20 zomerse dagjes weg in Noord-Nederland

Bekijk de leukste dagjes weg voor de zomervakantie | Redactioneel door

De leukste dagjes uit deze zomer in het noorden

17 juli 2020 Toerisme Landelijk Zomervakantie! Dagen luieren, samen leuke dingen doen en de normale routine een poosje loslaten. Geniet van die zomerse vrije dagen! En zoek samen de mooiste plekken op in alle provincies van vakantieregio Noord. Waar je een dagje weg vol avontuur vindt, of juist rust. En sowieso een boel nieuwe ervaringen opdoet. Zo lijkt de zomervakantie nog langer te duren...

Foto 1. Bulderende kanonnen en een VOC-schip in Batavialand. Foto: Batavialand

Wat te doen in Noord-Holland?

AMSTERDAM - In de Flight Experience van THIS IS HOLLAND zweef je over vele bijzondere locaties in Nederland. Vlieg over de Zaanse Schans, de tulpenvelden en de Amsterdamse grachten; de mooiste plekken liggen aan je voeten. Het gevoel dat je zweeft is levensecht! De totale experience duurt gemiddeld één uur en bestaat uit meerdere onderdelen, met als hoogtepunt de Flight Experience. Bestel meteen je tickets en krijg € 5,- korting.

AMSTERDAM - Een dagje Amsterdam wordt één groot avontuur met de City Challenge App. Kies samen een route, duik met een iPad in de spannende challenges en word de held van de stad! Lukt het jullie om de Mystery Murder op te lossen? Dankzij het gebruik van technieken als GPS, Augmented Reality en VR wordt de echte wereld gecombineerd met de virtuele.

CALLANTSOOG - Huh, is dat op het strand gevonden? In Juttersmuseum Callantsoog zie je de gekste en mooiste vondsten van strandjutters van de afgelopen twintig jaar. Een bonte collectie, waar soms bizarre verhalen achter schuilgaan. Het museum ligt achter de duinen van de badplaats. Goed te combineren met een dagje strand dus. Kun je ook zelf op zoek naar vreemde vondsten tussen het zand.

Dagje weg in Flevoland

LELYSTAD - Zet een VR bril op en laat je meevoeren naar levensechte werelden in virtual reality bij VR Experience. Het ene moment zweef je door de ruimte, het andere moment scheur je als professioneel coureur over de racebaan. Voor alle leeftijden zijn er games en avonturen om uit te kiezen en het leuke is dat je met anderen mee kunt kijken. Of zelfs samen spelen! Kies een experience en geniet 60 of 90 minuten van een hele nieuwe wereld.

LELYSTAD - Zet koers naar Batavialand en ontdek het leven in de zeventiende eeuw aan boord van VOC-schip. Ook kun je zelf een spijker maken in de Smederij of een touw slaan in de Tuigerij. De dag krijgt een knallend einde met een demonstratie kanonschieten! Bestel meteen je tickets met 20% korting.

LUTTELGEEST - Een zee van bloemen en overal fladderende vlinders. In de Orchideeën Hoeve is altijd zomer en voelt het alsof je in de tropen bent. In de vijvers kun je de koikarpers voeren en in het Amazone Regenwoud wonen witoorpenseelaapjes. Met kinderen is het leuk om de speurtocht te volgen en te spelen op de waterrijke binnenspeelplaats.

ALMERE - Bij Veiligheidsmuseum PIT ontdek je wat de mensen van de brandweer, politie en ambulance dagelijks doen. Bewonder voertuigen van door de jaren heen, neem een kijkje in een echte meldkamer en test of jij geschikt zou zijn om een misdaad op te lossen. Bestel meteen je tickets met 15% korting.

Wat te doen in Friesland?

LAUWERSOOG - Een origineel uitje: een tocht met de tuktuks van TukTuk Lauwersoog. Probeer dit van origine Italiaanse voertuig eens uit in het noorden van ons land en rijd van Lauwersoog naar Zoutkamp, Pieterburen of Moddergat. Een picknickmand mee en gaan!

ROTSTERGAAST - Op de speelboerderij van Boer Bart is altijd wat te beleven. Eieren rapen, kijken bij het melken van de koeien of zelf iets oogsten uit de tuin. Kinderen vermaken zich in de buitenlucht met de tractors en de trampolines. En de ouders genieten van de natuur, de rust en een vers bakje koffie.

LEEUWARDEN - Over Friesland vliegen, een potvis van heel dichtbij bewonderen en meer leren over gif en giftige beesten? Natuurmuseum Fryslân is leuk voor het hele gezin en zit vol weetjes, proefjes en bijzondere dieren.

