Zo woonde je als kamermeisje op Kasteel de Haar

Nieuwe rondleiding door de personeelsvertrekken op Kasteel de Haar

Kasteel de Haar: een sprookje voor iedereen Nieuws door
Foto 1. Ontdek de verborgen kamers op Kasteel de Haar. Foto: Kasteel de Haar Utrecht

archief oud artikel 5 april 2018 Cultuur Haarzuilens, Utrecht Via weggestopte gangetjes en wenteltrappen kom je op de bovenste verdieping van Kasteel de Haar: het voormalige domein van het personeel. Benieuwd hoe zij woonden en werkten op dit weelderige kasteel? Vanaf 4 april 2018 zijn deze vertrekken voor het eerst te bewonderen voor publiek.

Kasteel de Haar is al jaren druk met renoveren en is na de eerste twee verdiepingen nu ook klaar met de derde. Hier geen decadentie en overdadigheid, maar eenvoud en strijkgerei. Hier verbleven namelijk de personeelsleden, die er naast slaapkamers ook werkkamers hadden. Deze personeelskamers van het kasteel zijn vanaf 4 april open voor publiek. Tijdens een rondleiding zijn de vertrekken dagelijks te bezichtigen en krijgen bezoekers een beeld van het wonen en werken op het kasteel. Alleen in de maand september was het personeel aanwezig in het kasteel - net zoals de baron en barones, die slechts één maand per jaar het kasteel bewoonden.

DagjeWeg.NL bezocht Kasteel De Haar. Lees: Kasteel de Haar: het Downton Abbey van NL.

Rondleiding naar de verborgen kamers

Hoe was het om als bediende achter de coulissen te wonen en te werken? De rondleiding De verborgen kamers van de Haar geeft een inkijkje in hun leven. Gastconservator Ileen Montijn ging op zoek naar de spelers in de verhalen op de personeelsverdieping en vertelt op de website van het kasteel over wie zij tegen kwam. "De overhemden van Albino, het nachthemd van Pierre, de lange onderbroek van H. Bressler… Of de trouwe kamenier van barones Marie-Hélène, Mercedes heette zij, die altijd maar zat te wachten op een stoel voor de kamerdeur van haar werkgeefster voor het geval die haar nodig had." Benieuwd naar hun verhalen? Neem een kijkje in hun kamers en bewonder de inrichting. Soms stamt het interieur uit de beginperiode van het kasteel, circa 1910, en soms de periode na 1960. Zo kun je zien hoe ook de personeelsvertrekken steeds moderner werden, met bijvoorbeeld wastafels en een elektrische strijkbout.

Verrassende plekjes van Kasteel de Haar

De nieuwe rondleiding van Kasteel de Haar voert bezoekers naar verborgen plekjes, zoals een platje in de buitenlucht. Op dit dakterras heb je een mooi zicht op de Main Hall. Boven in de toren kun je het systeem zien waarmee het valhek en de ophaalbrug wordt bediend. Dit systeem met houten tandwielen werkt nog volledig en was niet eerder voor publiek te zien.

Foto 2. Neem een kijkje op de persoonsverdieping van Kasteel de Haar. Foto: Kasteel de Haar Utrecht

Laatst gewijzigd: 2018-04-05 09:48:57 · Gepubliceerd: 5 april 2018 - 919