De beste uitstapjes voor een schoolreisje

Dit zijn de beste tips voor een schoolreisje |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Leuke bestemmingen voor een schoolreisje van de basisschool

1 februari 2020 Toerisme Landelijk Op zoek naar ideeën voor het volgende schoolreisje? In Nederland zijn er de meest uiteenlopende schooluitstapjes. Van sommige uitstapjes kun je nog een hoop leren. Anderen zijn vooral leuk om te doen. Van noord tot zuid: hier vind je de leukste schoolreisjes door het hele land.

Foto 1. Vlieg tijdens de schoolreis uit naar een leuk uitstapje zoals Aviodrome in Lelystad. Foto: Aviodrome.

1) DoeZoo Insektenwereld

LEENS, GRONINGEN - Hoe voelt een kakkerlak? Hoe ruikt de poep van een neusbeer? Biologieles was nooit zo leuk als bij DoeZoo Insektenwereld in het Groningse Leens. Je komt bij DoeZoo Insektenwereld niet alleen insecten tegen, maar ook de grotere dieren die graag insecten eten, zoals de superschattige luipaardgekko. Er zijn verschillende arrangementen. Goed om te weten: DoeZoo beidt ook schoolreisjes voor het speciaal onderwijs aan.

2) De Spelerij

DIEREN, GELDERLAND - Tegelijk spelen en ontdekken. Dat kunnen kinderen doen bij De Spelerij. Hier mogen kinderen spelen met kunst. Maak een sleutelhanger van plexiglas of een spettertekening in de verfmachine. Bij De Spelerij beleef je een echte doe-dag waar kinderen al hun fantasie en creativiteit mogen inzetten. De Spelerij heeft verschillende arrangementen voor verschillende leeftijdsgroepen. Bij alle pakketten zit een lunch met zelfgebakken broodjes en een glas limonade.

3) Kinderpretpark Julianatoren

APELDOORN, GELDERLAND - Jul en Julia wonen in Kinderpretpark Julianatoren en ook voor schoolklassen doen deze twee reuzenmuizen graag de poort open. Ook Julianatoren houdt rekening met verschillende leeftijden. Er zijn verschillende pakketten voor kleuters, kinderen in groep 3 en 4 en er is een arrangement voor schoolkinderen uit groep 5 en 6. In Julianatoren hoef je je nooit te vervelen. Er is keuze uit meer dan zestig attracties.

4) Giga Konijnenhol Beerze Bulten

BEERZE, OVERIJSSEL - Gewoon lekker binnen en buiten spelen in een van de best gewaardeerde speelparken op DagjeWeg.NL. Speelparadijs Beerze Bulten heeft verschillende pakketten voor schoolreisjes in de aanbieding. De dag begint bij op het softplaystation, daarna mag je aanschuiven in het theater voor een show met Bultje het Konijn. De lunch bestaat uit frites met minisnacks. Bij mooi weer kunnen de kinderen daarna buiten nog uitgebreid klimmen, klauteren en rondrennen op het Giga Konijnenveld.

5) Luchtvaartmuseum Aviodrome

LELYSTAD, FLEVOLAND - Vlieg eens uit voor een bijzonder uitstapje! Bij Luchtvaartmuseum Aviodrome leer je zaken die je op school niet kunt leren. Hier leer je hoe het de mens lukte waar hij al eeuwen van droomde: vliegen. Verbaas je over de oeroude Fokker Spin, het historisch vliegtuig dat Anthony Fokker bouwde. Beleef in de flight simulator hoe het is om een piloot te zijn. Wanneer je gebruik maakt van het scholenpakket kom je binnen bij het museum en de speeltuin. Er zit ook een frietje en een blikje fris bij de prijs inbegrepen.

6) Nationaal Park De Alde Feanen

EARNEWALD, FRIESLAND - Ga in de lente of zomer op ontdekkingstocht in het Nationaal Park De Alde Feanen in het hart van Friesland. Water en land wisselen elkaar af in een prachtig natuurgebied waar je dingen kunt leren én heerlijk kunt spelen. Ga met een natuurgids op zoek naar de verschillende waterdieren die hier leven. Klim daarna in de stoere survivalbaan en ga ravotten op het speeleiland.

7) De Drentse Koe

RUINERWOLD, DRENTHE - Binnen spelen, buiten spelen, klimmen, klauteren, een rondje op de tractor, dwalen door het maïsdoolhof en eindigen met een ijsje. Bij Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe leer je het landleven op de leukste manier kennen. Drenthe is natuurlijk de perfecte provincie voor een schoolkamp of werkweek. De Drentse Koe heeft twee verschillende arrangementen voor schoolreisjes. In beide pakketten kunnen kinderen onbeperkt ranja drinken en is er een lekkere snack.

