De leukste dagjes uit in de herfstvakantie

Beleef de grootste avonturen met hele gezin tijdens een dagje weg

Dagje uit in de herfstvakantie Redactioneel door
Foto 1. Aan de slag in het gave Techlab XL in het Spoorwegmuseum. Foto: Spoorwegmuseum

archief oud artikel 9 oktober 2023 Toerisme Landelijk Yes, het is (bijna) herfstvakantie! Geniet van de vrije dagen, maar blijf vooral niet te lang thuis zitten. Want er is zoveel te zien en te beleven! Kom proefjes doen in het Techlab XL, leer alles over de ruimte bij het Space College en reis door de tijd in een ouderwetse stoomtrein. Of race over een Formule 1-circuit! Dit zijn de leukste dagjes uit voor de herfstvakantie. Veel plezier!

Experimenteren in het Techlab XL

Utrecht, Utrecht Het knettert van de activiteit deze herfstvakantie in het Spoorwegmuseum! Ontdek in de gave interactieve tentoonstelling Onder Hoogspanning hoe een elektrische trein werkt en neem plaats in een van de eerste elektrische treintoestellen van Nederland: de Mat’36. En dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan! In Techlab XL kun je van 14 okt tot en met 29 okt 2023 volop experimenteren. Schiet een fles weg met luchtdruk en test de weerstand van wielen op een megagrote testbaan. Welk materiaal werkt het best? En lukt het je om een levensgrote trein in beweging te zetten? Verspreid door het museum vind je grote werkstations waar je aan de slag kunt met experimenten. Super leuk en leerzaam!

Foto 2. In het Techlab XL kun je volop experimenteren. Foto: Spoorwegmuseum

Activiteiten voor het hele gezin

Rotterdam, Zuid-Holland Slaat de verveling toe in de vakantie? Dat is snel verleden tijd bij Hollywood Event Center! In dit activiteitenwalhalla in Rotterdam is voor iedereen iets te doen. Geef vol gas in de racesimulatoren van Racesquare Rotterdam en scheur over alle bekende Formule 1-circuits. Wie is de allersnelste? Ook leuk om samen te doen is een potje Lucky Putt Minigolf, wat door spectaculaire licht- en geluidseffecten een echte beleving is. In de X-Cube Escaperooms moet je samen binnen een uur ontsnappen door goed samen te werken. Los een moord op of maak een bom onschadelijk. Superspannend!

Foto 3. Scheur over alle bekende Formule 1-circuits. Foto: Hollywood Event Center © Benedicta Badu

Treinritje naar The Roaring Twenties!

Hoorn, Noord-Holland Stap in de trein en reis terug naar The Roaring Twenties tijdens het Bello Festival bij Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, dagelijks van 21 tot en met 29 oktober. Vanuit heel Nederland zijn er historische voertuigen en stoomlocomotieven uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw te bewonderen. Reis mee langs de verschillende stations, maak kennis met de medereizigers in historische kleding en maak een praatje met de werklieden. Een hele ervaring, ook voor kinderen! Extra leuk: in het weekend rijdt de Bello Festival Expres, een elektrisch motorrijtuig, over het hoofdspoor van Amsterdam Centraal naar Hoorn.

Foto 4. Foto: Museumstoomtram Hoorn - Medemblik

Dappere dinorangers gezocht!

Amersfoort, Utrecht In DierenPark Amersfoort hebben ze je hulp nodig deze herfstvakantie. Klaar voor een avontuur? Trek kleren aan die een beetje vies mogen worden en ga met de Dinorangers mee het Dinobos in. In de dinobroedplaats zijn dino-eieren te vinden én er zijn een paar al uitgekomen. Maar één jong is in gevaar! Ga op zoek en probeer het dinojong zo snel mogelijk weer terug te vinden. En wat heeft die gevaarlijke professor ermee te maken? Ga maar eens kijken in zijn spannende lab! Een avontuur waar de kleine dino-fans nog weken over na praten. DinoAdventures is te bezoeken van 14 tot en met 29 oktober in DierenPark Amersfoort.

Foto 5. Wat is er aan de hand in het Dinobos? Ga op pad met de Dinorangers! Foto: DierenPark Amersfoort

Hoe word je een astronaut?

