Boer in beeld

Meer informatie over de Kunsthal |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

27 juni 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Noch de negentig koeien, noch de tachtig hectare land, noch hondje Stuif konden Dirk Kome overtuigen het boerenbedrijf van zijn vader over te nemen. Wel fotografeerde hij het boerenleven op de boerderij in Rockanje. Tot en met 26 augustus 2007 is de tentoonstelling 'Van de boerderij' te zien in de Kunsthal te Rotterdam.

De fotoserie vertelt het levensverhaal van de in 1976 geboren fotograaf. Geboren en getogen in Rockanje vertrekt Kome naar Amsterdam. Hij gaat studeren aan de Gerrit Rietveld en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in de hoofstad. Het hem zo vertrouwde boerenleven in het Zuid-Hollandse boerenleven boeit de inmiddels afgestudeerde en getrouwde kunstenaar niet. En wel.

Details

Sinds 2000 fotografeert de kunstenaar op de boerderij van zijn ouders. Hij brengt bijvoorbeeld in beeld wie zijn vader en moeder waren, de koeien wachtend voor de staldeur of zijn broer Hadde werkend op op het land. Hadde heeft het boerenbedrijf inmiddels van zijn vader genomen. Kome laat ook het veranderde landschap rond het Zuid-Hollandse kustdorp zien. Lege huizen. De verdwijning van oorspronkelijke inwoners. De Kunsthal: “Kome’s camera legt alles vast dat voorbij zal gaan: mensen, dieren, interieurs. Voor zijn lens wordt elk detail zichtbaar en, misschien belangrijker nog, legt zich in ons geheugen vast.”

Nostalgie

De presentatie in de Kunsthal is de eerste grote solotentoonstelling van een in Amsterdam wonende fotograaf. Het Rotterdamse museum noemt zijn foto's verstild en stillevens van het dagelijks leven. “De fotoserie is rijk aan details en vertelt het levensverhaal van Kome, van zijn wortels en zijn thuis”, aldus de Kunsthal. De tentoonstelling is – samengevat - één brok pure nostalgie. “Over hoe het eens was en het straks niet meer zal zijn.”

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-06-27 10:11:45 - 1358