Blijft Diergaarde Blijdorp bestaan?

#Diergaarde Blijdorp spreekt gemeenteraad toe

Diergaarde Blijdorp Nieuws door

archief oud artikel 29 oktober 2010 Natuur Rotterdam, Zuid-Holland Het nieuwe kabinet snoeit flink in de subsidies, ook in die voor kunst en cultuur. Ook de gemeente Rotterdam moet bezuinigen en kondigde aan een stuk minder geld uit te geven in de komende jaren. Voor Diergaarde Blijdorp nemen de gevolgen van deze snoeibeurt realistische vormen aan.

De handtekeningen stromen binnen bij Diergaarde Blijdorp. Al ruim 21.000 mensen tekenden tegen de afbouw van subsidie aan de dierentuin. De gemeente Rotterdam is namelijk van plan om volgend jaar 80 miljoen euro minder uit te geven. In 2015 moet er in totaal 250 miljoen euro bezuinigd zijn. De klappen vallen ook bij kunst en cultuur in de gemeente. Zo krijgt Diergaarde Blijdorp over een aantal jaren 80 procent minder subsidie. Het dierenpark denkt dan de begroting niet meer rond te krijgen.

Gemeenteraad

Als de bezuinigingen doorgaan, dan verliest Blijdorp 80 procent van de 4,5 miljoen euro aan subsidie. Volgens directeur Marc Damen is dit onhaalbaar. Afgelopen maandag verdedigde hij zijn standpunt in de gemeenteraad van Rotterdam. Volgens hem heeft de stad de afgelopen 25 jaar meegewerkt aan de modernisering van de dierentuin. Daarom heeft Blijdorp ook grote leningen afgesloten, voor bijvoorbeeld het nieuwe Oceanium en het olifantenverblijf Taman Indah.

Marc Damen stelt dat hiervoor het principe 'samen uit, samen thuis' geldt. Het succes van Blijdorp is een verdienste van de dierentuin en de stad en ook de verplichtingen die hier bij komen zijn voor allebei. "Daarom kan deze vermindering van de subsidie niet éénzijdig besloten worden; ook dat moeten we samen doen."

Hulp

Gelukkig vindt de Rotterdamse coalitie van PvdA, D66, CDA en VVD dat de gemeente de dierentuin moet helpen. Op 11 november dienen ze een motie in om bij elke bezuiniging kritisch te kijken naar de gevolgen voor de dierentuin. Zo wil de gemeente de klap verzachten. Maar de korting op de subsidie blijft hetzelfde en daar is Blijdorp het niet mee eens. Lees: Diergaarde Blijdorp voert actie.

Nationaal Onderwijsmuseum

De bezuinigingen treffen ook het Nationaal Onderwijsmuseum. Houdt dit museum het hoofd boven water?

Lees nieuws over dierentuinen op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2016-07-27 09:59:56 · Gepubliceerd: 2010-10-29 13:44:08 - 620