Spectaculaire opera's die je niet wil missen

Opera's een must-see? Deze in elk geval wel!

Bezoek een opera in 2023 Redactioneel door
Foto 1. Wauw, deze opera's wil je niet missen! Zoals La Storia di Gianni Schicchi op de binnenplaats van een kasteel, met in de hoofdrol Damon Nestor Ploumis. Foto: Zomeropera Alden Biesen

archief oud artikel 15 januari 2023 Cultuur Landelijk Opera zware kost? Niet deze sensationele voorstellingen! Fantastische muziek en uithalen midden in een natuurgebied, liederen begeleid door prachtige ballet en muzikaal spektakel compleet met acrobatiek in de lucht: deze bijzondere opera's in 2023 wil je niet missen!

Reis naar de maan met luchtacrobaten

LANDELIJK - Licht, luchtig en vrolijk: BarokOpera Amsterdam brengt met veel plezier én acrobatiek de satirische opera Reis naar de maan van Offenbach. Een sprookje met veel humor en maatschappijkritiek, waarin een prins naar de maan wil. Dat lukt en hij wordt verliefd op de maanprinses. Helaas denken ze op de maan dat de liefde een gevaarlijke ziekte is. BarokOpera Amsterdam heeft het werk aangepast voor een klein gezelschap van zes muzikanten, zes zangers en twee acrobaten, waardoor het een intieme voorstelling wordt. Dankzij de fraaie decors, de bijzondere lichteffecten en de spectaculaire luchtacrobatiek die echt onderdeel is van het verhaal ga je al snel helemaal op in deze mooie voorstelling.

● Nog te zien op 18, 20 en 21 januari en op 6 en 7 mei. Bekijk waar je tickets kunt boeken.

Het artikel gaat verder onder de video.

Operagala vol topnummers

AMSTERDAM - Vind je een hele opera wat veel? Bezoek dan op zondag 26 februari het geliefde Opera Gala in Concertgebouw Amsterdam. Hier hoor je de bekende opera toppers als Vissi d'arte en E lucevan le stelle uit Tosca, het drinklied uit La Traviata, het paaskoor Regina Coeli, de bekendste nummers uit Carmen en het spectaculaire Gloria all'egitto uit Aïda. Zeggen de namen je niets? Als je ze hoort denkt je vast 'oh ja, dat klinkt bekend!' Want deze nummers worden overal gebruikt, van films tot reclame. Dus trek je mooiste kleren aan en geniet van het chique Opera Gala in de mooie grote zaal van het Koninklijk Concertgebouw. Sfeer, sfeer en nog meer sfeer.

Foto 2. Trek je mooiste kleren aan en geniet van een avond vol opera toppers tijdens het Opera Gala in de grote zaal van het Koninklijk Concertgebouw. Foto: Hans Roggen

De Carmina Burana met ballet

LANDELIJK - "Overweldigend!" Dat is vaak de reactie op de Carmina Burana van Carl Orff. Hij schreef in 1935 muziek bij een aantal liederen uit het middeleeuwse handschrift Carmina Burana en de rest is geschiedenis. Wie eenmaal zijn Carminia Burana gehoord heeft is verkocht en dat maakte de opera wereldberoemd. Dit jaar kun je weer van de liederen genieten, want het Nationale Opera en Ballet uit Odessa Oekraïne reist een week door Nederland met hun voorstelling van de Carmina Burana. Dat betekent niet alleen overweldigende muziek, maar ook fantastische ballet! Door een gezelschap dat heel wat moeilijke tijden meemaakte en meemaakt om deze voorstelling op de planken te zetten. Eerst de pandemie, nu de oorlog in hun land. Het geeft dit stuk met de centrale boodschap 'geniet volop van de momenten van geluk voor ze voorbij zijn' een extra lading.

De tickets zijn verkrijgbaar bij de verschillende theaters:

Het artikel gaat verder onder de video.

