1

Beleef het ultieme kerstgevoel in een eeuwenoud kasteel

Een sfeervol dagje uit in de kerstvakantie

Winterse uitjes Redactioneel door
Foto 1. Bezoek Winterkasteel Helmond in de kerstvakantie. Foto: Kasteel Helmond © Dave van Hout Fotografie

archief oud artikel 3 december 2023 Toerisme Landelijk Kerst vieren als een echte baron en barones of ridder en jonkvrouw in een prachtig versierd kasteel met brandende vuurkorven, eeuwenoude tradities en een gigantische kerstboom. Lijkt je dat wat? Kom dan langs in één van deze 6 prachtige kastelen en neem een duik in de geschiedenis van Kerst.

Kasteel Amerongen in kerstsfeer

Amerongen, Utrecht - Wat er ook gebeurt, kerst blijft kerst op Kasteel Amerongen. Kom en geniet van donderdag 21 tot en met zaterdag 30 december van het feestelijk versierde kasteel en de kasteeltuin. Bewonder een wonderlijke winterwereld in het Onderhuis en kerststalletjes in de wijnkelder. In de zalen vertellen gidsen verhalen over de bewoners van het kasteel, de geschiedenis en de bijzondere collectie. Kinderen kunnen speuren naar kleine kerstmannetjes die zich overal hebben verstopt, ook in de tuin. En vinden jullie de kamer waarin de kerstman ligt te slapen? Ssssst... maak hem niet wakker!

Foto 2. Zo sjiek at de adel vroeger tijdens feestdagen. Foto: Kasteel Amerongen

Dwaal door een magisch sprookjeskasteel

Haarzuilens, Utrecht - Op Kasteel de Haar beleef je ook dit jaar een sprookjesachtige kerst, want van 12 december 2023 tot en met 7 januari 2024 is het Kerst op de Haar! In de Main Hall van het imposante kasteel staat een acht meter hoge kerstboom te schitteren en ook de rest van het kasteel is voor de kerst versierd. Ook dit jaar is Kasteel de Haar van 7 december tot en met 7 januari 's avonds te bezoeken - een uitnodiging die zo uit een sprookje lijkt te komen. Tijdens deze Lumineuze Nachten wandel je tussen lichtjes en indrukwekkende projecties door het kasteelpark en beleef je een verre reis vol mysterie.

Foto 3. De Lumineuze Nachten van Kasteel de Haar zijn betoverend. Foto: Kasteel de Haar - Dalmonte Events

Warme winterdagen bij het Muiderslot

Muiden, Noord-Holland - Wist je al dat het Muiderslot de hele winter open is, ook tijdens de kerst? Van 16 december 2023 tot en met 25 februari 2024 branden de lichtjes, is de chocolademelk warm en is er van alles te ontdekken over het middeleeuwse leven op het kasteel in wintertijd. Volg de winterse audiotour en kom erachter hoe mensen vroeger op het kasteel aan water, licht en voedsel kwamen. Kinderen kunnen in de kerstvakantie meebouwen aan een winterkasteel van LEGO© en als ze tussen de 5 en 9 jaar oud zijn aanschuiven voor een voorleesuurtje in de slotkapel. Daar worden op op 27 december en op 3, 4 en 5 januari mooie winterse verhalen verteld.

Alleen voor volwassenen: houd je wel van een rondleiding met een knipoog? Dan zijn de snerttours op 24 december en op 28 en 29 december iets voor je... Deze tours zijn absoluut de allerslechtste ooit!

Foto 4. De kersttafel is gedekt! Foto: Muiderslot

Kerstverhalen op Slot Loevestein

Poederoijen, Gelderland - Overal fonkelende lichtjes, een mooi gedekte bankettafel, warme chocolademelk en glühwein. Slot Loevestein is deze winter van 23 december 2023 tot en met 7 januari 2024 in een sfeervolle kerststemming tijdens Kerstvakantie op het Slot. Neem alle mooie plaatjes in je op en dwaal door de feeëriek verlichte burcht. En dan is het tijd om te luisteren! Spannende kerstverhalen zijn er genoeg te vinden in de geschiedenis van het kasteel, de enthousiaste gidsen van Slot Loevestein brengen ze tot leven tijdens de kerstvakantie. Dit keer vertellen ze over het mooiste cadeau. Ondertussen is Hugo de Groot iets belangrijks kwijtgeraakt, kun jij het voor hem vinden?

Extra speciaal zijn de rondleidingen met kaarslicht op 28 en 29 december en op 4 en 5 januari, inclusief winterse maaltijd.

