1

Bloedmooi

Over de relatie tussen mens en dier - Historisch Museum Rotterdam

Historisch Museum Rotterdam Redactioneel door

archief oud artikel 29 oktober 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Een paraplubak van een uitgeholde olifantenpoot, een jurk van veren en een hobbelpaard met een ponyhuid er over. Het Historisch Museum in Rotterdam laat sinds 4 oktober (dierendag) de tentoonstelling 'Bloedmooi' zien. De expositie gaat over de dubieuze relatie tussen mensen en dieren en is tot 30 maart te zien.

“Stadsmensen hebben een vreemde relatie met dieren”, stelt het museum. We vertroetelen onze huisdieren, maar hebben geen medelijden met de beesten die we slachten om te eten of om er jassen en schoenen van te maken. Er zijn Nederlanders die op de Partij voor de Dieren stemmen en er zijn Nederlanders die bontjassen dragen. 'Bloedmooi' confronteert de bezoeker zonder blikken of blozen met de rol van het dier in een mensenwereld.

Beestachtig

De kamers van het museum zijn thematisch ingericht en zijn aangekleed met ivoor, hoorn, bont, veren en schubben. In dit decor zijn allerlei kunststukken, maar ook heel alledaagse gebruiksvoorwerpen te zien. Veel stukken roepen een sterke reactie op. Een kitscherig bootje van schelpen geeft de bezoeker wat minder kippenvel dan een krukje, waarin nog heel duidelijk een hert in te herkennen is. Aantrekkelijk, afstotelijk en intrigerend. Ook de tas die gemaakt is van een kat is ronduit weerzinwekkend. De tentoonstelling wil bij de bezoekers allerlei ethische vragen oproepen - en doet dat ook. Hoe dierbaar zijn dieren en hoe beestachtig zijn mensen?

Bij de tentoonstelling is ook een tweetalige catalogus 'Bloedmooi/Bloody Beautiful' te koop, waarin het werk van de deelnemende kunstenaars te zien is.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 oktober 2007 - 2283