Ontmoet Romeinen en Vikingen in eigen land!

Stap terug in de tijd van soldaten, gevechten en kampementen

Romeinse Dagen Nieuws door
Foto 1. Stap terug in de Romeinse tijd. Foto: preHistorisch Dorp

archief oud artikel 5 mei 2024 Toerisme Eindhoven, Noord-Brabant Wist je dat Nederland ooit deel uitmaakte van het Romeinse Rijk? In het Hemelvaartsweekend van 9 tot en met 12 mei ontdek je hoe het leven er toen uitzag tijdens de Romeinse Dagen in preHistorisch Dorp, compleet met soldaten, een masseur (!) en een Romeinse kruidentuin. Heb je toch meer met Vikingen, dan kun je hetzelfde weekend terecht in Archeon: tijdens het Internationaal Viking Festival wordt het museumpark overspoeld met de bebaarde Noordelijke zeevaarders.

Romeinse Dagen in preHistorisch Dorp

De Romeinen zijn onderweg naar Eindhoven! Van 9 tot en met 12 mei stap je in het preHistorisch Dorp midden in de Romeinse tijd. Je ontdekt hoe ons land eruitzag toen het deel uitmaakte van het Romeinse Rijk. Salueer naar de rondmarcherende soldaten, bak broodjes of maak een Romeinse mantelspeld. Ook kun je een bezoekje brengen aan de masseur, een soldaat of kok. Die Romeinen hadden het nog niet zo slecht voor elkaar!

Uitkijktoren en Romeinse kruidentuin

Zo’n 50 jaar voor Christus veroverden de Romeinen vele landen, waaronder een deel van Nederland. Ze introduceerden nieuwe smaken, legden wegen aan en bouwden stenen huizen in onze polders. In het preHistorisch Dorp kun je verschillende Romeinse gebouwen bewonderen – reconstructies uiteraard – die in de regio van Eindhoven stonden. Zoals een poortgebouw, die als uitkijktoren werd gebruikt, en een werkschuur waarin ambachtslieden bezig zijn. Tijdens de Romeinse Dagen staat het thema ‘eten’ centraal. De Romeinen hielden namelijk van kruidig eten – in de kruidentuin kun je de geuren opsnuiven zij meenamen naar Nederland. Mmm!

Foto 2. Het thema van de Romeinse Dagen: eten! Foto: preHistorisch Dorp

Internationaal Viking Festival in Archeon

In hetzelfde weekend kun je ook op bezoek bij de Vikingen, gewoon in eigen land. Tijdens het Internationaal Viking Festival van 9 tot en met 12 mei verandert Archeon in een bruisend Vikingdorp. Deze bebaarde zeevaarders uit het Noorden laten je graag alles van hun leven zien. Ze geven demonstraties van hun wapens, laten zien hoe je kunt zilvervlechten en gaan misschien wel met elkaar in gevecht… In de Vikingtenten bewonder je allerlei ambachten en producten, zoals kleding, schoenen, kralen en stoffen. Bijzonder hoe het leven er toen uitzag!

Foto 3. Het gaat er heftig aan toe tijdens het Internationaal Viking Festival! Foto: Archeon
Heb je andere plannen met Hemelvaart? Dan kun je een weekend later – van 18 tot en met 20 mei, Pinksterweekend dus – óók in preHistorisch Dorp de Vikingen nog bezoeken tijdens Vikingfest.
Foto 4. De Romeinen geven allerlei demonstraties. Foto: preHistorisch Dorp

Laatst gewijzigd: 2024-05-06 08:33:33 · Gepubliceerd: 5 mei 2024 - 847

Activiteiten Het preHistorisch Dorp

Vanaf morgen te bezoeken

Vikingfest


Met Pinksteren is het weer zover: van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei strijken er honderden Vikingen in het preHistorisch Dorp neer. Het is tijd voor Vikingfest!

Binnen enkele weken te bezoeken

Ambachten van Vroeger


Vier midzomer in het preHistorisch Dorp tijdens Ambachten van Vroeger. Op 22 en 23 juni ontdek je hoe ambachtslieden vroeger met hun eigen handen te werk gingen. Een leerzaam en leuk weekend waarin...

Later dit jaar

Middeleeuwse Jaarmarkt


De zomer is bijna ten einde en dat viert het preHistorisch Dorp met een groot middeleeuws jaarfeest op 24 en 25 augustus. In het openluchtmuseum van Eindhoven is er een grote jaarmarkt in...