Beleef een droomvakantie - gewoon in Nederland

Je hoeft de grens niet over voor een bijzondere vakantie

Vakantie in eigen land Redactioneel door
Foto 1. Kamperen midden in de natuur kan ook in Nederland. Foto: Andrea Piacquadio via Pexels, bijgesneden voor DagjeWeg.NL

21 april 2021 bijgewerkt: 28 juli 2022 Toerisme Landelijk Ook in Nederland kun je fantastisch vakantie vieren. Rondtrekken of juist op één plek blijven, luxe of avontuurlijk primitief: Nederland heeft het allemaal. Dagjeweg.NL zet 6 bijzondere vakanties in eigen land op een rij.

Roadtrip met de camper

Voor een roadtrip met camper hoef je echt niet naar Amerika of Canada! Huur er één in Nederland en trek loom langs onze fantastische kust. Zoek de kleine weggetjes, ontdek mooie kustplaatsjes en stop onderweg bij een duinovergang voor een frisse duik in zee.

Vervolg je trip over een van onze eigen technische wereldwonderen De Afsluitdijk en reis door het merengebied van Friesland. Bezoek de geheimzinnige heidevelden van Drenthe, stop in de bossen van de Veluwe voor mooie wandelingen en ontdek wat er achter elke heuvel van Limburg ligt. Zoveel variatie, zoveel moois!

Tip: download de DagjeWeg.NL app op je mobiel, zo zie je onderweg welke uitstapjes er allemaal in de buurt te vinden zijn voor een leuke stop.

Strandvakantie!

Nederland heeft prachtige stranden, die voor geen enkel ander land onderdoen. Integendeel: waar veel kustgebieden vol hotels staan, is de kust van Nederland nog ongerept met prachtige duinen en uitgestrekte stranden. Kies voor een bijzondere strandvakantie en slaap in de duinen of op het strand!

Onthaasten in een huifkar

Niets zo relaxed als schommelend op de bok van je huifkar te reizen door de natuur van het Drents-Friese Wold. Met voor je neus een stoere Noorse Fjord die rustig over het bospad stapt. Door heidevelden, langs vennetjes en stuifzand en over dromerige landweggetjes kom je op de mooiste plekjes. Daar zorgen de routes van Huifkarverhuur Estelle wel voor. Die brengen je meteen ook naar leuke campings met alle ruimte voor zowel de huifkar als de pony.

Heb je weinig ervaring met paarden en pony's? Kies dan voor een trektocht door het mooie Twente met een pony en huifkar van Het Lamoen. Zij organiseren eendaagse basiscursussen waar je alles leert over de pony en de huifkar. De kinderen mogen gewoon mee, zodat ze alvast de pony en de huifkar leren kennen.

In een echt kasteel

In de heuvels van ons eigen stukje buitenland Limburg ligt Kasteel Geulzicht, midden in het Geuldal. Zodra je het kasteel met zijn vierkante en halfronde torens ziet oprijzen uit de bossen eromheen weet je: dit wordt een bijzondere vakantie.

Buiten ontbijten op het grote stenen terras met prachtig uitzicht. Hand in hand wandelen naar het mooie riviertje De Geul, die vrijwel door de achtertuin van het kasteel stroomt. En 's avonds relaxen op de leren banken in de middeleeuwse hal, voor je naar je comfortabele kamer gaat met Romeins bad of whirpool.

Ook fijn: Valkenburg en Maastricht liggen vlakbij voor een dagje stad.

Varen en slapen op je 'eigen' boot

Gooi de trossen los voor een fantastische vakantie op het water. Elke dag varen, aanleggen bij een eilandje, zwemmen en daarna overnachten in de haven van telkens een ander havenplaatsje. Allemaal in je eigen boot, gehuurd bij Turfskip Yachtcharter.

De schepen van Turfskip Yachtcharter liggen op de grens tussen de Friese Meren en natuurgebied De Weerribben. Vanaf deze plek kun je alle kanten op. Vaarexperience is niet nodig, want een ervaren schipper komt graag een middag aan boord om de fijne kneepjes van het varen te demonstreren.

Midden in de natuur

Sta je het liefst met je tentje midden in het bos, waar je 's nachts geheimzinnig geritsel hoort buiten de tent? En 's ochtends wakker wordt van de vogelgeluiden? Dat kan ook in Nederland. Ga terug naar de natuur op natuurcamping Landgoed Quadenoord, was je bij de pomp en loop of fiets zo de rest van de Veluwe op. Hier is kamperen nog écht kamperen. Of ga kamperen in de natuur van Staatsbosbeheer; dat kan zelfs in de winter.

Liever wat luxer? Boek dan een van de vakantiehuisjes in de natuur van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en zie 's ochtends comfortabel door je raam de reeën lopen. Ze verhuren schattige kleine huisjes, oude boerderijen en zelfs kastelen: voor het grootste deel historische gebouwen die horen bij de natuurgebieden waar ze in staan.

Meer tips voor een vakantie in eigen land

Foto 2. Slapen aan het strand bij Julianadorp, hoe gaaf is dat? Foto: Landal
Foto 3. Roadtrip! Ontdek Nederland met een camper. Waar je ook stopt, je hebt altijd je vakantieverblijf bij je. Foto: Siggy Nowak via Pixabay

Laatst gewijzigd: 2022-07-28 17:23:37 · Gepubliceerd: 21 april 2021 - 2530