Kerstvakantie in de dierentuinen

Vier een winter vol verlichte parken, wintershows en lichtgevende dieren

Dierentuinen Redactioneel door
Foto 1. Flamingo's chillen in het water in een prachtig verlichte Orchideeën Hoeve. Foto: De Orchideeën Hoeve

archief oud artikel 12 december 2023 Toerisme Landelijk Nu de winter zijn intrede doet, gaan ook in de dierenparken de lichtjes aan. Van kerstbomen gevuld met duizenden kerstlampjes tot gigantische lichtgevende dieren. Wij zetten de leukste activiteiten tijdens de winter in de Nederlandse dierentuinen voor je op een rijtje.

Dierenpark Amersfoort: magisch winterpark

Amersfoort, Utrecht - Kerstbomen, lichtjes en sneeuw. Van 23 december tot en met 7 januari verandert Dierenpark Amersfoort in een magisch winterpark. Ga op avontuur door het MagischWinterwoud en kom erachter hoe de natuur verandert tijdens de koude maanden van het jaar. Welke dieren houden een winterslaap? Er zijn gave projecties en geluidseffecten om het nog sfeervoller te maken en speciaal voor kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet waarmee ze alles leren over het winterse dierenrijk. Even verderop testen ze hun eigen dierenkennis met een leuke 'Dierenweetjesquiz'. Nieuw: volg het Voedselpad en kijk binnen in de Dierkeuken waar het voedsel voor de dieren wordt klaargemaakt. Geen zin om te lopen? Stap dan in bij de Lichtjestrein. En als je even moet opwarmen kan dat natuurlijk met een warme kop chocomel of glühwein en een oliebol.

Van 27 tot en met 30 december en van 2 tot en met 5 januari is het park nog extra feestelijk tijdens de Warme Winteravonden, met foodtrucks, livemuziek en 'magische winterillusies'.

De tekst gaat verder onder de video.

Elfdierentocht in Winters Blijdorp

Rotterdam, Zuid-Holland - Tot en met 7 januari bezoek je Diergaarde Blijdorp in kerstsferen tijdens Winters Blijdorp. Ga met je stempelkaart in de aanslag op pad voor de speciale Elfdierentocht, langs elf verschillende bijzondere diersoorten in het park. Kom er onderweg achter hoe deze dieren zich aanpassen aan de klimaatverandering? Heb je alle stempels binnen, dan haal je na afloop in het Jungle Café een leuke prijs op. De tocht leidt je ook langs drie verschillende ontmoetingspleinen, met elk een heel eigen sfeer én verhaal. Op vrijdag, zaterdag en zondag en in de kerstvakantie zijn bovendien allerlei kraampjes met winterse lekkernijen. Ook tof: op 15, 6, 22 en 23 december kun je in het Rotterdamse dierenpark meedoen met een workshop kerstversiering maken van plastic afval. En ben je op zoek naar een originele plek om te ontbijten tijdens de kerstdagen? Schrijf je dan snel in voor het kerstontbijt in Blijdorp op 24 of 25 december.

Winter in ARTIS

Amsterdam, Noord-Holland - Ook ARTIS is helemaal klaar voor de winter! In hartje hoofdstad volg je tijdens de kerstvakantie dagelijks een interessante winterrondleiding. Als de 'r' in de maand zit, trekken wij mensen een dikke jas aan, maar hoe gaan de dieren om met de verandering van de seizoenen? En hoe weten dieren en planten, zonder weerapps, eigenlijk dat het koud wordt? De gids vertelt je er alles over. De rondleiding start om 13:00, in de weekenden is er een extra tour om 11:00 uur. Voor de jongste bezoekers is er een leuke én leerzame Winterspeurtocht beschikbaar. Verspreid door het dierenpark vind je tien plekken waar je opdrachten kunt doen. Hoe is het om op de kop te hangen als een vleerhond? Welke dieren houden een winterslaap? En wat is de temperatuur op de maan? Ga op onderzoek uit! De opdrachten zijn leuk voor kinderen van alle leeftijden. Deelname aan alle activiteiten is inbegrepen bij je entreeticket.

Light Safari in Beekse Bergen

Hilvarenbeek, Noord-Brabant - Deze winter staat alles in Safaripark Beekse Bergen in het teken van kleur. Wanneer de dieren slapen in hun binnenverblijven, gaan langs de wandelsafari-route juist de lampen aan. Verspreid door het park vind je tijdens de allereerste editie van de Light Safari maar liefst 3000 (!) lichtgevende dieren, planten en bloemen. Die zijn verspreid over 12 kleurzones waar je van alles leert over de betekenis van kleuren in de natuur. Waarom kun je bij het zien van een knalgele slang beter op afstand blijven? En hoe ontstaat een regenboog? De route is tijdens de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie iedere dag te lopen van 17:00 uur tot 21:30 uur. Buiten de vakantieperiodes kun je terecht op donderdag tot en met zondagavond. En als je dan toch in Beekse Bergen bent? Ga dan ook langs bij het gezellige winterplein met schaatsbaan en kraampjes vol winterse versnaperingen.

De tekst gaat verder onder de video.

Winter in GaiaZOO

Kerkrade, Limburg - Ook in het zuidelijkste puntje van Nederland doet de winter zijn intreden. GaiaZOO organiseert in de kerstvakantie een leuk winters programma vol activiteiten. Zo kunnen kinderen op gezette tijden kaarsen maken van bijenwas, braakballen pluizen en knutselen voor de berberapen. Maar er zijn ook winterse voedermomenten bij onder andere de berberapen, de gieren en de nertsen. En om ook een beetje in de kerstsfeer te komen, vind je op het Magnolia Terras ook nog drie kersthuisjes. Scoor hier tussen de activiteiten en het dieren spotten door typische winterkost. Wat dacht je van een warme kop chocolademelk, glühwein, marshmallows, erwtensoep of een lekkere vegaburger.

