 10 april, en organiseren allemaal leuke activiteiten.

Middeleeuwse paasdagen in Kasteel Hernen

HERNEN - Op Kasteel Hernen staat alles tijdens het paasweekend in het teken van de middeleeuwen. Hoe vierden ze in die tijd Pasen? De speurtocht naar verstopte eieren is het helemaal voor de kinderen. Daarna willen ze vast ook nog het geheim van de verdwenen toren ontdekken. En met de pratende lantaarn wordt het helemaal een feestje om het kasteel te ontdekken. Kasteel Hernen is open op paaszaterdag, Eerste Paasdag en Tweede Paasdag. Boek online tickets voor Kasteel Hernen via DagjeWeg.NL Tickets.

Ook Kasteel de Haar is open met Pasen! Daar kunnen kinderen van Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag speuren naar een gouden ei. Kijk vooral goed rond in het doolhof, de lievelingsplek van de paashaas. Gevonden? Mmmmm, dan krijg je wat lekkers. Ze hebben trouwens nog veel meer leuke speurtochten.

Lentespeurtocht door het Muiderslot

MUIDEN - Ook op het Muiderslot hebben ze allemaal paasactiviteiten. De kinderen kunnen tussen 11:00 uur en 12:00 uur paaseitjes zoeken. Wie vindt het Gouden Ei? Je kunt als je wilt ook de rest van de dag speuren naar eieren, met de Lentespeurtocht. Alleen ga je dan de vogels helpen met het zoeken naar hun vogeleieren. Leuk voor jong en oud. Bewonder gelijk ook de fotopresentatie Here comes the flood van Rem van den Bosch. Verder is iedereen tussen 12:00 uur en 15:00 uur welkom in het Creatief Atelier om een eigen paasei te maken. Het Muiderslot is op Eerste en Tweede Paasdag open.

Paasspeurtocht door Slot Loevestein

POEDEROIJEN - Ontvang de sleutel van de sleutelbewaarder en ontdek de verhalen van Slot Loevestein. Ga op zoek naar de kist waarmee Hugo de Groot uit het kasteel ontsnapte, ontdek waarom hij altijd zijn verjaardag op Eerste Paasdag vierde en leer waar al die aparte paastradities rondom eieren vandaan komen met de Paasspeurtocht. En er is nog veel meer te doen! Leer schieten met een musket, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren, trotseer het spannende klimparcours en waag je op de muurtrappen. Het paasweekend is op Slot Loevestein van zaterdag 8 april tot en met maandag 10 april.

Vind het drakenei op Kasteel Ammersoyen

AMMERZODEN - Tijdens de paasdagen is het feest op Kasteel Ammersoyen. Kinderen mogen paaseieren zoeken door het hele kasteel, dus kijk in elk hoekje en gaatje! Even proberen of dat luikje opengaat, want dan ligt er vast eentje achter. Misschien wel het zeldzame verdwenen drakenei... Dit jaar kon je tijdens de paasdagen weer in Het Koetshuis aanschuiven voor een brunch, maar helaas zijn beide brunches al helemaal volgeboekt. Kasteel Ammersoyen is op Eerste Paasdag en op Tweede Paasdag open. Boek online tickets voor Kasteel Ammersoyen via DagjeWeg.NL Tickets.

Speuren tussen de bedriegertjes

ROZENDAAL - Kom paaseieren zoeken in het park van Kasteel Rosendael. Dit kasteel is een plaatje om te zien, met een prachtig park vol bijzonderheden. Dwaal door de romantische Rozentuin - zou de paashaas daar eieren verstopt hebben? - en bewonder de schelpengalerij, theekoepel en de zogeheten bedriegertjes. Dit zijn verstopte fonteintjes onder een mozaïekvloer, die elk moment kunnen gaan spuiten. Weet jij het water te ontwijken? Kasteel Rosendael is op Eerste en Tweede Paasdag open. Boek online tickets voor Kasteel Rosendael via DagjeWeg.NL Tickets.

Ontdek het gouden ei in Kasteel Doorwerth

DOORWERTH - Bij Kasteel Doorwerth staat niet alleen Pasen in het teken van eieren, hét symbool voor de lente. Je kunt er namelijk van 7 tot en met 16 april komen zoeken naar gespikkelde eieren en deze tellen. Ontdekken jullie ze allemaal? Best moeilijk, want het kasteel heeft veel hoeken en gaatjes én er staan ook nog eens allemaal opgezette dieren waartussen een ei zich prima thuis voelt. Wie weet ontdekken jullie zelfs het gouden ei. Kasteel Doorwerth is op Eerste en Tweede Paasdag open. Boek online tickets voor Kasteel Doorwerth via DagjeWeg.NL Tickets.

