Avontuurlijk kamperen in eigen land

Bijzondere kampeerplekken in Nederland

Kamperen Redactioneel door
Foto 1. Maak een avontuur van je kampeervakantie en slaap in een tipi of Mongoolse yurt. Foto: 't Buitenland

15 mei 2021 Toerisme Landelijk Het weer wordt steeds mooier en de zomervakantie ligt al in het verschiet. Tijd om er weer eens lekker op uit te gaan met de tent! Niet zo'n kampeerliefhebber? Behalve slapen in een eigen tent heeft kamperen in Nederland veel meer in petto. Slapen in een boom bijvoorbeeld, in een luxe safaritent met eigen douche en toilet of in een tipi. Het kan allemaal! DagjeWeg.NL ontdekte de mooiste plekjes voor kampeerders.

Net als de indianen in een tipi

Kamperen in een tent is vooral voor kinderen een echt avontuur. Zeker als die tent een tipi of wigwam is: wauw, slapen als de indianen, daar zijn ze vast voor in! In de ruime tipi's op Natuurkampeerterrein Wega pas je makkelijk met zijn vieren of vijven. De matrassen liggen al voor je klaar. Je hoeft alleen je eigen slaapzakken of ander beddengoed mee te nemen. Een gasstel om op te koken en keukengerei zijn namelijk al aanwezig. Er staat een picknicktafel bij de tent met een tarp erboven, zodat je daar ook kunt zitten als het regent.

Helemaal tof is het tipidorp op minicamping De Bokkesprong. Hier staan kleurige tipi's, die van binnen nâg kleuriger zijn ingericht. De plek straalt vrolijkheid uit, ook door de grote vuurplekken waar je 's avonds gezellig omheen kunt zitten. Je kunt zelfs eten bij elkaar scharrelen in het voedsel- en speelbosje dat bij de camping hoort! Zijn jullie met meer dan vier personen? Geen probleem, huur gewoon een kleinere slaaptipi erbij.

In Vakantiepark Slagharen staat de Wigwamwereld vol wigwams die verrassend luxe zijn. Je hebt daar zelfs je eigen douche, toilet en tv.

In een echte Mongoolse yurt

Open de met de hand beschilderde deurtjes en stap op de houten vloer van je ronde onderkomen. Bij camping 't Buitenland kun je slapen in een echte Mongoolse yurt. De yurts zijn genoeglijk, met dikke dekens, mooie lantaarns, warme kleuren en als blikvanger het tweepersoonsbed. Ook de slaapbanken die langs de kanten staan liggen prima en zien er mooi uit met hun versierde kussens en dekens. Overal hangen en staan kaarsjes. Gezellig en romantisch. Op het middelpunt van de ronde vloer staat een houtkacheltje. Je hoopt bijna op een koude nacht, zodat je daar lekker warm bij kunt kruipen.

Bij camping 't Buitenland kun je ook slapen in een tipi, pipowagen en Finse kota. Of je eigen tent neerzetten op een apart veldje. 't Buitenland is een heerlijke plek om te relaxen in het zonnetje, bij een van de vuurplekken of in de houten hottub. Wel op tijd beginnen met het verwarmen van het water, want daar moet je behoorlijk lang hout onder stoken.

Back to Basic in de natuur

Sla je tent op midden in het bos! Geen rechte wegen, geen strak aangelegde grasveldjes en geen auto's of caravans. Nee, op RCN de Flaasbloem ga je terug naar de basis op het speciale terrein De Wildenberg. Hier gaan de echte kampeerders de uitdaging aan in een ongerept stuk natuur van 10 hectare. Je tent zet je neer waar je wilt.

Alle kampeerders delen het vuur van de open vuurplek, waar je je eten kunt roosteren. Ook zijn er houtgestookte ovens om de lekkerste pizza's in te maken. Op de centrale ontmoetingsplaats staan twee Finse Kota's: één om in te barbecuen en te grillen en één om in te koken en te relaxen. Wie geen eigen tent heeft kan een verblijf boeken in een stoere tentlodge of een riante Finse lodge. Als je stiekem toch wat meer luxe wilt.

Sterren kijken in de Dome

Bij Waar het Wondert in de Achterhoek staat een wonderbaarlijke tent in een fraaie tuin. Het lijkt wel een iglo, maar dan van tentdoek. De tent is helemaal ingericht, compleet met houtkacheltje. Maar het leukste is dat je vanuit je bed de sterrenhemel ziet! De tent heeft namelijk een doorzichtig dak. Achter de tent staan appel- en perenbomen, voor je strekt het groene veld zich uit en heb je uitzicht op de mooie theetuin. En 's avonds praat je na bij de vuurschaal en de twinkelende lichtjes die tussen de bomen hangen.

Ook op Kampeerterrein Stortemelk in de duinen van Vlieland staan deze Arctic Domes. Hier pas je met zijn vieren wel in! Terwijl de zee in de verte buldert, staar je zelf dromerig naar de sterren boven je hoofd. Bij Stortemelk heb je voor echt koude nachten een elektrisch kacheltje. Je kunt het dak en de doorzichtige voorkant van deze tenten uiteraard ook afsluiten met een gordijn.

Glampen op het water

Oei, wat is Recreatiepark TerSpegelt groot! Gelukkig merk je daar niet veel meer van als je je waterlodge binnenstapt. De waterlodges van TerSpegelt liggen namelijk aan het eind van de recreatieplas op het park. Dat geeft genoeg privacy en als je op je veranda over het water uitkijkt vergeet je het grote park achter je. Oké, natuurlijk hoor je je achterburen, maar een groot park heeft ook zo zijn voordelen. Zeker met kinderen, want er is van alles te doen.

Een waterlodge ligt âp het water. Dat betekent slapen met het geluid van kabbelend water onder je. 's Ochtends je dag beginnen op de veranda, terwijl je staart over het oneindig blauwe meer. En 's middags in het zonnetje luieren in de hangmat die boven het water hangt. De tent zelf is één en al luxe met eigen douche en toilet, keuken en alle gemakken van thuis tot en met de vaatwasser. Dit is puur glamping. Vergeet alleen niet om een antimuggenspray mee te nemen.

Luxe safari

Voor een safari hoef je niet naar Afrika. In Safari Resort Beekse Bergen slaap je in een luxe safaritent midden tussen de dieren. 's Nachts hoor je de apen krijsen en als je 's ochtends wakker wordt zie je leeuwen, giraffen en zebra's langs je verblijf lopen. Zwarte en witte neushoorns, zeboes, gnoes en dromedarissen zouden zomaar je buren kunnen zijn. Maak een wandeling langs de dieren en zie ze van nog dichter bij! Je safaritent is helemaal ingericht in Afrikaanse stijl. Zo waan je jezelf even echt in Afrika. Als dat geen vakantie is! Naast safaritenten hebben ze ook luxe lodges om in te slapen en stoere boomhutten.

Meer tips voor vakantie in eigen land

Foto 2. Safari in eigen land. Overnachten in het Vakantiepark en Safari Resort voelt als een verre reis, zeker als opeens een giraf langs je verblijf wandelt. Foto: Safaripark Beekse Bergen
Foto 3. Slaap in een prachtige, handbeschilderde yurt en kook je potje buiten. Net als op de steppe. Foto: 't Buitenland

Laatst gewijzigd: 2021-05-15 15:11:46 · Gepubliceerd: 2020-06-04 15:04:05 - 1924