Ga op kraambezoek bij de jongste dieren in dierentuinen

Alle dierentuinen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Dit zijn de pasgeboren dieren in alle dierentuinen

12 juni 2018 Natuur Landelijk Baby's in dierenland komen in alle soorten en maten, van wollig en klein tot kaal, groot en dik. Ze zijn hoe dan ook allemaal even schattig, hebben een hoog aaigehalte en nog mooier is dat we met z'n allen massaal op kraambezoek mogen! Bewonder de baby's, zwijmel weg bij de liefde tussen moeder en baby en breng een bezoekje bij de hele familie. Nieuwe geboortes in dierentuinen in 2018 op een rij!

Foto 1. Een kersverse roodkruinmangabey. Foto: Apenheul

Historische geboorte in ZOO Antwerpen

ANTWERPEN - Voor het eerst in bijna dertig jaar is er een Cubaans rood flamingokuiken geboren in ZOO Antwerpen. Het kleintje, Tajo, is vooralsnog grijs en pluizig. Het kuikentje kwam 28 juni uit het ei gepiept. Leuk weetje: flamingo-eieren worden voor de zekerheid uit het nest gehaald zodat ze niet breken. Tijdens de broedtijd wordt er een nepei voor in de plaats gelegd.

Newborns in ZooParc Overloon

OVERLOON - Geboortenieuws uit ZooParc Overloon! In deze dierentuin werden in het voorjaar van 2018 twee Benettwallaby's, zes capibara's en een kuifseriema geboren. De twee wallababy's hebben hun kopje al uit de buidel van hun moeder gestoken en springen langzaamaan zelfstandig rond. Ook de kuifseriema zal binnenkort zijn vleugels al uitslaan en het nest verlaten. Spannend!

Babyboom in Apenheul

APELDOORN - De Apenheul is sinds maandag 11 juni een kleine roodkruinmangabey rijker! Hartstikke bijzonder, want deze aap is zeldzaam. Wereldwijd leven er nog bijna tachtig roodkruinmangabeys in ongeveer twintig dierentuinen, waarvan de Apenheul er een is. Ook de mama van de zeldzame gouden leeuwapen kregen twee kleintjes eind juni: een tweeling. Wil je op kraambezoek gaan in de Apenheul? Ga dan op zoek naar apen met een roestrode kruin en spierwitte oogleden. Er zijn nog veel meer babyaapjes te bewonderen in Apenheul. Zo werd er eind mei een bonobo en Hanuman langoer geboren en kregen de ringstaartmaki's in april maar liefst acht jongen! Bij de doodshoofdaapjes zijn bovendien ook al meer dan tien jongen geboren. Tip! Bezoek ook de zeldzame goudbuikmangabey, die vorig jaar werd geboren in Burgers' Zoo.

Twee panterwelpjes in Burgers' Zoo

ARNHEM - Burgers' Zoo heeft er wel twee hele bijzondere nieuwe bewoners bij: twee panterwelpjes! In de nacht van zaterdag 26 mei werden de twee welpjes geboren bij de Sri Lankaanse panters. Beide jongen hebben de eerste tien dagen overleefd: een kritieke fase voor panterwelpjes. In de nieuwjaarsnacht werden er ook twee panterjongen geboren bij de Sri Lankaanse panters; deze overleefden echter allebei niet. Je kunt de jongen nog niet in het echt bekijken in Burgers' Zoo, maar al wel live via de webcam van de dierentuin. Als je de dierentuin toch al met een bezoekje wilt vereren, neem dan een kijkje bij de aquaria, waar een adelaarsroggendrieling is geboren eind maart. Bovendien werd het park begin maart verrijkt met de geboorte van een breedlipneushoorntje!