Lelystad, Flevoland Alle toekomstige astronautjes opgelet! In Luchtvaartmuseum Aviodrome leer je deze herfstvakantie alles over de ruimte en ruimtevaart. En kun je jouw skills voor in de ruimte vast een beetje oefenen in het speciale SPACE LAB! Ontwerp je eigen raket, lanceer een shuttle vanaf de aarde naar het ruimtestation en laat een MARShmallow krimpen. In het spel Mission Mars testen alle astronautjes hun kennis en op de Space Sprintbaan kunnen ze hun snelheid testen. Het Space College is inbegrepen bij een ticket voor Aviodrome, dus je kunt ook alle andere dingen in het museum bekijken. Stap in een echte Boeing 747 en leer vliegen in een gave vluchtsimulator!

Dwaal door een donker fort

Doornenburg, Gelderland Daal af in het verborgen Fort Pannerden, van wel vijf verdiepingen(!), en verken dit imposante verdedigingswerk in allerlei interactieve programma’s. In Expeditie Pannerden ga je op zoek naar het geheim van soldaat Willem Derksen, die iets in het fort heeft verstopt. Wat, waar en waarom? Dat moet je zelf uitzoeken! Ook spannend is Escaperoom Elements, waarin je een mysterie moet oplossen. Verder klinken in het fort allerlei verhalen van de verschillende mensen die op Fort Pannerden woonden en zijn er op woensdag 25 oktober allerlei soldatenspelletjes te spelen. Tip: op zaterdag 21 oktober, vanaf 18.30 uur tot ongeveer 21.30 uur, is het de Nacht van de Soldaat. Dan is het in het fort zó donker als het ruim 150 jaar geleden kon zijn, zonder elektrische verlichting. Ga mee en volg de route langs soldaten en andere mensen uit de fortgeschiedenis. En laat het soldatenmaal Ratsch, Kuch en Bonen je smaken!

Tip: bestel tickets voor Fort Pannerden via DagjeWeg.Tickets.

Foto 6. Ontmoet soldaten in een duister fort tijdens de Nacht van de Soldaat. Foto: Fort Pannerden

Beleef de geschiedenis

Eindhoven, Noord-Brabant Sla je geschiedenisboek maar snel dicht, want in de herfstvakantie heb je geen boeken nodig! In het preHistorisch Dorp leef je voor even in de prehistorie of in de middeleeuwen en ervaar je zelf hoe het was om een jager-verzamelaar of een Viking te zijn. Wanneer je binnenstapt in dit openluchtmuseum, loop je prompt allerlei inwoners uit verschillende periodes uit de geschiedenis tegen het lijf. Behalve heel veel te zien, is er in het preHistorisch Dorp ook veel te doen en te beleven, helemaal in herfstvakantie! Speel allerlei spelletjes van vroeger, ga kanovaren als een jager, stook een vuurtje als een Viking en leer schrijven als een middeleeuwse monnik.

Foto 7. Stap in een boomstamkano en voel je een echte jager. Foto: preHistorisch Dorp

Nog meer leuke uitjes voor de herfstvakantie

Foto 8. Ga deze herfstvakantie op avontuur in het Dinobos. Foto: DierenPark Amersfoort

Laatst gewijzigd: 2023-10-09 17:06:46 · Gepubliceerd: 9 oktober 2023 - 2342

Activiteiten Het preHistorisch Dorp

Binnen enkele weken te bezoeken

Romeinse Dagen


Het preHistorisch Dorp in Eindhoven staat in het hemelvaartsweekend volledig in het teken van de Romeinse tijd. Van 9 t/m 12 mei kom je in het hele museum Romeinen tegen en ontdek je hoe het leven...

Vikingfest


Met Pinksteren is het weer zover: van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei strijken er honderden Vikingen in het preHistorisch Dorp neer. Het is tijd voor Vikingfest!

Later dit jaar

Ambachten van Vroeger


Vier midzomer in het preHistorisch Dorp tijdens Ambachten van Vroeger. Op 22 en 23 juni ontdek je hoe ambachtslieden vroeger met hun eigen handen te werk gingen. Een leerzaam en leuk weekend waarin...

Middeleeuwse Jaarmarkt


De zomer is bijna ten einde en dat viert het preHistorisch Dorp met een groot middeleeuws jaarfeest op 24 en 25 augustus. In het openluchtmuseum van Eindhoven is er een grote jaarmarkt in...