1

Op topsnelheid langs Rotterdamse highlights

Funjet Rotterdam: met 780pk de Maas over

Funjet: razende rondvaart langs Rotterdamse highlights Reportage door
Foto 1. Raas langs Rotterdamse highlights met de Funjet! Foto: Funjet

archief oud artikel 8 juli 2015 Toerisme Rotterdam, Zuid-Holland Aan de voet van de Euromast wacht de redactie van DagjeWeg.NL een groots avontuur: we stappen aan boord van de Funjet. Deze aluminium powerboot knalt ons met honderd kilometer per uur over de Maas! Maar voordat het zover is, eerst maar eens een reddingsvest scoren...

Als we langzaam de vlonder op lopen, zien we de Funjet al liggen. Kapitein Christoffel staat ernaast. "Misschien is het handig als jullie die camera even achterlaten," lacht hij, terwijl hij ons een reddingsvest overhandigt. "Er is wel eens een cameraman van Omroep Max met een camera van duizenden euro's het water in gegaan. Hij zat op de rand, en floep!"

Helaas vaart de FunJet niet meer. Het uitstapje is gesloten.

Gillende meisjes

Voordat we aan boord stappen, krijgen we een aantal instructies. "Vinden jullie het te snel gaan, steek dan je vuist in de lucht," zegt Christoffel. "Al het andere moedigt mij slechts aan tot meer. En gillende meisjes maken mijn dag." Er volgt nog een korte uitleg over het reddingsvest, maar dan is het zover: varen maar! De Funjet komt rustig op gang. We varen eerst een stuk de haven in, maar dan gaat de gashendel open. Op volle snelheid varen we langs containerschepen, en als Christoffel even inhoudt om ons scherp de bocht in te sturen; zijn we héél even bang dat de boot misschien wel omslaat.

Adempauze onder de ss Rotterdam

Niets aan de hand, gelukkig. Christoffel blijkt een kundige kapitein. Als we de ss Rotterdam bereiken, stopt Christoffel de motor: "Dit is jullie enige adempauze, tijdens deze trip." Op het gemakje dobberen we langs het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Met een lengte van 228 meter, een breedte van 28 meter en een hoogte van 61 meter is de ss al niet klein te noemen, maar vanaf het water neemt het oude stoomschip helemaal majestueuze proporties aan.

Met de wind in de haren

We draaien de ss de rug toe. Op topsnelheid vliegen we langs de Euromast en onder de Willemsbrug en de Erasmusbrug door. Sightseeing is nog nooit zo leuk geweest! De 780pk van de Funjet stelt ons niet teleur. Onze haren wapperen in de wind en met moeite houden we alles aan en op. Na twintig minuten varen we rustig de thuishaven in. "Mission complete," lacht Christoffel. "We hebben de honderd kilometer per uur gehaald."

Foto 2. Raas langs Rotterdamse highlights met de Funjet! Foto's: Caroline de Vente
Foto 3. De ss Rotterdam is plots wel héél groot.
Foto 4. Daag, Euromast!
Foto 5. Dit schatje heeft 780 pk en kan wel honderd kilometer per uur!

Laatst gewijzigd: 2016-05-10 09:40:03 · Gepubliceerd: 8 juli 2015 - 5547