Spot The Big Five! Ga op safari in eigen land

Wild kijken in deze Nederlandse natuurgebieden

Dagje uit in de natuur Redactioneel door
Foto 1. Wie weet spot je dit edelhert wel op de Hoge Veluwe. Foto: Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

11 april 2021 bijgewerkt: 17 april 2021 Toerisme Landelijk Wie zegt dat je naar Afrika moet voor een safari? Spot onze Nederlandse Big Five in deze natuurparken. Verrekijker mee en gaan! A-weema-weh, a-weema-weh, a-weema-weh, a-weema-weh...

Nationaal Park Oosterschelde

Vrouwenpolder, Veere, Zeeland - Nationaal Park Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland. In dit rustige en grootse gebied zijn de wind, het getij en het water de baas. Vaartochten, uitkijkpunten, wandelroutes: verken het natuurgebied op je eigen manier en spot de dieren die er leven. Zo kom je hier de bruinvis en verschillende vogels tegen. En natuurlijk, uit onze Big Five, de zeehond!

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Otterlo, Ede, Gelderland - Geniet van de prachtige natuur in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, beter bekend als de groene schatkamer van Nederland. Stap op de gratis witte fietsen of verken de omgeving te voet. Het park is een rijke mix van hei, bos en stuifzand, met meerdere wandel- en fietsroutes. Van de Big Five kom je hier veel tegen! Het edelhert, wild zwijn en de ree wandelen in het park rond.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Driebergen, Utrecht - Tussen Driebergen en Rhenen is een gigantische natuurlijke schat te vinden. In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wonen reeën, dassen en allerlei soorten vogels.In het park komen natuur en royalty samen. Je vindt hier meerdere oude woningen van vorsten, waaronder Huis Doorn, Kasteel Amerongen en Slot Zeist. Letterlijk hoogtepunt zijn de vele uitzichtpunten. Wandel over de Amerongseberg, beklim de uitkijktoren in de Kaapse Bossen bij Doorn en spot allerlei dieren. Onder andere de ree, das, zandhagedis en zwarte specht.

Nationaal Park Veluwezoom

Rheden, Gelderland - Vlakbij een oude boerderij staat de wildobservatiepost van Nationaal Park Veluwezoom. Een perfecte plek om te speuren naar wild! De Veluwezoom is een dromerige combinatie van ongerepte natuur met bossen, heuvelachtige heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Edelherten paraderen hier trots rond. Je hebt zelf een bronstroute waarop je ze tegenkomt en van half september tot half oktober kunt horen burlen.

Nationaal Park De Biesbosch

Dordrecht, Zuid-Holland - Het Nationaal Park De Biesbosch is een bekend en bijzonder natuurgebied. Het wetland heeft zich in de afgelopen eeuwen ontwikkeld tot een zoetwatergetijdengebied, met als beroemdste bewoner de bever. Er leven maar liefst een stuk of 300 in het park. Verken het park te voet of per boot; er zijn zelfs speciale bevertochten. Andere bosdieren als de vos, ree en haas zijn hier ook in het wild te vinden.

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Nijverdal, Hellendoorn, Overijssel - Rustgevende heidevelden, mooie bossen en glooiende heuvels. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is de ideale plek voor rustzoekers. Ontdek het zelf tijdens een fiets-, wandel- of paardrijtocht en kom onderweg reeën, dassen, fazanten, eendjes en karakteristieke korhoenders tegen. Op warme dagen heb je grote kans dat je op de Fazantenweide Schotse hooglanders ziet, die hier vaak verkoeling in het water zoeken.

The Big Five van Nederland

  • Bever - De bever, het grootste knaagdier van Europa. Ze blijven overdag veel in hun hol of burcht. 's Nachts gaan ze de hort op.
  • Edelhert - Een edelhert wordt ook wel de koning van het bos genoemd. Ze hebben een bizar goed reukvermogen.
  • Ree - Reeën leven meestal alleen, alleen in de winter heb je kans kleine groepjes te spotten - ook wel 'sprongen' genoemd.
  • Wild zwijn - Ze zien er lief uit, maar vergis je niet: ze kunnen 135 kilo worden en rennen verrassend snel.
  • Zeehond - Ook zo schattig, maar in het wild zijn ze best fel. Je ziet ze regelmatig op zandbanken luieren, om te zonnebaden of bij te komen van het zwemmen.

Meer dagjes uit in de natuur

Foto 2. Ook de ree hoort bij onze Nederlandse Grote Vijf. Foto: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Laatst gewijzigd: 2021-04-17 20:16:33 · Gepubliceerd: 11 april 2021 - 4831