Op de binnenplaats van een kasteel

BILZEN - Ook in België weten ze hoe ze een opera interessant en laagdrempelig houden. De Alden Biesen Zomeropera's zijn daar een mooi voorbeeld van. Elke zomer kun je op de binnenplaats van het fraaie kasteel op Landcommanderij Alden Biesen genieten van een spectaculaire opera. Buiten maar wel droog, daar zorgen vier enorme paraplu's voor. Dit jaar is La Storia di Gianni Schicchi te zien, een opera van Puccini. Hierin doet Gianni Schicchi zich voor als zijn dode buurman, de rijke Donati die alles heeft nagelaten aan een klooster. Zo kan hij het testament veranderen voor de familie van Donati. Maar hij heeft zo zijn eigen plannen... Kom dat zien én horen tussen 9 en 23 juni.

● Landcommanderij Alden Biesen is een prachtige plek om ook de kinderen een keertje te laten proeven aan een opera. Op 17 juni lekker rennen door de parken en tuinen en daarna neerploffen op de binnenplaats van het kasteel voor een speciale kinderopera.

Met zwoele zomeravond picknick

DEN BOSCH - Neem comfortabele tuinstoelen mee, een picknickmand en een koelbox met chille wijn of koude biertjes en plof op donderdag 22 juni neer op de Parade, het grote plein voor de Sint Janskathedraal in Den Bosch. Een avond waarop het stenen plein met rode lopers wordt veranderd in een gezellig operahuis met de hemel als het dak en de torens van de kathedraal als prachtige achtergrond van het grote podium. Dit is Opera op de Parade: helemaal gratis een opera meemaken die traditioneel met veel spektakel wordt gebracht. Lekker in je zomerse kloffie - of toch maar een dikke trui, afhankelijk van het weer - genieten van de muziek en vooral van de ontspannen, zomerse sfeer. Dit is opera op zijn best!

● Voorlopig is nog maar één datum bekend, het is even afwachten of er op vrijdag weer een sing of neurie along operaconcert komt met bekende operatoppers. Houd daarvoor en voor meer informatie over de opera van dit jaar de site in de gaten.

Het artikel gaat verder onder de video.

Opera met festival vibe

UTRECHT - Stap binnen in Los Alamos in New Mexico tijdens het jaar 1943. Overal lopen soldaten die iedereen in de gaten houden, want in het onderzoekslaboratorium in Los Alamos bouwen ze de eerste atoombom. Daar is niet iedereen het mee eens, activisten proberen je een petitie te laten tekenen tegen dit zogenaamde Manhattan Project. Toch is de stemming opperbest, niemand die toen echt wist wat dat nou precies inhoudt, zo'n bom. Mensen dansen op het plein op de muziek van een big band. In de gezellige bruine kroeg klinkt vrolijke jazz. En dan hoor je de eerste klanken van de opera Doctor Atomic. Het koor begint te zingen en het verhaal ontvouwt zich over de laatste weken en minuten voor de eerste atoombom tot ontploffing werd gebracht. Centraal staan Robbert Oppenheimer en zijn vrouw Kitty, terwijl het moment steeds dichterbij komt van de big bang. Mooi weetje: veel van de teksten komen letterlijk uit documenten, brieven en petities rond het Manhattan Project.

● Op 13, 15, 17, 19, 21, 23 en 25 juli in de Werkspoorkathedraal, Tractieweg 41 in Utrecht. Het festival start om 17:00 uur, de opera om 19:30 uur. Houd de site van Doctor Atomic in de gaten voor de prijzen en start van de ticketverkoop.

In het Friese dorpje Spanga

SPANGA - Eén keer in het jaar verandert het dorpje Spanga in het Verona van de Friese streek Weststellingwerf. Dan verrijst er een grote tent in een weiland, met daarbinnen een enorm podium in meerdere lagen: de plek voor de nieuwste eigenzinnige operaproductie van Opera Spanga. Opera Spanga zet in dit dorpje al sinds 1989 veelgeprezen opera's neer, van klassiekers tot de tegendraadse bewerking van Scrooge die ze vorig jaar op de planken brachten. Dit jaar kun je hier hun unieke kijk zien en horen op de opera Jevgeni Onegin van Tsjaikovski, over liefde en de gevolgen van verkeerde keuzes. Ook dit keer in een bewerking waarin ze relevante thema's van nu aan de orde stellen. Want het doel van Opera Spanga is om opera's springlevend en actueel te houden.

