1

Elke dag is Dierendag!

De leukste dagjes uit met dieren

Redactioneel door
Foto 1. Kijken bij de ijsberen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Foto: DagjeWeg.NL

4 oktober 2023 Toerisme Landelijk Dieren zijn superleuk! Ben je een dagje vrij? Zoek ze dan eens op tijdens een dagje uit. Naast de vele mooie dierentuinen, ontmoet je al onze knorrende, hinnikende, brullende en tjilpende vrienden op nog veel meer plekken. Dit zijn de leukste dierenuitjes.

1. Dagje dierentuin

Wil je een dagje kijken naar dieren uit alle hoeken van de wereld? Dan is de dierentuin the place to be. Groot en klein, je vindt heel veel bijzondere dierenparken in Nederland. Zo maak je een reis langs verschillende ecosystemen zoals de bush, desert, mangrove en rimba in Burgers' Zoo. In Safaripark Beekse Bergen rijd je in je eigen auto over de savanne, op zoek naar de Big Five en in Aqua Zoo Leerdam dwaal je door de magische onderwaterwereld. Ben je een vogelliefhebber? Dan is Avifauna een goede keuze. De meest bizarre dieren spot je in Dierenpark De Oliemeulen en voor de enige reuzenpanda's in ons land moet je in Ouwehands Dierenpark zijn.

Maar er zijn nog veel meer dierentuinen in Nederland om te bezoeken.

Foto 2. Bekijk de voedermomenten in Avifauna. Foto: DagjeWeg.NL

2. Naar de kinderboerderij

Maar niet alleen exotische dieren zijn tof om te zien. Ook rondlopen tussen de varkens, geiten, pony's en cavia's is cool. Overal in in ons land vind je ze: kinderboerderijen. Scharrel zelf rond tussen de kippen en wandel tussen de geitjes door in de wei. Durf je door het hekje om aan een schapenvacht te voelen? En wie weet zie je wel een varken door de modder rollen! Af en toe mag je zelfs helpen met voeren. Maar doe dit wel alleen met toestemming van de medewerkers, want van teveel eten krijgen de dieren buikpijn. Helemaal mooi meegenomen: de meeste kinderboerderijen zijn gratis toegankelijk.

Foto 3. Hallo, geit! Foto: Kinderboerderij De Naturij

3. Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehondjes zien er natuurlijk superschattig uit. Languit zonnend liggen ze op een zandbank of ze zwemmen voorbij met alleen het koppie boven het water uit. Maar soms komen de dieren in de problemen, bijvoorbeeld als ze verstrikt raken in een vissersnet of als ze hun moeder kwijtraken. Maar als het mis dreigt te gaan, is er altijd nog Zeehondencentrum Pieterburen om ze te helpen. Hoe ze dat doen, kun je met eigen ogen zien tijdens een bezoekje. Als de dieren weer helemaal hersteld zijn, keren ze terug in de Waddenzee. Wil je bij dit bijzondere moment aanwezig zijn? Dat kan! Boek een vaartocht mét zeehonden vrijlaten.

Foto 4. Wat zien ze er leuk uit, de zeehondjes in Zeehondencentrum Pieterburen. Foto: Marketing Groningen © Peggy Bouwer

4. Dino's spotten in Zwolle

Ja, dinosaurussen zijn ook dieren. Ook al zijn ze al een tijdje uitgestorven, je kunt ze nog steeds bekijken in Nederland. Ze achtervolgen je niet zoals in Jurassic Park, maar ze zijn wel gigantisch en net echt. Bij Dinoland in Zwolle vind je er maar liefst 50 in alle soorten en maten. De grootste is wel 30 meter hoog is. Maar behalve veel te zien, is er ook veel te doen. Help mee met het opgraven van dinobotten of bekijk de gigantische beesten vanboven vanaf het klimparcours. Of volg een speurtocht waarbij je alles te weten komt over de verschillende soorten. Maar ook in de speeltuin en het restaurant is alles in dinostijl.

Meer dino's in Nederland:

Foto 5. Spot 50 levensechte dinosauriërs in Zwolle. Foto: Dinoland

5. Laat een roofvogel op je arm landen

Een machtig gezicht is het wanneer een roofvogel zijn vleugels spreidt en op je afvliegt. Vlak voor de landing mikt hij met zijn scherpe klauwen precies op je handschoen. Een bijzondere ervaring die je niet snel meer vergeet. Bij Valkerij Falconcrest in Eindhoven bekijk je de dieren van wel heel dichtbij. De reusachtige beesten nemen plaats op je arm en vliegen op commando af en aan. Uiteraard allemaal onder begeleiding van een professionele valkenier. Wie weet balanceer je straks een steenarend op je pols! Durf je niet met de vogels te vliegen maar wil je de buizerds, uilen en gieren wel graag zien? Dan kan dat natuurlijk ook gewoon.

Foto 6. Laat een roofvogel op je arm landen bij Valkerij Falconcrest in Eindhoven. Foto: Valkerij Falconcrest

6. Bekijk heel veel vissen in Fort Kijkduin

Dieren? In een Fort? Jazeker! En nee, er lopen niet alleen maar muizen door de gangen van Fort Kijkduin in Den Helder. Dit fort, dat gebouwd werd in opdracht van Napoleon, is naast een museum ook een Noordzeeaquarium. Deze aaneenschakeling van waterbassins bestaat uit veertien aquaria, die allemaal een eigen thema hebben. Kijk vol bewondering naar de verschillende soorten vissen zoals de paling, zeebaars, makreel, tarbot, roggen en haaien. Gaaf: je loopt niet alleen langs de vissen, maar ook dwars erdoorheen. Wanneer je door de gigantische glastunnel loopt, zwemt het zeeleven overal om je heen.

Foto 7. De haaien zwemmen over je hoofd in Fort Kijkduin. Foto: © Peter van Aalst

7. Word zelf een aapje in Monkey Town

Dieren kijken is natuurlijk hartstikke leuk, maar wat nou als je zelf een dier kunt zijn? Een aap bijvoorbeeld! Bij de bijna 50 vestigingen van Monkey Town klimmen en klauteren kleine primaatjes dwars door een kleurrijke apenkooi vol ballenbakken, glijbanen en andere speeltoestellen. Lekker de beest uithangen. Dit indoor speelparadijs is leuk voor kinderen tot en met 10 jaar oud. Speciaal voor kinderen tot 4 jaar is er een aparte peuterzone. Wel zo rustig en veilig. Ouders mogen gratis mee naar binnen en kunnen een plekje zoeken op het terras. Bestel er een kop koffie bij, want die fanatieke slingeraapjes zijn namelijk nog lang niet uitgespeeld.

Foto 8. Hang ondersteboven als een aapje. Foto: Monkey Town Sliedrecht © 24Indoor Sliedrecht

Meer dierenuitjes

Foto 9. Dieren spotten met de familie, ga een dagje naar de dierentuin. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-10-04 09:14:52 · Gepubliceerd: 4 oktober 2023 - 1043

Dit past bij 'Elke dag is Dierendag!'