Van Luther tot stewardess: niet te missen tentoonstellingen

Actuele tentoonstellingen in Nederlandse musea

Tentoonstellingen Redactioneel door
Foto 1. V.l.n.r. 1: British Midland, Engeland, Uniform 1987-1996, Collectie Cliff Muskiet. 2: Braniff International, Verenigde Staten, Uniform 1966-1968, Collectie Cliff Muskiet. 3: TAP Air Portugal, Portugal, Huidige uniform, Collectie Cliff Muskiet. 4: KLM Royal Dutch Airlines, Nederland, Uniform 1971-1975, Collectie Cliff Muskiet. © Kunsthal Rotterdam.

archief oud artikel 28 augustus 2017 Cultuur Landelijk Een rebelse refo, wereldberoemde wereldverbeteraars en zuurstokroze stewardessenoutfits: er is van alles te zien en te beleven in museumland dit najaar. Bekijk de nieuwe tentoonstellingen in Nederland en plan snel een dagje uit in een museum. Ongetwijfeld steek je iets op van de Reformatie, Afrikaanse stijliconen of de Luchtbrigade.

Lesje wereld verbeteren in De Nieuwe Kerk

AMSTERDAM - Ze zouden alle drie hoog scoren op de lijst van invloedrijkste mensen uit de wereldgeschiedenis: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Wat hebben ze gemeen? Alle drie hadden ze grote idealen en streden ze met alles wat ze hadden tegen rassenongelijkheid en discriminatie. In We Have a Dream ontdek je hoe zij in hun tijd het verschil maakten en wat we nu nog van ze kunnen leren. Onmisbaar tijdens een dagje Amsterdam! Van 16 september 2017 tot en met 4 februari 2018 te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Stewardessen en hun outfits

ROTTERDAM - Van een degelijk ruitje tot een jurk die niet zou misstaan als gordijn in een babykamer: door de jaren heen hebben stewardessen heel wat verschillende outfits gehad. Cabin Crew. Fashion in the Air toont een uitgebreid overzicht van stewardessenoutfits uit de hele wereld. Met als een van de hoogtepunten de zogeheten 'Air Strip' van een inmiddels opgeheven Amerikaanse luchtvaartmaatschappij: tijdens de vlucht moesten de stewardessen steeds een ander deel van hun kostuum wisselen. Van 23 september 2017 tot en met 4 februari 2018 te zien in de Kunsthal Rotterdam.

Rode Baret: militairen vertellen

OOSTERBEEK - De rode baret is hét symbool van de Luchtmobiele Brigade. In de geschiedenis hebben heel wat Nederlandse soldaten voor ons land gestreden met dit gekleurde hoofddeksel op en nog steeds dragen ze de baret in het veld. In De Rode Baret krijg je een inkijkje in het leven van deze soldaten: militairen en veteranen van de Luchtmobiele Brigade vertellen over hun persoonlijke ervaringen tijdens missies en opleiding. Van 1 september 2017 tot en met 11 maart 2018 te zien in Airborne Museum Hartenstein.

Reformatorische rebel: Maarten Luther

UTRECHT - Met de 95 stellingen op de kerkdeur in 1517 maakte hij zichzelf tot een van de belangrijkste personen uit de kerkgeschiedenis én man van het jaar 2017: Maarten Luther. Maar wie was hij precies en heeft hij nu echt zoveel betekend? In Luther ga je op zoek naar de man achter het icoon van de 500 jaar Reformatie. Bekijk spotprenten, schilderijen, pamfletten en zilverwerk met een reformatorisch tintje. Van 22 september 2017 tot en met 28 januari 2018 te zien in Museum Catharijneconvent.

Over de mode in Afrika

AMSTERDAM - Kijk in een drukke stad om je heen en je weet hoe je in heel Europa een beetje goed voor de dag moet komen. Maar wat is eigenlijk de mode in Afrika? Fashion Cities Afrika laat zien wat hot en happening is op het Afrikaanse continent. Leer het van bekende stylisten, fotografen, bloggers - en dwaal over de markt in Nairobi, waar creatief duo 2ManySiblings tweedehands designerkleding koopt om te restylen. Wie weet ga je er spontaan zelf van achter de naaimachine zitten. Van 6 oktober 2017 tot en met 31 januari 2018 te zien in het Tropenmuseum.

Meer nieuws uit museumland

Foto 2. Ontdek de Afrikaanse mode in het Tropenmuseum. Foto: 2ManySiblings (Velma Rossa & Papa Petit) © Sarah Waiswa
Foto 3. Luther in Museum Catharijneconvent. Foto: 't Licht is op den kandelaer sestelt, Noord-Nederlandtweede helft 17e eeuw, Museum Catharijneconvent, Utrecht

Laatst gewijzigd: 2017-08-29 09:53:54 · Gepubliceerd: 28 augustus 2017 - 1380