Geen beschuit met muisjes maar vette vis

AMSTERDAM - Feest in hartje Amsterdam, want in ARTIS zijn twee Californische zeeleeuwen geboren! De pups kwamen op woensdag 30 en donderdag 31 mei ter wereld. Zelf drinken de pups de komende tien maanden alleen nog melk, maar de moeders krijgen extra vette vis om goed te kunnen voeden. De komende tijd zitten de pups voornamelijk nog in het binnenverblijf, waar ze niet zichtbaar zijn voor bezoekers, maar ze mogen zelf naar buiten gaan als ze daar zin in hebben! Neem ook een kijkje bij de zwarte slingeraapjes. Bij deze zeldzame soort werd ook een kleintje geboren in maart. Halverwege april werd een netgiraffe geboren en in juli een Zuid-Amerikaanse tapir: beiden kwetsbare diersoorten. Bovendien kregen de lepelaars in de volière Hollandse polder maar liefst 33 baby's in 25 dagen!

Bosrendieren in GaiaZOO

KERKRADE - Hiep hiep hoera! In GaiaZOO werden eind mei twee bosrendieren geboren in het Taiga gebied. Als je op kraamvisite gaat, heb je grote kans dat je de twee kleintjes al rond ziet rennen. Bosrendieren kunnen namelijk een aantal minuten na de geboorte al staan en lopen. Dit moet ook wel, want in het wild moeten de diertjes direct mee kunnen trekken met de kudde. Meer heuglijk nieuws uit Kerkrade: begin juni werd er een lief, klein blesbokje geboren! Ook dit jong zette na tien minuten al zijn eerste stapjes. Verder zagen in de lente van 2018 geitjes, stokstaartjes, verschillende vogels en capibara's het levenslicht. Bij de bijen in het park werd eind april bovendien een koningin geboren, die de 10.000 honingbijen de komende jaren van nieuwe werksters voorziet, en een bedreigde kuifmangabey. Deze laatste is te vinden bij de gorilla's, waar ze hun verblijf mee delen.

Babylynx en babyolifant in Dierenrijk

NUENEN - Babynieuws uit Brabant! In Dierenrijk werd begin juni een kleine lynx geboren. Moeder Anne en haar jong maken het goed. Het gaat om een vrouwtje, die hoort bij papa Bob, de kleine Spinner van een jaar en mama Anne. Eind maart stond de ooievaar ook al op de stoep in Dierenrijk. Toen werden de dierverzorgers compleet verrast door de geboorte van een babyolifantje. Olifant Htoo Yin Aye bleek vier maanden te vroeg bevallen, maar het jong maakt het goed! En begin juli werd een zeehondje geboren. Hoe zou het eigenlijk gaan met het kamelenveulen dat in 2017 werd geboren in Dierenrijk?

Geboortegolf in WILDLANDS

EMMEN - Ook in WILDLANDS Adventure Zoo werd op Tweede Paasdag een gezond olifantenkalfje geboren. Een baby van ongeveer honderd kilo! Er is nog een tweede olifantje op komst en de verwachting is dat dit 'kleintje' nog voor de zomer van 2018 wordt geboren. Eind juni volgde een tweede olifantje: Manoa, wat 'rust' betekent. Samen kunnen ze leuk spelen! In WILDLANDS zijn meer jonkies geboren. Acht Afrikaanse dwerggeitjes springen vrolijk rond in het Dogondorp en drie Nubische hangoorgeitjes, twee slingeraapjes in Jungola, babyprairiedogs, pasgeboren baviaantjes, een tweeling agoeti's, dolksteekduiven, twee jonge zebra's, roodoorbuulbuuls, een kroonduif en pinguïnduifjes zagen het levenslicht. Dat is nog eens een kraambezoek!

Vreugde in Planckendael

MECHELEN - De olifantenfamilie van de Belgische dierentuin Planckendael is flink uitgebreid. Kerst 2017 werd baby Suki geboren en de beroemde olifant Kai-Mook kreeg halverwege januari een kleintje: Tun Kai. Naast olifanten werd er ook een schattig koalaatje geboren en kondigde begin juni een prachtige giraffenbaby zich aan. In 2017 was het ook goed raak in Planckendael. Toen verwelkomde het park een babygiraf en kleine Bonobo-aap.

