1

Ontdek scheepskisten vol kennis

Maritiem Museum Rotterdam start expo over avontuurlijke wetenschappers

Maritiem Museum Rotterdam Nieuws door

archief oud artikel 5 november 2011 Geschiedenis Rotterdam, Zuid-Holland Hoe weten we eigenlijk welk weer we de komende week kunnen verwachten? Deze vraag stelt het Maritiem Museum Rotterdam tijdens de nieuwe expositie die dit weekend opent. De tentoonstelling 'Scheepskisten vol kennis - Met Elie van Rijckevorsel op expeditie' kom je alles te weten over intensieve expeditiereizen die wetenschappers moesten maken om alles te leren over het weer.

Een website als Buienrader is tegenwoordig heel normaal, maar zelden weten we hoeveel onderzoek hier aan vooraf gaat. Wetenschappers maken al eeuwenlang intensieve expeditiereizen, om metingen en onderzoek te doen naar het weer. Bij het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je alles over de soms zware omstandigheden in de 19e eeuw, toen wetenschapsreizen vooral afhankelijk waren van de scheepvaart.

Avontuurlijke expedities

Zo reisde de Rotterdamse Elie van Rijckevorsel in de 19e eeuw naar Indië, met scheepskisten vol meetinstrumenten om natuurkundige observaties te doen. Prins Willem Alexander kampeerde begin dit jaar op een ijskap in Groenland om experimenten uit te voeren en astronaut Kuipers gaat dit jaar met hetzelfde doel de ruimte in. De tentoonstelling 'Scheepskisten vol kennis - Met Elie van Rijckevorsel op expeditie', gaat van start op zaterdag 5 november en duurt nog tot en met 5 februari 2012. De expositie staat in het kader van het honderdjarig bestaan van de Erasmusstichting waarvan Elie van Rijckevorsel de oprichter was.

Doe mee aan de prijsvraag van DagjeWeg.NL en win het boek 'Elie van Rijckevorsel 1845-1928. Wie teveel omhelst houdt weinig vast'! Het Maritiem Museum Rotterdam geeft twee exemplaren weg.

Laatst gewijzigd: 2011-11-07 16:44:54 · Gepubliceerd: 5 november 2011 - 336

Activiteiten Maritiem Museum Rotterdam

Nu te bezoeken

Bestemming havenstad


Ontdek het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam. Stap in een virtuele metro en reis van dam tot wereldhaven. Je komt erachter, hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa.

Offshore Experience


Ervaar zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En denk mee over de energiewinning van morgen. De wind...