Op de woeste Waddenzee

Bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Werelderfgoed Waddenzee

5 oktober 2010 Natuur Op hun trektocht naar warmere oorden kiezen ieder jaar 10 tot 12 miljoen vogels een tussenstop in het waddengebied. Een goede keuze, want de Waddenzee is rijk aan planten en diersoorten. Ook toeristen strijken hun graag neer voor een ontspannen of actieve vakantie. Geen wonder dat dit unieke stukje natuur sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De Commissie van UNESCO noemt de Waddenzee onvervangbaar en uniek en daarom een belangrijk eigendom voor de hele wereld. Voor trekvogels is het één van de belangrijkste gebieden ter wereld en het is het grootste natuurlijke systeem van zand- en slikplaten en beschermende eilanden. Dit prachtige stukje Nederlandse natuur staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In totaal staat er 9.683,9 vierkante kilometer op de lijst. Het grootste deel van dit gebied valt binnen Duitsland.

Dynamisch

De Waddenzee verandert een aantal keren per dag helemaal, van drooggevallen wadplaten tot een woeste watermassa. Deze dynamiek van de waddenzee is ook één van de redenen waarom het gebied als Werelderfgoed is aangewezen. Planten en dieren, waarvan veel soorten zijn vertegenwooordigd in de Waddenzee, moeten zich constant aanpassen aan deze omstandigheden. Naar deze bijzondere omgeving is veel onderzoek gedaan en er is dan ook veel over bekend. Ook meer leren over de Waddenzee? Bezoek dan eens één van de informatiecentra.

Foto achtergrond: Marfis, Flickr, Foto 1: the wolf, Flickr Foto 2: Bert K, Flickr

Seizoensgasten

Ieder jaar weten veel toeristen hun weg te vinden naar de Waddeneilanden. De eilanden zelf staan niet op de Werelderfgoedlijst, maar zijn wel een heerlijk startpunt voor een ontdekkingstocht over de Waddenzee. Behalve toeristen verwelkomen de eilanden ieder jaar ook veel andere gasten. De 10 tot 12 miljoen trekvogels, die ieder jaar tijdelijk neerstrijken in het waddengebied, maken het een hotspot voor vogelaars!

DagjeWeg.NL schreef artikelen over alle waddeneilanden. Doe inspiratie op voor een weekendje weg!

Lees meer over de UNESCO Werelderfgoederen in Nederland op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:08:26 · Gepubliceerd: 2010-10-04 11:44:14 - 1075