Peddel in een kano over de mooiste waterwegen

Kanotochten |  
Redactioneel door
Foto 1. Stap in een kano voor een dag genieten op het water en vaar over de mooie rivier de Dommel met een kano van Rofra. Foto: Rofra

Hier kun je een kano, Canadees of kajak huren

2 mei 2021 Toerisme Landelijk Zon op je bol, wind in je haren: geniet van het heerlijke zomerweer op het water en stap in een kano! Rustgevend en toch actief. En je leert Nederland op een heel andere manier kennen als je zo laag over het water glijdt, je peddel het water in spettert en je overal om je heen de geluiden van de natuur hoort. In deze 9 prachtige watergebieden kun je terecht voor een kanotocht.

Dwars door het Groene Hart

KAMERIK - Bij Boerderij de Boerinn stap je van het boerenerf zo de kano in. Gezellig samen in een Canadees of in je eentje in een kajak. Peddels in het water en de pret begint. Nadenken over de tocht hoeft niet, omdat duidelijke bordjes ervoor zorgen dat je niet verdwaalt. Zo kun je alle aandacht richten op de mooie omgeving van het Groene Hart. De waardevolle spullen zitten veilig in een waterdicht tonnetje en ook kinderen kunnen zo mee, de zwemvestjes liggen al klaar. Nog nooit eerder in een kano gestapt? Geeft niets, want je krijgt eerst peddelinstructie.

Via kleine riviertjes door de Achterhoek

LAREN - Weilanden, landgoederen en bos om je heen, het water dat onder je kano door ruist en een gevoel van onbeschrijfelijke rust. Ontdek de Achterhoek met een kano van Unieke Uitjes en peddel door de mooiste beekjes en riviertjes. Ze hebben al een aantal leuke vaarroutes voor je klaarliggen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het kronkelende riviertje de Berkel? Of over de Schipbeek door een unieke natuurgebied? Weet je zelf een andere plek, geen probleem: Unieke Uitjes komt je drijvende vervoersmiddel gewoon brengen.

Over rivier de Dommel

VALKENSWAARD - Peddel door het prachtige rivierlandschap van de Dommel met uitzicht op fraaie bossen en uitgestrekte weilanden. Je hebt bij Rofra keuze uit een kajak of een stoere Canadees en uit twee routes. Allebei beginnen ze bij 't Boothuys van Rofra, waarna je per bus naar het gewenste opstappunt gaat. Van daar peddel je over de Dommel terug naar 't Boothuys. Er is een route van 8 kilometer voor gezinnen en mensen die het rustig aan willen doen. Deze tocht duurt ongeveer twee uur. Te kort? Ga dan voor de sportieve route van 15 kilometer om zo'n 4,5 uur lekker buiten bezig te zijn. Kanovaren met korting

Door provincie Groningen

WINSUM - Huur een kajak of Canadees bij Marenland Recreatie en kies je route. Tip: neem ook de kanokaart van de provincie Groningen mee voor als je toch liever een ander waterweggetje inslaat dan de route aangeeft. Pas wel op, want voor je het weet ben je een hele dag op het water. Groningen heeft namelijk maar liefst 950 kilometer aan kanoroutes! Hier kun je wel een heel weekend rondpeddelen.

Giethoorn, de Wieden en de Weerribben

GIETHOORN - In het rijtje van prachtige kanogebieden kan Giethoorn natuurlijk niet ontbreken. Varen door het Nederlandse Venetië is iets wat je eens in je leven gedaan moet hebben. Een mooie plek om je kano's te huren is Restaurant Grachtenhof. Van hier peddel je langs oude huisjes en boerderijen snel naar het meer de Bovenwijde en de Wieden. Of vaar de andere kant op naar de al even mooie Weerribben. Een dag om nooit te vergeten.

Door een oer-Hollands waterlandschap

MONSTER - Ontdek het Westland vanaf het water en dobber door een gebied dat is doorweven met waterwegen en meertjes die al eeuwen bestaan. Ooit waren ze de transportaders voor de glastuinbouw in dit gebied. Nu kun je er zelf je weg over zoeken in een kano van Booma Recreatie. Je peddelt hier langs koeien, kassen, dorpen en stadjes: relaxen op het water in een oer-Hollandse omgeving.

Zoetwatergetijdengebied de Biesbosch

DRIMMELEN - In Biesboschcentrum Drimmelen vind je alle informatie over zoetwatergetijdengebied de Biesbosch. Maar het is ook het startpunt voor prachtige kanotochten! Kanoën is ideaal in de Biesbosch, omdat je de grotere stukken water kunt verlaten voor de smallere en ondiepere waterweggetjes. Juist daar ben je dicht bij de bijzondere natuur van dit gebied. Wie weet zie je onderweg wel de zeearend of steekt plotseling een bever zijn kop uit het water.

Tussen de vogeleilandjes van Tholen

THOLEN - Vanaf Oesterdam Events op het Zeeuwse eiland Tholen vaar je door een uniek vogelgebied. Een plattegrond wijst je de weg tussen de eilandjes waar de vogels op leven. Ssst, dan kom je misschien nog dichter bij de ganzen, futen en steltlopers. En wat is dat voor aparte eend? Dit is een tocht om te doen met een verrekijker om je nek. Ook leuk: peddelen over het open water van het Bergsche Diep.

De Amelandse branding in

BALLUM - Wie durft in een kajak de Noordzee op? Daar ben je niet zomaar, want eerst moet je je een weg banen door de branding. Dwars door de golven! Eigenlijk heeft het wel iets weg van surfen, alleen zittend in plaats van staand. Bij Ameland Actief kun je deze bijzondere beleving ervaren. Spannend, maar gelukkig krijg je eerst gedetailleerde uitleg, een uitrusting compleet met zwemvest en helm en natuurlijk veilige kajakken. In deze kajakken zit je niet vast, dus omslaan is geen punt. Een avontuur waar je nog vaak aan terug zult denken.

Meer inspiratie voor een dagje buiten

Foto 2. Maak een kanotocht door Groningen met een kano of kajak van Marenland. Foto: Marenland
Foto 3. Ontdek de Achterhoek vanaf het water met een snelle kajak of stoere Canadees van Unieke Uitjes. Foto: Unieke Uitjes

Laatst gewijzigd: 2021-07-19 16:01:55 · Gepubliceerd: 2 mei 2021 - 3685