Girafje, zeeleeuw en meer baby's in Diergaarde Blijdorp

ROTTERDAM - Ook Diergaarde Blijdorp kent een heuse geboortegolf. Op zaterdag 23 december 2017 werd het park verblijd met de geboorte van een zwarte neushoorn, in februari werd er een François-langoertje geboren met een feloranje vacht (de enige Nederlandse dierentuin waar je dit aapje kunt zien is Diergaarde Blijdorp) en begin van het jaar werden twee moeraswallaby's geboren die hun kop steeds vaker uit de buidel van hun moeder steken. In de lente kondigden verder twee bantengskalfjes, twee Mhorrgazellen met de namen Anna en Elsa, een spierwit franjeaapje, een klein girafje, drie Visaya wrattenzwijntjes en een jong zeeleeuwtje zich aan. En eind juni volgende een kleine rode panda, die bij geboorte helemaal wit is, en halverwege juli ook nog een kleine Maleise tapir. Heel wat jonge dieren zijn er te spotten in Rotterdam dus! En heb je de Indische neushoorn al gezien, die op Valentijnsdag 2017 werd geboren?

Stokstaartjes in Ouwehands Dierenpark Rhenen

RHENEN - Ook in Ouwehands Dierenpark Rhenen zit je goed voor een boel jonge dieren. Begin februari werden vier stokstaartjes geboren en eind april werd een rendier geboren, een bokje. De grote publiekstrekker van deze dierentuin zijn natuurlijk de twee Reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen uit China.

Stekelige baby's in Almere Jungle

ALMERE - Eind april kwam er babynieuws uit Almere Jungle. Hier werd een gezond Afrikaans stekelvarken geboren! Het is een mannetje en hij draagt de naam Pride. Leuk weetje: de pennen en stekels van de pasgeboren jongen zijn zacht, wel zo makkelijk natuurlijk bij de geboorte, maar worden in de buitenlucht snel hard.

Wallaby's in DierenPark Amersfoort

AMERSFOORT - De dierverzorgers van DierenPark Amersfoort weten het begin maart zeker: in de buidel van een vrouwtjeswallaby zit een kleintje! Als het jong ongeveer zeven maanden oud is, zal het op onderzoek uitgaan en met z'n neus boven de buidel uit piepen. Eind juni kroop een kleine kasuaris (grote loopvogel) uit het ei. Bovendien werd halverwege maart ook een klein kameeltje geboren en een week later een hyenapuppy. Vlak voor Koningsdag werden twee - heel toepasselijk - kroonmaki's geboren. Bovendien hebben heel wat bijzondere vogels eieren gelegd, dus wie weet wat hier nog uit gaat komen! Sla bij een bezoekje de olifanten niet over. Hier werden vorig jaar twee kleintjes geboren, waardoor in het park maar liefst vier generaties olifanten wonen.

Baby's in het Safaripark

HILVARENBEEK - De lente begon goed in Safaripark Beekse Bergen met de geboorte van een mannelijke Nubische giraffe: Finn. Hij wandelt al parmantig over de savanne met zijn familie. Eind april werden twee gevlekte hyenaatjes geboren in het safaripark en in juli volgende een okapi: de eerste in Beekse Bergen ooit. En ken je de vijfling van jachtluipaard Kate al, die in 2017 werden geboren? Tip! Neem je tijd in het grootste wildlife park van Nederland en blijf een nachtje slapen in Safariresort Beekse Bergen. Een ultieme safaribeleving, waarbij je wakker wordt van een brullende leeuw en ontbijt met nieuwsgierige giraffen!

Foto 2. Moeder en dochter zeeleeuw in ARTIS. Foto: ARTIS © Ronald van Weeren
Foto 3. Een zebrajong in WILDLANDS. Foto: WILDLANDS Adventure Zoo Emmen
Foto 4. Driewerf hoera voor de giraffenbaby in Planckendael! Foto: Plankcendael © Jonas Verhulst
Een kleine Maleise tapir, geboren in Diergaarde Blijdorp. Foto: Diergaarde Blijdorp

Laatst gewijzigd: 2020-07-23 15:41:29 · Gepubliceerd: 12 juni 2018 - 2429