VEENWOUDEN - Het is één van de weinige overgebleven kasten van Fryslân: De Schierstins. Het is zelfs het allerlaatste torenkasteel van heel Noord-Nederland. Dit gebouw in Feanwâlden stamt uit de dertiende eeuw. Ga op speurtocht door de geschiedenis en ontdek het gebouw met leuke opdrachten.

Dagje weg in Drenthe

BORGER - Als je in Drenthe bent wil je de hunebedden zien. Toch? Een goed begin is het Hunebedcentrum, waar je reis naar de prehistorie begint. In de zomer is vooral het Oertijdpark leuk, waar je via grafheuvels en veenwegen naar het prehistorische dorp wandelt. Hier wacht een ontmoeting met de hunebedbouwers! Er is ook een blotevoetenpad en er zijn diverse ontdekpaden en een vlindertuin.

DROUWEN - Eindeloos over de kop en in het rond in Attractiepark Drouwenerzand! Het park heeft attracties voor het hele gezin, van de Para-Jump en de supersnelle attractie XLR8 tot een Oldtimerbaan. Ook voor iedereen: onbeperkt eten en drinken! IJsjes, broodjes, patat en snacks zijn allemaal bij de toegangsprijs inbegrepen. Een voordelig dagje uit voor gezinnen.

ASSEN - Van hunebedden tot de TT Assen: in het Drents Museum komen alle aspecten van de provincie terug. Een bonte mix van oud en nieuw, net als de provincie en de hoofdstad zelf. Leuk: in het museum vind je naast prachtige kunst Het Grootste Poppenhuis van Nederland. In een levend poppenhuis reis je terug naar het Drenthe uit de achttiende eeuw.

Wat te doen in Overijssel?

HENGELO - In Techniekmuseum Oyfo is het onmogelijk om je handen niet te gebruiken! Zet een stoommachine in werking of probeer te bellen met zo'n ouderwetse draaischijf-telefoon in dit interactieve museum. De bovenste verdieping is ingericht voor kinderen, met interessante games, K'nex en het Spel der Techniek.

OOTMARSUM - Het Twente van vroeger, met heeren en boeren, is bewaard in het Openluchtmuseum Ootmarsum. Tuur naar binnen in de verschillende huisjes en kom erachter hoe boerenfamilies hier vroeger woonden. En wie waren de Hofmeier, de Drost van Twente en de Commandeur eigenlijk? Het land van Heeren en Boeren kent in het openluchtmuseum geen geheimen.

PAASLOO - In Klimbos Avontuurlijk Paasloo bedwingen stoere klimmers de boomtoppen en gaan van touwbruggen naar zwaaiende balken. Voor iedereen - ook de minder heldhaftige klimmer - is er een leuk parcours. De kleintjes klimmen op een Low Rope en op het hoogste parcours eindig je bij de zipline van 131 meter. Een sportief dagje weg, lekker buiten!

Dagje weg in Groningen

SAAXUMHUIZEN - Op de Bloemenboerderij wacht een plattelandsavontuur! Zoek tussen de maïsplanten naar de uitkijktoren of ga sportief aan de slag op de klompjesgolfbaan en boerenbowlbaan. En neem vooral een duik in het maïsbad op deze leuke boerderij in Saaxumhuizen!

GROOTEGAST - Voor veel kinderen is LEGO één van de leukste dingen om mee te spelen. Die kinderen kunnen hun lol op in het LEGiO-museum in Grootegast, waar een complete speelstad staat gebouwd van legosteentjes. Natuurlijk kun je hier zelf lekker bouwen aan één van de legotafels. En er draait een film over het ontstaan en de ontwikkeling van legospeelgoed in de legobioscoop.

LEEK - In de provincie en omstreken een begrip, voor dagjesmensen van verder weg een aangename verrassing. Familiepark Nienoord is een gezellig familiepark boordevol spannende attracties plus een kinderboerderij en een zwemkasteel. De omgeving is bosrijk en groen en je kunt er zelfs high-teaën op een landgoed van vroeger.

Dagje uit in de zomervakantie

Foto 2. Ga de challenge aan in Amsterdam met de City Challenge App. Foto: Michiel Ton
Foto 3. Verken nieuwe werelden bij VR Experience Lelystad. Foto: VR Experience Lelystad
Foto 4. Vlieg over Nederland in de 5D-experience van THIS IS HOLLAND. Foto: THIS IS HOLLAND

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-07-17 14:30:51 · Gepubliceerd: 2019-07-08 11:32:28 - 4030