1

Strike a pose! De leukste Instagram-musea in Nederland

Kunst, cultuur en selfies: bezoek een Instagram-museum

Dagje uit naar museum Redactioneel door
Foto 1. Neem een duik in de ballenbak voor de vetste plaatjes. Foto: The Upside Down Amsterdam © Michiel Ton

19 september 2022 bijgewerkt: 7 september 2023 Trends Amsterdam, Noord-Holland Hashtag trending. Instagram-musea zijn hot. Een vleugje kunst, complete themakamers als ode aan moderne cultuur en natuurlijk talloze selfies als de ultieme topstukken. Dit zijn de meest Insta-waardige musea in Nederland. Spoiler alert: de meeste vind je in Amsterdam, kun je een Insta-tournee door de hoofdstad doen.

WONDR

Amsterdam-Noord Dompel je onder in de pop-up experience WONDR. Dit Insta-museum is een kunstig speelparadijs voor (jong)volwassenen. Klim hier in schilderijen, dans samen onder een sterrenhemel van discoballen en duik in een zacht bad vol marshmallows. Hier mag zo'n beetje alles. Zelf op de muren kliederen, samen karaoke zingen en natuurlijk poseren op bijzondere sets. Soms hangt er zelfs al een camera klaar, zodat je gelijk de beste hoek te pakken hebt. Per mail krijg je dan later je kiekjes toegestuurd.

Foto 2. Spring in een bad vol marshmallows. Foto: WONDR Experience

The Upside Down

Amsterdam, Noord-Holland The Upside Down Amsterdam is een ode aan de moderne Nederlandse cultuur. Geen tulpen en molens, maar dropjes, dancemuziek en Mondriaan. Alle kamers in dit Insta-paradise zijn een mix van typische Dutch culture en de ups en downs van onze moderne samenleving. Zo is er een doolhof vol haatvolle comments, om online pestgedrag aan de kaak te stellen. Maar er zijn ook luchtige kamers, waar je vooral lekker kunt poseren of in een ballenbak duikt. Het museum is een idee van influencer Anna Nooshin.

Foto 3. Nederland ondersteboven. Foto: The Upside Down Amsterdam © Michiel Ton

Museum Voorlinden

Wassenaar, Zuid-Holland Museum Voorlinden is geen Instagram-museum, maar zeker wel een Instagram-waardig museum. De kunstwerken die je hier ziet, zijn vaak aangename verrassingen. Want er zit altijd een dubbele laag in, iets wat je op het eerste gezicht niet gelijk zag. Beroemd voorbeeld van een Insta-waardig kunstconcept is Swimming Pool (2016) van Leandro Erlich. Tuur bijvoorbeeld van bovenaf naar mensen op de bodem of sta juist zelf beneden voor spectaculaire foto's. Ook de omliggende museumtuin is een plaatje.

Foto 4. Gezin poseert in Swimming Pool (2016) van Leandro Erlich (1973) in Museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Antoine van Kaam

Akwart Experience

Elst, Gelderland Normaal gesproken moet je in een museum je handen thuis houden, maar niet bij Akwart Experience. Sterker nog, in dit gave Instagram museum is het juist de bedoeling dat je blend met de kunstwerken. Er zijn zeventien ruimtes met ieder een ander thema. Hang naast de smeltende klok van Dali en stap in een witte kamer vol spetters. Maak waanzinnige selfies voor je eigen Insta, schiet een vette video op je TikTok of stuur een Snap je vrienden. Ook heel leuk voor kinderen.

Moco Museum

Amsterdam, Noord-Holland In het museumhart van onze hoofdstad. Tijdens een dagje Amsterdam mag je Moco niet missen! Het Moco Museum vind je aan het Museumplein. Het is met recht een cool museum te noemen: hier hangt het werk van de moderne rocksterren uit de kunstwereld. Iconische kunst, popart en moderne streetart met een knipoog én een boodschap. Tel daar mooie installaties en Insta-waardige doorkijkjes bij op en Moco is met recht een Insta-hotspot te noemen.

Foto 5. Maak toffe foto's voor je socials. Foto: Moco Museum © Steven de Cuba

Remastered

Rotterdam, Zuid-Holland Wandel dwars door beroemde schilderijen van onder meer Vincent van Gogh en Jeroen Bosch bij Remastered, pal onder de Rotterdamse Erasmusbrug. Gids een school vissen door de zee, maak je een eigen 3D-kunstwerk op het grootste indoor LED-scherm van Europa, stap je in een bootje door de wolken en dans je in een schilderij van Mondriaan! En bijzonder: er is samengewerkt met 'nieuwe Hollandse Meesters', zoals dj Sam Feldt. De experience sluit af met de Remastered Show van een half uur.

Foto 6. Wandel door een aquarium. Foto: Audiovisual experience Remastered

Nxt Museum

Amsterdam, Noord-Holland In Nxt Museum zie je geen schilderijen en beeldhouwwerken, maar mediakunst. Dat is kunst gecreëerd met de technologieën van nu én van de toekomst. En raad eens... Dat is ook nog eens heel instagrammable! Het museum is gevestigd in een oude productiestudio in Amsterdam-Noord. Een prachtig decor dat perfect past bij het futuristische karakter van Nxt. Zet een stap in de toekomst en laat je overweldigen. What's Nxt?

Foto 7. Laat je verrassen in Nxt Museum. Foto: DagjeWeg.NL

Motion Imagination Experience

Eindhoven, Noord-Brabant Ook bij Motion Imagination Experience stap je in een wonderlijk walhalla voor social media-verslaafden. De wereld om je heen verandert doorlopend. Stap in een kleurrijke wereld vol bloemen, terwijl vlinders in vlammen opgaan. Stap midden in een vulkaan en verwonder je over talloze lichtjes die je bewegingen volgen en schaduwen die met je meedansen op de muur. Vergeet dus vooral je smartphone niet mee te nemen om de meest fantastische plaatjes te schieten. Delen maar!

  • Leuk voor de kleintjes: op woensdagmiddag en zaterdagochtend verandert de experience in een paradijs voor kinderen tijdens Kids Time.

Foto 8. Word onderdeel van kunstwerken. Foto: Motion Imagination Experience

Museum van Illusies

Maastricht, Limburg Wie heeft Victor Mids nodig voor een Mindf*ck? In het Museum van Illusies is niets wat het lijkt. Want hoewel je waarschijnlijk nog zo bij de pinken bent, houden je hersenen je hier behoorlijk voor de gek. Ga zelf aan de slag in de Smart Playroom en laat je verrassen in de op het eerste oog zo normale Ames-kamer. Maar als je één stapje zet, weet je niet wat je ziet. Krimpt iemand nou gewoon waar je bij staat? Kijk in spiegels, stap een draaiende tunnel binnen en kom erachter hoe een stilstaand plaatje je toch totaal van de wijs kan brengen.

Foto 9. Je gelooft je ogen niet in het Museum of Illusions. Foto: André Löwenthal

Dit vind je ook leuk

Foto 10. Poseer in indrukwekkende in Instagram-museum The Upside Down in Amsterdam. Foto: The Upside Down Amsterdam © Michiel Ton

Laatst gewijzigd: 2023-09-07 15:17:17 · Gepubliceerd: 19 september 2022 - 27926