8) NEMO Science Museum

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Met een schoolreisje naar de hoofdstad, dat is leuk! NEMO Science Museum is een perfect museum voor schoolkinderen uit de bovenbouw. Hier ruik, voel en proef je hoe de wereld werkt. Je ontdekt waarom je zoveel op je ouders lijkt, hoe satellieten werken en waarom de bliksem gevaarlijk is. NEMO heeft ook een uitgebreid educatief aanbod met gratis lesmateriaal voor scholen.

9) CORPUS

OEGSTGEEST, ZUID-HOLLAND - Hoe verteer je je eten? Wat gebeurt er in je longen en waar komen baby's vandaan? Interessante vragen waar je op school tijdens de biologieles antwoord op krijgt. Deze lessen gaan pas echt leven als je op bezoek gaat bij CORPUS. Hier maak je een spectaculaire reis door het lichaam. Je reist van de darmen tot de hersenen en ziet alle belangrijke organen die er tussen zitten. Tijdens de rondleiding door het lichaam kunnen leerlingen ook interactieve games en testjes spelen.

10) Natuurspeeltuin Speelnatuur

TIENGEMETEN, ZUID-HOLLAND - Jouw eigen eiland, hoe cool is dat? Vanaf 2007 wonen er geen mensen meer op het eiland Tiengemeten. De natuur is de baas op dit Zuid-Hollandse eiland. Bij de grote Natuurspeeltuin Speelnatuur kun je ravotten in water, gras en zand. Het vakantiegevoel begint al op het pontje naar het eiland. Speelnatuur is er voor kinderen in alle leeftijden. Voor de allerkleinsten is er een veilig Ukkie-eiland waar kleuters kunnen spelen onder de schildpadfontein of in het ploeterbeekje. Oudere kinderen kunnen zwemmen, vlotten en zandkastelen bouwen. Het terrein is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking en er is een speciale rolstoel die geschikt is voor modderig en zanderig terrein. Speelnatuur is geopend van april tot oktober. Bij groepen vanaf 50 kinderen kun je Speelnatuur exclusief afhuren. Er zijn dan geen andere groepen aanwezig.

11) Enversed Virtual Reality Center

EINDHOVEN, NOORD-BRABANT - Bij Enversed stap je in een andere wereld. Enversed is het grootste vitual reality center van Europa. Zet dus maar snel je VR-bril en kies uit een van de negen virtuele werelden. Overwin je hoogtevrees door op een hoogte van 30 meter over een balk te wandelen of speel een spannend shooterspel. Het maakt niet uit of je een beginner of een pro bent. Bij Enversed zijn games voor elk niveau. Enversed VR Center is bovendien een inspirerend uitstapje voor docenten die overwegen om VR in te zetten tijdens hun lessen.

12) BillyBird Park Hemelrijk

VOLKEL, NOORD-BRABANT - BillyBird Park Hemelrijk is een droom voor kinderen die dol zijn op spelen. In de zomer kun je genieten van een prachtig strandbad met daaromheen diverse binnen- en buitenattracties. Ga op en neer in de achtbaan, spetter in de bootjesglijbaan Splash, trappelen in de waterfietsen of kom schommelen in de megaschommel van elf meter hoog. Bij slecht weer is er ook nog de enorme binnenspeeltuin Zeeroversland.

13) Steenkolenmijn Valkenburg

VALKENBURG, LIMBURG - Limburg is uniek binnen Nederland. Hier heb je heuvels en grotten! Ideaal dus voor een belevenis die je in de rest van Nederland niet kunt vinden. Limburg was ook het enige gebied waar mijnbouw werd bedreven en die geschiedenis komt tot leven in de Steenkolenmijn van Valkenburg. In deze voormalige mergelgrot leer je hoe het was om diep onder de grond de zwarte kolen uit de aarde te moeten boren. Leerlingen zien dat het leven van een mijnwerker niet zonder gevaar was.

Nog meer tips voor slimme kids

Foto 2. Speelnatuur is een unieke natuurspeeltuin op het eiland Tiengemeten. Foto: Natuurmonumenten © Janko van Beek.

Laatst gewijzigd: 2021-03-31 10:12:26 · Gepubliceerd: 2020-01-28 11:11:20 - 1166