Foto 5. Beleef tijdens de kerstvakantie een sfeervolle dag op Slot Loevestein. Extra sfeervol zijn de vier kaarslicht avonden. Foto: Slot Loevestein/Stichting Liniebreed Ondernemen

Middeleeuwse winter op Kasteel Ammersoyen

Ammerzoden, Gelderland - Ook Kasteel Ammersoyen is in de winter feestelijk geopend, van 23 december 2023 tot en met 7 januari 2024. Struin door het sfeervolle middeleeuwse kasteel tijdens Kerstvakantie op Ammersoyen en bezoek het Schervenlab om de geheimen uit het verleden te ontdekken. Op 27 december en 3 januari zijn er lichtjesavonden van 17:00 uur tot 21:00 uur. Kinderen krijgen een lampion, waarmee jullie op tour gaan door het met kaarsen verlichte kasteel. Beetje spannend, maar vooral sprookjesachtig mooi! Er is ook een speciale kinderrondleiding van 2 tot en met 4 januari en op zaterdag 6 januari klinken de midwinterhoorns bij het kasteel. Bestel snel tickets!

Foto 6. Winterse gezelligheid op Kasteel Ammersoyen. Foto: Kasteel Ammersoyen

Winterse activiteiten in Helmond

Helmond, Noord-Brabant - Van 23 december tot en met 7 januari is Museum Helmond omgetoverd tot Winterkasteel Helmond, vol sfeervolle lichtjes en winterse muziek. Overal kom je bewoners van het kasteel tegen: de Marskramer, de kokkinnen, de Rentmeester en zelfs Koning Winter. Het Winterkasteel zit bomvol spannende verhalen die Gast Fantast en Aaltje Verhaaltje je met alle liefde vertellen. Ook de gidsen weten van alles over het kasteel te vertellen en laten je graag de mooiste en oudste plekken zien. Ontdek jij tijdens de spannende zoldertour wie daar brand heeft gesticht? Vergeet niet om nog een leuke foto te maken op het sfeervolle winterse binnenplein.

Foto 7. Luister naar de verhalen van Gast Fantast in Winterkasteel Helmond. Foto: Kasteel Helmond © PressVisuals.com

Winter op Paleis Het Loo

Apeldoorn, Gelderland - Deze dagen is Paleis Het Loo buiten prachtig verlicht! Met grote kerstbomen, lichtjes aan de stallen en een lasershow bij de voordeur. Maar ook binnen twinkelen van 16 december 2023 tot en met 7 januari 2024 de lichtjes tijdens Kerst in het paleis. In de zeventiende-eeuwse vertrekken van Willem en Mary kom je langs prachtig gedekte tafels met glimmend zilver en heel veel wintergroen en bloeiende planten. Kerstbomen hadden ze toen nog niet, die kwamen pas in de negentiende eeuw het kasteel in. Gelukkig zijn ze er nu wel: op de paleisroute van Wilhelmina. Verder is er een familietour, doe-activiteiten voor kinderen en in stal 1 draait een speciale kerstfilm.

Foto 8. Paleis Het Loo is in december en de kerstvakantie prachtig verlicht! Foto: Paleis Het Loo

Ook de moeite waard

Foto 9. Bezoek Winterkasteel Helmond in de kerstvakantie. Foto: Kasteel Helmond © Dave van Hout Fotografie

Laatst gewijzigd: 2023-12-14 13:27:02 · Gepubliceerd: 3 december 2023 - 16756

Activiteiten Slot Loevestein

Nu te bezoeken

Tijdelijke tentoonstelling ‘Tegenpolen


“Ben je voor of tegen?” In een wereld vol conflicten horen we deze vraag steeds vaker. En is ons standpunt niet een van de velen? In de nieuwe tentoonstelling “Tegenpolen” op Slot Loevestein zie...

Vanaf volgende week te bezoeken

Weekend van verdedigingserfgoed Slot Loevestein


Eeuwenlang zorgden forten, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Dit weekend 20 en 21 april openen erfgoedlocaties hun deuren, waaronder Slot Loevestein. Museumgidsen vertellen...

Ontdek alles over de kinderen van Slot Loevestein


Ontdek deze meivakantie meer over de jonge Loevestein bewoners door de eeuwen heen. De enthousiaste museumgidsen vertellen je er graag over. En ga ook op ontdekking in de vesting en doe mee aan...

Binnen enkele weken te bezoeken

Sluit je aan bij de soldatenschool op Loevestein!


Nieuwe soldaten opgelet! Ter verdediging van het slot en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, vindt een nieuwe soldatenlichting plaats op Slot Loevestein op woensdag 1 mei. Deze activiteit...

Een avond met Jort Kelder en Maarten Prak


Een unieke avond uit op Loevestein, vol inspiratie, verrijkende inzichten én gezelligheid. Een gesprek met Jort Kelder en Maarten Prak: van toen tot nu!