Thuisonderwijs: proefjes en wetenschap voor kinderen

Musea op DagjeWeg.NL |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Van vuurproefjes tot een complete les aerodynamica

2 april 2020 Wetenschap Landelijk Daar zit je dan als ouder samen met je kinderen aan de eettafel. Je hebt je eigen werk, maar zij hebben ook hulp nodig bij hun schoolwerk. En ze vliegen zo langzamerhand weleens tegen de muren op, want saai! Gelukkig hebben een aantal musea hele leuke wetenschappelijke proefjes en lessen op hun sites staan. Daar veren de kinderen weer helemaal bij op, ze kunnen er hun energie in kwijt en ze leren er ook nog van. Wetenschap was nog nooit zo leuk.

Foto 1. Doe de proefjes van NEMO Science Museum nu ook thuis! Foto: NEMO Science Museum © DigiDaan

Doe-lessen van Science Centre Delft

Science Centre Delft plaatst elke week een nieuwe les op hun site. Complete lessen die de kinderen helemaal begeleiden bij hun project. Zoals de eerste les over aerodynamica. Daarin maken de kinderen alvast voorzichtig kennis met een wetenschappelijke aanpak van informatie verzamelen en vooruit denken over het materiaal dat ze willen gebruiken. Klinkt saai? Niet als ze weten dat ze het doen om hun eigen vliegtuigje te gaan bouwen! Zweefvliegtuigje? Met propeller? Of toch maar een wereldrecord brekend papieren vliegtuigje? Dat belooft wat voor de volgende lessen!

IJstijd en het heelal bij Museon

Van zaadbommetjes maken tot proefjes doen met ijs en een astronautentraining volgen: ook het Museon heeft leuke opdrachten en experimenten online gezet. Een skelet inkleuren is niet zo moeilijk, maar de proefjes met ijsklompjes zijn een stuk pittiger. En tekenen blijkt helemaal niet mee te vallen als je dat net als een astronaut liggend op je rug moet doen, met het papier boven je. Lesjes waarmee je als ouder de blits maakt.

Eindeloos veel gave experimenten bij NEMO

NEMO Science Museum doet zijn naam eer aan! Voor je het weet rijden kartonnen autootjes op eigen kracht door de kamer, loopt je kind met een robothand rond en halen ze energie uit citroenen. Je kunt door blijven scrollen op hun pagina, zoveel staat erop. Als je liever geen super bellenblaas binnen in je huis wilt, dan laat je ze toch een bruisbal maken? En heb je geen citroenen maar wel ballonnen, laat ze dan proberen om daar zelf bliksem mee te maken. Je hebt geen kind meer aan ze.

Van alles ontdekken bij Teylers Museum

Ook bij Teylers Museum vind je veel proefjes, richting de driehonderd! Leuk: ze staan per onderwerp bij elkaar. Meer leren over chemische reacties? Over geluid? Of aan de slag met vuurproefjes (letterlijk)? Het kan allemaal. Bij elk proefje hoort niet alleen een stappenplan en vraagjes, maar ook een uitleg- en antwoordenvel. Handig voor jou als thuisdocent, maar kinderen vinden vooral de experimenten leuk om te doen. Win-win!

Ook handig voor de thuisles

Foto 2. Welkom bij Science Centre Delft@Home! Er staan al leuke lessen klaar om thuis te doen. Foto: Science Centre Delft

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-04-07 09:14:38 · Gepubliceerd: 2020-04-01 14:00:15 - 1535