● Te zien op 20, 22, 25, 27 en 29 juli en 1, 3 en 5 augustus aan de Lindedijk 11 in Spanga. Houd hun site in de gaten voor de prijzen en start van de ticketverkoop.

Lachen midden in een natuurgebied

NIJETRIJNE - Op de grens tussen Friesland en Overijssel ligt natuurgebied de Rottige Meente. Daar vinden elk jaar de voorstellingen plaats van Opera Nijetrijne, aan het riviertje de Scheene waar je alleen kunt komen via een wandeling dwars door het laagveengebied. Daar, met de langzaam zakkende zomerzon boven je hoofd, maak je kennis met de Saranceense Armida, die verliefd wordt op kruisridder Rinaldo. Tja, dat gaat niet zonder slag of stoot. Zeker niet in de bewerking van Opera Nijetrijne, waar de humor altijd vooropstaat. De taal is Nederlands, zodat het verhaal en de grappen goed te volgen zijn. En de voorstelling eindigt met een zomerse, ter plekke gemaakte maaltijd. Kortom: van begin tot eind een fantastisch uitje.

● De opera wordt gespeeld van 15 tot en met 27 augustus. Houd de site in de gaten voor meer informatie en de ticketverkoop. Neem voor alle zekerheid regenkleding met capuchon mee voor als er een buitje valt. Paraplu's zijn op de tribune namelijk niet toegestaan.

Hier vindt de opera plaats. Het artikel gaat verder onder de video.

Carmen in de geheime tuin

SITTARD - Ter afsluiting een van de populairste opera's ter wereld: het dramatische liefdesverhaal Carmen van Georges Bizet. Dit keer niet in een grote operazaal, maar in een verborgen tuin in Sittard: Jardin d'Isabelle. Een opera met heel wat bekende nummers als de Habanera en het Toreador-lied. Voor je het weet neurie je mee. Maar het is niet alleen de meeslepende nummers die Carmen zo beroemd en geliefd maken. Het is ook het voor die tijd (1875) baanbrekende verhaal over een eigenzinnige en vrijgevochten vrouw en het gevaarlijke spel van de liefde. Nog nooit eerder waren er een femme fatale en een moord te zien in een opera! Wil je er een complete avond van maken: er zijn ook VIP-kaarten te koop, compleet met een viergangendiner in - jawel - Restaurant George's naast de tuin. Te zien op zaterdag 12 augustus.

Ook interessant

  • Liever iets meer weten van opera's voor je er een keertje eentje probeert? Tot en met 19 mei toert sopraan Céline Janssen nog door Nederland met haar voorstelling Opera voor Dummies;
  • Kinderen kennis laten maken met opera? Ga dan op zondag 5 maart naar de familievoorstelling Be Opera, geschikt voor kinderen vanaf zes jaar;
  • Of neem ze mee naar de rockende kinderopera Mijs met de zwavelstokjes van Holland Opera, nog in verschillende theaters te zien tot en met 2 april;
  • Ook mooi: deze must see musicals van theaterseizoen 2022-2023.
Foto 3. Wauw, deze opera's wil je niet missen! Zoals La Storia di Gianni Schicchi op de binnenplaats van een kasteel, met in de hoofdrol Damon Nestor Ploumis. Foto: Zomeropera Alden Biesen

Laatst gewijzigd: 2023-06-21 10:31:48 · Gepubliceerd: 15 januari 2023 - 2584

Activiteiten Concertgebouw Amsterdam

Binnen enkele weken te bezoeken

Voorjaarsconcert UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck


Beleef een meeslepende avond waarin het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck schittert met Strauss’ Don Juan, Moesorgski’s Liederen en dansen van de dood met stersopraan Nataliia Shumska en Rachmaninoffs...