Volg de lovebirds van dit voorjaar

Bij de vogels van Beleef de Lente zijn de lentekriebels niet van de lucht

Beleef de Lente - webcams Nieuws door
Foto 1. Gaat de lepelaar broeden voor de camera? Foto: Jelle de Jong / Vogelbescherming Nederland.

archief oud artikel 25 maart 2020 Natuur Landelijk Het is een ware reallifesoap, het liefdesleven van vogels in de lente. Normaal gesproken krijgen we daar op de grond niet veel van mee, maar door de webcams van Beleef de Lente kunnen we ongegeneerd gluren in het vogelnest. Kijk mee in het nest en volg de liefdesperikelen en opvoedstress van de zeearend, de ooievaar, de ijsvogel of de bosuil. En zie hoe de lente zich ontvouwt...

Wie de webcam aanzet op de website van Beleef de Lente kan even schrikken. Want wanneer ben je nu zo dichtbij een kerkuil of een slechtvalk? Voor de trouwe kijkers is het geen verrassing meer en zijn de verwachtingen hooggespannen wat dit seizoen gaat brengen. Blijven alle koppels bij elkaar? En hoeveel jongen overleven en vliegen uiteindelijk het nest uit? Tot eind juni kan iedereen meekijken op de website van Beleef de Lente. Leuk: bij sommige video's zit ondertiteling met uitleg, zodat je beter begrijpt wat de situatie is.

"Het gaat met zoveel haken en ogen, beren en leeuwen en ups and downs gepaard, dat van ieder paartje voor de webcams een complete speelfilm kan worden gemaakt. Elk broedseizoen is voor al die afzonderlijke vogels een uniek verhaal", zo schreef Louis van Oort, medewerker Vogelbescherming Nederland al in 2018. En dat zal dit jaar niet anders zijn!

Verliefde lepelaars

Voor de tweede keer sinds het ontstaan van Beleef de Lente schittert de elegante lepelaar voor hun camera's. En hopelijk niet eentje, maar een verliefd koppeltje wat jongen gaat grootbrengen. Ieder jaar zijn er ongeveer veertig nesten in het moerasbos en vliegen er veel jongen uit. Er is een Lepelaar Berk Cam en een Leperaar Nest Cam. Hopelijk kan iedereen dit jaar toekijken hoe de kleine lepelaartjes uit het ei kruipen en opgroeien. Voor nu is het nog even duimen dat er een koppeltje is dat een nest voor de camera uitkiest.

Zelf de natuur in

Zo dichtbij als met een webcam kom je natuurlijk niet, maar je kunt ook zelf vogels spotten in de natuur. Op de website van Beleef de Lente kun je je postcode invullen om te ontdekken welke soorten vogels er in je buurt rondfladderen. Zo speur je op de Wadden naar de mooiste wadvogels, zoals de zilverplevier en de kluut. Of tuur je de hemel af naar een spoor van de slechtvalk of de zeearend! De zeearend broedt sinds 2006 weer in Nederland en heeft inmiddels jongen voortgebracht in onder meer het Lauwersmeer, de Biesbosch, De Alde Feanen en de Oostvaardersplassen.

Foto 2. Kijk mee in het nest van de steenuil. Foto: Koos Dansen / Vogelbescherming Nederland.

Laatst gewijzigd: 2020-03-24 15:45:11 · Gepubliceerd: 25 maart 2020 - 2470