Samen spelen en speuren op Kasteel Hoensbroek

HOENSBROEK - Op Kasteel Hoensbroek hebben ze het hele jaar de KaSpeelTocht. Ze proberen Vosje Hoen te helpen om de geheimen van het kasteel te ontrafelen, met behulp van een dobbelsteen. De spannende speurtocht brengt ze door de balzaal, kerker en de zestig meter hoge toren. Het doel: de Geheime Kamer vinden! Ondertussen ontdekken ze de bijzonderste plekken van het kasteel en komen ze meer te weten over de vroegere bewoners van Hoensbroek. Op het binnenplein van het kasteel kunnen ze zich uitleven met allemaal leuke middeleeuwse spellen als kegelen en ringwerpen. Kasteel Hoensbroek is op Eerste en Tweede Paasdag open.

Paasspeurtocht rondom Huis Verwolde

LAREN - In de parktuin van Huis Verwolde wordt tijdens Pasen de familiewandeling extra feestelijk met de paasspeurtocht, speciaal voor kinderen. Al zoekend vinden ze overal clous waarmee ze een puzzel op kunnen lossen en een prijsje kunnen verdienen. Ondertussen genieten de volwassenen van het mooie park. De speurtocht is op zaterdag, Eerste Paasdag en Tweede Paasdag. Bezoek ook meteen het Huis en boek online tickets voor Huis Verwolde via DagjeWeg.NL Tickets.

Eieren zoeken in Kasteeltuinen Arcen

ARCEN - De lente is officieel begonnen en dan zijn de Kasteeltuinen Arcen ook weer open. Wandel door de fraaie tuinen, zie hoe ze weer beginnen te bloeien en geniet van het prille lentegroen. Op de 15 meter hoge nestpaal kun je zelfs een ooievaar zien broeden op haar eieren! Een duidelijk teken dat het écht lente is. Kasteeltuinen Arcen is op Eerste Paasdag en Tweede Paasdag open en dan kunnen kinderen paaseieren zoeken op het Toernooiveld. Daar zijn honderden eieren verstopt! Tip: boek tickets met €2,00 korting voor Kasteeltuinen Arcen via DagjeWeg.NL Tickets.

Foto 2. Maak met Pasen zelf buskruit op Slot Loevestein. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen
Foto 3. Voel je weer even een ridder of jonkvrouw op Kasteel Hoensbroek tijdens de KaSpeelTocht. Foto: Kasteel Hoensbroek

Laatst gewijzigd: 2024-03-26 17:40:22 · Gepubliceerd: 30 maart 2023 - 2400

Activiteiten Kasteeltuinen Arcen

Binnen enkele weken te bezoeken

Moederdag Hoedendag


Vier Moederdag in Kasteeltuinen Arcen. Geniet van diverse activiteiten, modekraampjes en modeshows waarin de meest prachtige hoeden getoond worden.

Klassiek in de Tuinen


Subtiele klanken van klassieke muziek klinken in de tuinen. In een ongedwongen sfeer beweegt u door het 32 hectare grote bloemen- en plantenpark met tientallen tuinen, waar u wordt verrast door...

Activiteiten Slot Loevestein

Vanaf morgen te bezoeken

Weekend van verdedigingserfgoed Slot Loevestein


Eeuwenlang zorgden forten, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Dit weekend 20 en 21 april openen erfgoedlocaties hun deuren, waaronder Slot Loevestein. Museumgidsen vertellen...

Ontdek alles over de kinderen van Slot Loevestein


Ontdek deze meivakantie meer over de jonge Loevestein bewoners door de eeuwen heen. De enthousiaste museumgidsen vertellen je er graag over. En ga ook op ontdekking in de vesting en doe mee aan...

Nu te bezoeken

Tijdelijke tentoonstelling ‘Tegenpolen


“Ben je voor of tegen?” In een wereld vol conflicten horen we deze vraag steeds vaker. En is ons standpunt niet een van de velen? In de nieuwe tentoonstelling “Tegenpolen” op Slot Loevestein zie...

Binnen enkele weken te bezoeken

Sluit je aan bij de soldatenschool op Loevestein!


Nieuwe soldaten opgelet! Ter verdediging van het slot en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, vindt een nieuwe soldatenlichting plaats op Slot Loevestein op woensdag 1 mei. Deze activiteit...

Een avond met Jort Kelder en Maarten Prak


Een unieke avond uit op Loevestein, vol inspiratie, verrijkende inzichten én gezelligheid. Een gesprek met Jort Kelder en Maarten Prak: van toen tot nu!