Lichtgevende dino's in Ouwehands Dierenpark

Rhenen, Utrecht - Als de duisternis valt over Rhenen gaan de lampjes aan. Tot en met 27 januari kun je in Ouwehands Dierenpark weer terecht voor het lichtspektakel Light Nights. Dit jaar zie je geen olifanten, beren, schildpadden of andere dieren van nu, maar dieren van miljoenen jaren geleden. Precies: dino's! Voor het thema van 2023/2024, Treasures of Time, werkten meerdere Chinese kunstenaars aan gedetailleerde lichtgevende exemplaren van de beesten die vele eeuwen geleden uitstierven. Stap in de tijdmachine en bekijk naast de dinosauriërs ook vulkanen en magische planten. Bewonder ze tijdens de kerstvakantie iedere avond van 17:30 uur tot 21:00 uur. Maar behalve de spectaculaire lichtkunstwerken is er nog veel meer tofs te ontdekken, zoals een gave familieshow en 'vurig entertainment'. Light Nights is nog te zien in Ouwehands Dierenpark tot en met 27 januari 2024.

De tekst gaat verder onder de video

Zie het noorderlicht in het Dolfinarium

Harderwijk, Gelderland - Voor velen is het zien van het noorderlicht een echt bucketlist-dingetje. Dit weekend krijg je de kans in Dolfinarium Harderwijk. Oké, niet het echte werk, natuurlijk. Maar de nieuwe wintervoorstelling Lights of Nature waagt wel een poging om er zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Deze show vol licht, videoprojecties, geluidseffecten en een groot waterscherm is spectaculair én educatief. Maar behalve het Noorderlicht maak je ook kennis met andere 'natuurlijke' lichtverschijnselen. Gaaf! De show start om 18:15 uur, maar er is meer te zien in het dierenpark. Wie naar het Dolfinarium gaat wil natuurlijk wel dieren zien. Bezoek de dolfijnenvoorstelling Oceanica en neem een kijkje in de onderwaterpanorama's bij de dolfijnen en walrussen en het overdekte Roggenrif. Ook aan kerstvibes is er geen gebrek met alle kerstversiering.

Lights of Nature is tussen 26 december en 7 januari dagelijks te zien om 18:15 uur.

WILDnights in WILDLANDS

Emmen, Drenthe - Een nachtelijk rondje dierentuin is ook tof in WILDLANDS Adventure Zoo. De attracties zijn namelijk nog net iets spannender dan normaal. Heb je weleens een achtbaanritje gemaakt in het donker? En ook een boottochtje over de Rimbulla River is misschien nog wel gaver in de schemer, wanneer de jungle prachtig verlicht is. Het hoogtepunt van een bezoekje aan de WILDnights is de spectaculaire licht- en lasershow. Die wil je niet missen en dat hoeft ook niet. De show vindt namelijk drie keer per avond plaats: om 19:00 uur, 20:00 uur en 21:00 uur. Leuk voor de kinderen: laat je schminken met glow in the dark-schmink vlak voor een wandeling door Fantasy Forrest waar je verrast wordt door een woud van licht. Een rondje schaatsen naast de ijsberen? Tuurlijk! En kun je dieren spotten in het donker? Waag een poging bij onder andere de olifanten, de kamelen en de sneeuwuilen.

WILDnights bezoek je van 26 december tot en met 7 januari.

Foto 2. Tijdens WILDnights zie je WILDLANDS in alle kleuren van de regenboog. Foto: WILDLANDS Adventure Zoo

WinterDroom in de Orchideeën Hoeve

Luttelgeest, Flevoland - Beleef een magische WinterDroom in de Orchideeën Hoeve. Hier wandel je letterlijk door een jungle van licht. Maak een rondje over de sfeervolle Winterfair en doe hier je kerstinkopen tussen de lampjes en de schitterend uitgelichte bloemen en planten. Voor winterse hapjes moet je in de Zwevende Bloementuin zijn. Helemaal bijzonder is een bezoek tijdens de kaarsjesavonden. Het park blijft dan open tot 21:30 uur, waardoor de vlammetjes prachtig fonkelen in het verduisterde junglepark. Adembenemend! Bezoek je de Orchideeën Hoeve op 2 tot en met 6 januari, dan word je namelijk onderdeel de Night of the Jungle. Er speelt vanaf 16:15 uur live een Caribische steelband en de felle kleuren nemen je voor even mee naar warmere oorden. Heerlijk nazomeren! Maar je kunt ook de riviermonsters voeren en de kinderen vermaken zich nog lekker laat in het Mangrove Speelparadijs. Geniet van een kleurrijk feestje.

WinterDroom is te bezoeken tot en met 31 december, van 9:30 uur tot 18:00 uur. De kaarsjesavonden zijn op 8, 9, 10, 12 tot en met 17, 22, 23 en 27 tot en met 30 december.

Foto 3. Bewonder de duizenden lichtjes tussen de tropische planten. Foto: Junglepark de Orchideeën Hoeve

Meer winterse activiteiten

Foto 4. Spot lichtgevende dinosauriërs tijdens Light Nights in Ouwehands Dierenpark. Foto: Ouwehands Dierenpark

Laatst gewijzigd: 2023-12-21 15:27:00 · Gepubliceerd: 12 december 2023 - 2695

Activiteiten ARTIS

Later dit jaar

Aardbewoners Festival


Van 15 tot en met 23 juni organiseert ARTIS voor de eerste keer het Aardbewoners Festival. Tijdens dit festival is er, voor jong én oud, van alles te doen om weer in verbinding te komen met natuur...