1

Deze tentoonstellingen in het Noorden wil je niet missen

Ode aan musea in het Noorden

Nederlandse musea Nieuws door
Foto 1. Jan Wiegers, Interieur Bohémien, 1925, 70 x 80 cm, was/olieverf op doek, Groninger Museum. Bekijk deze en andere prachtige schilderijen in de tentoonstelling Avant-garde. Foto: Groninger Museum.

archief oud artikel 8 juni 2018 Toerisme Landelijk We hebben de beste tentoonstellingen in het Noorden voor je op een rij gezet. De musea in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland verwelkomen met liefde bezoekers voor hun bijzondere tentoonstellingen. Er is op dit moment een hoop te zien, dus hup, op naar het Noorden!

Escher op reis in Fries Museum

LEEUWARDEN - In 2018 kun je niet om Leeuwarden heen. De hoofdstad van Friesland is dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa, met als gevolg dat er extra veel te beleven is. En onlangs werd provincie Friesland uitgeroepen tot Europese hotspot. Des te meer reden om een dagje Ljouwert in te plannen! In het Fries Museum vind je tot en met 28 oktober 2018 de tentoonstelling Escher op reis. Wist je dat Escher een Fries was? De tentoonstelling is een ode aan de in Leeuwarden geboren kunstenaar Escher. Bekijk onder andere zo'n tachtig originele prenten. In hetzelfde museum te zien, als je er toch bent: Phantom Limb: Art Beyond Escher, met hedendaagse kunst vol gezichtsbedrog.

Mickey Mouse viert feest in Speelgoedmuseum

RODEN - Mickey Mouse is niet meer weg te denken, maar het had niet veel gescheeld of de vrolijke muis had bijna niet bestaan. Walt Disney was namelijk met een ander tekenfiguur bezig - Oswald het konijn. Dit was geen succes, dus besloot Disney om Mickey toch maar van de plank te halen. Mickey was samen met zijn liefje Minnie in 1928 te zien en groeide uit tot een wereldwijd fenomeen. Dat betekent dat Mickey Mouse dit jaar 90 jaar is! De tentoonstelling Mickey Mouse viert feest in Speelgoedmuseum Kinderwereld laat zien hoe Mickey door de jaren heen is veranderd en hoe immens populair de muis al jarenlang is. Bekijk de eerste Mickey Mouse film in kleur uit de jaren dertig, leer meer over de werkplek van Walt Disney en bekijk merchandise door de eeuwen heen. De tentoonstelling is nog het hele jaar te zien.

Meer dan een selfie in Doe Museum

VEENDAM - Op het eerste gezicht lijken het schilderijen, maar het zijn toch echt fotoportretten die je in de tentoonstelling Meer dan een selfie tot en met 9 september 2018 in het Doe Museum ziet. De foto's zijn magisch en net even anders dan anders. Kunstenares Saskia Wagenvoort plakte en borduurde zelf effecten op de door haar gemaakte foto's, zoals bloemen en patronen. Filters in real life, zou je kunnen zeggen. Zelf noemt Wagenvoort het 'Mixed & Stitched'. De tentoonstelling is een mooie weerspiegeling van onze hedendaagse cultuur, maar herinnert ons er met de klassieke kleding van de modellen ook aan dat ijdelheid van alle tijden is. Zelfportretten waren immers de selfies van de Gouden Eeuw. Je kunt ook zelf aan de slag in een fotostudio. De make-uptafel staat al klaar, evenals de attributen. Deze selfies van bezoekers komen binnenkort ook in het museum te hangen.

Meer mooie tentoonstellingen in het Noorden

  • Avant-garde in Groninger Museum, Groningen. Over hoe Groningse kunstrebellen de trendsetters van 1918 werden. Vol experimentele kunstwerken in de stijl van bijvoorbeeld Van Gogh. Van 26 mei tot en met 4 november 2018 te zien.
  • Iran - Bakermat van de beschaving in Drents Museum, Assen. Een kijkje in de schatkamer van het enorm succesvolle en stinkend rijke Perzische Rijk. Vondsten uit het huidige Iran laten zien waar de beschaving ooit begon. Van 17 juni tot en met 18 november 2018 te zien.
  • Wereldburger uit Grou in Museum Hert fan Fryslân, Grou. Over Joost Hiddes Halbertsma: dominee, taalgeleerde en wereldburger uit Grou. Leer meer over hoe Halbertsma zich inzette voor de Friese taal en cultuur en hoe de Friese cultuur volgens hem met andere culturen verbonden is. Van 1 april tot en met 30 november 2018 te zien.

Foto 2. Bekijk Mickey Mouse films en merchandise van tientallen jaren oud. Foto: Speelgoedmuseum Kinderwereld.

Laatst gewijzigd: 2018-07-17 10:25:46 · Gepubliceerd: 8 juni 2018 - 1051